Jakie słodycze są najmniej kaloryczne?

Słodycze to najczęściej bomba kaloryczna, która oprócz masy kalorii dostarcza organizmowi niezdrowych nasyconych tłuszczów i węglowodanów prostych. Nadmierne ich spożywanie prowadzi do nadwagi lub otyłości, próchnicy, hipercholesterolemii oraz sprzyja rozwojowi wielu schorzeń, takich jak cukrzyca, nadciśnienie i choroby serca.
Jeśli jednak nie potrafisz oprzeć się pokusie na słodkie, wybieraj te produkty, które mają mniejszą kaloryczność od pozostałych. Nie sprawi to, że będą zdrowsze, ale przynajmniej szybciej spalisz dostarczoną wraz z nimi energię.

W takim razie co wybrać?

Kiedy jesteś na diecie i musisz ograniczyć spożywanie słodyczy lub po prostu masz na nie ochotę, ale wolisz wybrać „zdrowszą” ich wersję, możesz skusić się od czasu do czasu na następujące desery:

  • Gorzka czekolada – zawiera minimum 70% kakao, jednak warto wybierać tę, która posiada go w ilości 90-99%, wtedy będzie mniej kaloryczna. Wartość energetyczna jednej kostki gorzkiej czekolady z zawartością 70% kakao wynosi średnio 60 kcal, a ta o zawartości 99% kakao, zaledwie 11 kcal. Mowa tu jednak o czekoladach bez żadnych dodatków, typu orzechy, migdały itd. Tego typu przekąska ma niski indeks glikemiczny, bo zawiera bardzo małe ilości cukru. Dodatkowo wpływa na zmniejszenie apetytu na słodkie potrawy, co na diecie jest bardzo korzystne. Mimo wszystko nie należy przesadzać z jej ilością. W ciągu dnia warto spożywać maksymalnie 2-3 kostki.
  • Sorbety owocowe – to zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa dla lodów wytworzonych z tłustego mleka i śmietany. Dwie gałki sorbetu malinowego dostarczają 131 kcal, a pomarańczowego jedynie 108 kcal. Dla przykładu, taka sama ilość lodów śmietankowych to 262 kcal.
  • Batony musli – w zależności od gramatury dostarczają średnio od 115 do 154 kcal w jednej porcji. Te przeznaczone dla małych dzieci są jeszcze mniej kaloryczne, bo dostarczają około 76 kcal. Mowa tu jednak o tych bez dodatku polewy. Dla porównania, inne sklepowe batony, nadziewane i oblane polewą czekoladową zawierają prawie 300 kcal. Najzdrowszą alternatywą jest wykonanie takich batonów samodzielnie, wtedy sami możemy decydować co się w nich znajdzie i w ten sposób kontrolować ich kaloryczność.
  • Kisiel – jedna porcja tego słodkiego deseru to zaledwie 107-130 kalorii. Jest smaczny, orzeźwiający i można go podawać na wiele sposobów. Kisiel wykonany w domu może zawierać jeszcze mniej kalorii, jeśli do jego przygotowania użyjemy mniejszych ilości cukru.
  • Galaretka – podawana ze świeżymi owocami lub posypana startą, gorzką czekoladą stanowi doskonały pomysł na niskokaloryczny deser. Jedna porcja tego przysmaku bez żadnych dodatków dostarcza średnio od 75 do 103 kcal.

Z pewnością przedstawione powyżej desery to mniejsze zło w porównaniu do innych wysokokalorycznych słodkości. Nie oznacza to jednak, że są one zdrowe, bo dostarczają mniej kilokalorii, wręcz przeciwnie. W dalszym ciągu są to słodycze i należy je spożywać z umiarem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest