Postaw na zdrową żywność – gdzie kupić dobrej jakości wędliny?

Obecnie na rynku istnieje duży wybór wśród wędliny. Niektóre z nich kuszą swym wyglądem, inne z kolei nim odpychają. W wędlinach możemy znaleźć coraz więcej  chemicznych substancji szkodliwych dla naszego zdrowia, dlatego też warto kupować wyroby mięsne od sprawdzonych dostawców. Gdzie zatem ich szukać? 

Ile mięsa jest w mięsie?

Większość wędlin wygląda i smakuje niemal identycznie. Spora ich część, leżąc kilka dni w lodówce, staje się obślizgła i klejąca, a co za tym idzie – nie nadaje się do spożycia. Producenci wędlin nazywając swoje wyroby, często używają określeń takich jak “tradycyjna”, “staropolska”, czy “domowa”. To celowe działanie, mające na celu zasugerowanie osobie kupującej, że dany produkt jest dobrej jakości, a do tego został wykonany według tradycyjnych receptur. Nic bardziej mylnego. 

Obecnie prawo unijne nie narzuca standardów dotyczących jakości wyrobów wędliniarskich – za ich formę odpowiadają wytwórcy. W efekcie doprowadziło to do tego, że w szynce znajduje się od 30 – 50% mięsa. Co stanowi drugą połowę składu wyrobów? Substytuty białkowe i woda. 

Od czego zależy jakość wędliny?

To, czy dana szynka będzie zdrowa i smaczna zależy od zawartości mięsa i sposobu produkcji. Tradycyjne wędliny przygotowane z jednego kawałka mięsa, powinno się peklować w zalewie solankowo – ziołowej nawet 48 godzin. Z kolei zakłady mięsne bardzo rzadko wykonują ten proces. W nowoczesnych przetwórniach do mięsa wstrzykuje się mieszankę peklującą z wody, soli i przypraw oraz z dodatkiem substancji, które są odpowiedzialne za zwiększenie objętości i ciężaru wędliny. 

Co znajdziemy w kiełbasie i parówkach?

Do przygotowania kiełbasy producenci używają masy mięsno – tłuszczowej, do której dodawana jest substancja peklująca oraz preparat dymu wędzarniczego. Stąd też cechują się one wyższą zawartością ulepszaczy niż szynka, czy baleron. Najwięcej niekorzystnych dla człowieka substancji mają jednak kiełbasy drobno mielone oraz wyroby homogenizowane takie jak: mortadela, mielonka lub parówki. Kiedy je przekroimy, nie widzimy kawałków mięsa, jedynie jednolitą masę. “Smakołyki” te powstają z tzw. masy kolagenowo – tłuszczowej pochodzącej z odpadków mięsa, tłuszczu, ścięgien, skórek, flaków i chemicznych wypełniaczy. Niestety są one kaloryczne i ciężko uświadczyć w nich mięso. Kiszki, salcesony, pasztety zawierają gorsze gatunki mięsa i sporą ilość skrobi modyfikowanej, mąki, kaszy manny i odpadów z produkcji wędlin. 

obraz 1 400x267 1

Poznaj przepyszne wędliny w sklepie Schronisko Bukowina

Jak wybierać zdrowe wędliny?

Warto zadbać o zdrową dietę i uwzględnić w niej produkty najlepsze dla naszego zdrowia. Najlepiej postawić na wyroby ekologiczne, co prawda są one nieco droższe, ale za to o wiele smaczniejsze i co najważniejsze – zdrowe. Dobrze jest zaopatrywać się w małych lokalnych masarniach lub wybierać artykuły renomowanych sklepów takich jak np. Schronisko Bukowina. W sklepie internetowym znaleźć można rozmaite wyroby mięsne – kiełbasę myśliwską, kiełbasę krakowską, pasztety, kabanosy, szynki. W ofercie sklepu online Schronisko Bukowina dostępne są również wyroby z dziczyzny. Jak wiadomo, mięso z dzika czy jelenia jest o wiele zdrowsze niż mięso zwierząt hodowlanych, gdyż dzikie zwierzęta żywią się wyłącznie naturalnym pokarmem. W kiełbasie wiejskiej widoczne są kawałki mięsa i tłuszczu, co świadczy o braku substancji dodatkowych. 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *