Przyprawy na lepszą przemianę materii

Od wieków ludzie stosują przyprawy nie tylko dla poprawienia smaku potraw, ale głównie ze względu na ich zbawienny wpływ na nasz organizm. Przyprawy są pomocne podczas walki z chorobami, mogą przyczyniać się do oczyszczania organizmu i być pomoce podczas diety odchudzającej. W tym artykule na tapet weźmiemy przyprawy, które pomagają w przemianie materii.

Przypraw, które przyśpieszają metabolizm

  1. Rozmaryn – rozmaryn to jedna z najbardziej aromatycznych przypraw. Wystarczy kilka igiełek rozetrzeć w dłoni, aby jego zapach długo pozostał na rękach. Zwykle dodaje się go do mięs, jednak świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z warzyw strączkowych i dań z ziemniaków. Rozmaryn reguluje pracę jelit, działa łagodząco na ból żołądka, pobudza trawienie i zapobiega chorobom układu pokarmowego, więc warto na stałe włączyć go do diety. Oprócz tego wspomaga oczyszczanie wątroby, o którą szczególnie powinniśmy dbać.
  2. Kminek – choć ta przyprawa nie jest zbyt popularna ze względu na swój charakterystyczny, dla niektórych nieprzyjemny, smak, warto się przełamać i dodawać go do dań lub pić napar z kminku. Kminek jest świetnym lekarstwem na wszystkie problemy z układem pokarmowym – wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, zaburzenia pracy jelit. Pobudza apetyt i wspomaga przemianę materii. Często dodaje się go do bigosu, kapuśniaku i innych dań z kapusty, ponieważ łagodzi dolegliwości żołądkowe, które mogą wystąpić po zjedzeniu tego warzywa.
  3. Imbir – wielu z nas kojarzy go głównie z piernikami i grzanym winem, jest to prawidłowe skojarzenie, ponieważ olejek zawarty w tej przyprawie poprawia krążenie, przez co doskonale rozgrzewa nasz organizm. Oprócz tego imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych, żółci i śliny, dzięki czemu nasz organizm szybciej trawi jedzenie. Imbir ma działanie przeciwwymiotne oraz przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
  4. Koper włoski – stanowi podstawowy składnik herbatek i środków, które są podawane niemowlętom cierpiącym na kolkę, co najlepiej świadczy o łagodnym i sprawdzonym działaniu tej przyprawy. Koper włoski pobudza skurcze perystaltyczne jelit, co ułatwia wydalanie i działa łagodząco podczas wzdęć i zaparć. Herbata z kopru przyspiesza trawienie i pobudza apetyt.

Przyprawy przynoszą wiele korzyści naszemu organizmowi. Umiejętne korzystanie ze skarbów, jakie daje nam natura pozwala zapobiec wielu chorobom i urozmaicić posiłki, dlatego warto uwzględnić w codziennej diecie zioła i przyprawy.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest