Pyszne ciasta – wybieramy najlepsze ciasta fit! Sprawdź 3 przepisy!

Jesienne wieczory kojarzą się z nostalgią, melancholią, kocem i smutnymi filmami. Czas to zmienić! Co wywołuje najpiękniejszy uśmiech? Słodkości! Ale nie byle jakie. Pokażemy wam trzy przepisy na pyszne ciasta, które bezpiecznie możecie wcinać wieczorami.

Fit szarlotka

Szarlotka to smak każdego dzieciństwa. Szczególnie gdy w myślach pojawia nam się jesień i cudowny zapach jabłek z cynamonem unoszący się w powietrzu.

Do wykonania szarlotki w wersji fit będziemy potrzebować:

  • 1,5 kilograma jabłek
  •  130 gram zmielonych płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 2 łyżki otrębów
  • 80 gram mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  •  50 gram masła lub, jeśli wolicie jeszcze zdrowszą wersję, olej kokosowy

W zamykanym blenderze mielimy płatki owsiane na pył, dodajemy resztę składników (oprócz jabłek), ugniatamy i wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dusimy, dosypując cynamon. Proces ten powinien trwać około 10 minut pod przykryciem. Wcześniej wykonane ciasto dzielimy na dwie części. Obie musimy rozwałkować, na kształt prostokąta, czyli naszej foremki. Foremkę posypujemy mąką, układamy pierwszą część ciasta. Następnie wysypujemy jabłka i zakrywamy je drugą częścią. Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 min.

Fit ciasto z dyni

Sezon na dynie trwa w najlepsze. Oprócz ciekawych dekoracji i aromatycznych zup, możemy wykorzystać je również do upieczenia słodkiego i zdrowego ciasta.

Potrzebujemy:

  •  Ponad kilogram upieczonej dyni (my wybieramy Hokkaido)
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  kilka łyżek syropu klonowego
    Do wykonania spodu musimy przygotować:
  • szklankę płatków jaglanych
  •  banan
  • dużą łyżkę masła orzechowego
  •  łyżkę kakao
  •  łyżkę syropu klonowego

Dynię, tak jak zawsze każde warzywo i owoc, musimy dokładnie umyć. Kroimy ją na małe kawałki, posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika aż się mocno zarumienią, czyli około 30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu blendujemy tak długo, by uzyskać konsystencję gładkiego kremu. Pamiętajcie, że nie powinno się blendować produktów ciepłych! Następnie dodajemy syrop klonowy. Blendujemy banana, dodając do niego odpowiednio: masło orzechowe, kakao oraz syrop klonowy, a na sam koniec płatki jaglane. Krem wykładamy na formę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min w 160 stopniach. Na ciasto wylewamy wcześniej zrobiony krem z dyni i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu możemy brać się za wcinanie. Smacznego!

Tarta czekoladowa bez pieczenia

Kto nie lubi czekolady niech pierwszy podniesie rękę! Jak oprzeć się tej słodkości? Nie wiemy. Ale wiemy jak stworzyć przepyszną tartę czekoladową. Ciasta bez pieczenia robi się łatwo, szybko, zwinnie, a smakują obłędnie!

Do wykonania spodu naszej tarty potrzebujemy:

  • szklankę płatków owsianych (górskich)
  • szklankę suszonych daktyli
  •  łyżkę oleju kokosowego (roztopionego!)
    Krem składa się z:
  •  puszki mleczka kokosowego (bardzo mocno schłodzonej)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (70%)
  •  2 łyżki kakao
  • kilka orzechów laskowych
  • łyżkę oleju kokosowego (roztopionego!)

Płatki owsiane na początku musimy zmielić na pył. Daktyle, aby dobrze zmiękły, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Łączymy te dwa składniki ze sobą, wlewamy olej kokosowy i znów blendujemy na gładką masę. Wylewamy nasze ciasto do foremki i wkładamy do lodówki. Roztapiamy czekoladę. Tu sposobów jest naprawdę dużo, my preferujemy tzw. kąpiel wodną. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wsypujemy do miseczki. Do garnka wlewamy wodę tak, by wrzątek nie dotykał naszej miseczki. Garnek koniecznie musi mieć mniejszą średnicę niż miseczka, żeby mogła się utrzymać na nim. Wodę gotujemy, a czekoladę mieszamy aż do rozpuszczenia. Orzechy mielimy bardzo mocno, wręcz do konsystencji mąki. W misce mieszamy schłodzone mleczko kokosowe, czekoladę, mąkę z orzechów laskowych oraz łyżkę oleju kokosowego. Gotową masę czekoladową nakładamy na spód ciasta. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Jesień nie musi kojarzyć nam się więcej z chłodem, smutkiem i chorobami. W tym roku postawmy na uśmiech. Zaproponowane przez nas słodkości na pewno umilą wam wieczory spędzone pod kocem, z kubkiem gorącej herbaty w dłoni. Życzymy smacznego!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest