Od wieków ludzie stosują przyprawy nie tylko dla poprawienia smaku potraw, ale głównie ze względu na ich zbawienny wpływ na nasz organizm. Przyprawy są pomocne podczas walki z chorobami, mogą przyczyniać się do oczyszczania organizmu i być pomoce podczas diety odchudzającej. W tym artykule na tapet weźmiemy przyprawy, które pomagają w przemianie materii.
Przypraw, które przyśpieszają metabolizm
- Rozmaryn – rozmaryn to jedna z najbardziej aromatycznych przypraw. Wystarczy kilka igiełek rozetrzeć w dłoni, aby jego zapach długo pozostał na rękach. Zwykle dodaje się go do mięs, jednak świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z warzyw strączkowych i dań z ziemniaków. Rozmaryn reguluje pracę jelit, działa łagodząco na ból żołądka, pobudza trawienie i zapobiega chorobom układu pokarmowego, więc warto na stałe włączyć go do diety. Oprócz tego wspomaga oczyszczanie wątroby, o którą szczególnie powinniśmy dbać.
- Kminek – choć ta przyprawa nie jest zbyt popularna ze względu na swój charakterystyczny, dla niektórych nieprzyjemny, smak, warto się przełamać i dodawać go do dań lub pić napar z kminku. Kminek jest świetnym lekarstwem na wszystkie problemy z układem pokarmowym – wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, zaburzenia pracy jelit. Pobudza apetyt i wspomaga przemianę materii. Często dodaje się go do bigosu, kapuśniaku i innych dań z kapusty, ponieważ łagodzi dolegliwości żołądkowe, które mogą wystąpić po zjedzeniu tego warzywa.
- Imbir – wielu z nas kojarzy go głównie z piernikami i grzanym winem, jest to prawidłowe skojarzenie, ponieważ olejek zawarty w tej przyprawie poprawia krążenie, przez co doskonale rozgrzewa nasz organizm. Oprócz tego imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych, żółci i śliny, dzięki czemu nasz organizm szybciej trawi jedzenie. Imbir ma działanie przeciwwymiotne oraz przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
- Koper włoski – stanowi podstawowy składnik herbatek i środków, które są podawane niemowlętom cierpiącym na kolkę, co najlepiej świadczy o łagodnym i sprawdzonym działaniu tej przyprawy. Koper włoski pobudza skurcze perystaltyczne jelit, co ułatwia wydalanie i działa łagodząco podczas wzdęć i zaparć. Herbata z kopru przyspiesza trawienie i pobudza apetyt.
Przyprawy przynoszą wiele korzyści naszemu organizmowi. Umiejętne korzystanie ze skarbów, jakie daje nam natura pozwala zapobiec wielu chorobom i urozmaicić posiłki, dlatego warto uwzględnić w codziennej diecie zioła i przyprawy.