Pestki dyni – czy są zdrowe? Właściwości odżywcze i zdrowotne

Dynia przeżywa swój renesans. Bez wątpienia, jeszcze jakiś czas temu, była warzywem zapomnianym. Teraz (i nie tylko za sprawą coraz bardziej popularnego Halloween) coraz częściej używamy jej w naszej kuchni. Dzisiaj, skupmy się na tym, co dynia oferuje nam w postaci ziaren – a dokładnie – pestek.

Najczęściej możemy je dostać w formie już ‘obrobionej’ – prażone, solone. Warto jednak spożytkować pestki z dyni, którą przerabiamy na zupę, sos, bądź przepyszne ciasto dyniowe. Czasem przygotowanie pestek pochodzących ze świeżej dyni może trochę zniechęcać ze względu na włóknistą skorupkę, którą są powleczone ( i tutaj wygrywają gotowe, zapakowane pestki ze sklepu). Jest jednak sposób aby nie pozwolić im się zmarnować. W celu pozbycia się białej skorupki, warto pestki zanurzyć na chwilę we wrzątku bądź uprażyć.

Dlaczego pestki dyni?

Składniki odżywcze odkryte w pestkach dyni mają zdolność poprawy pracy układu odpornościowego i są efektywne w zwalczaniu infekcji(z uwagi na dużą zawartość witaminy C). Dzięki regularnemu spożywaniu dyni lub jej pestek można wspomóc pracę układu moczowego, usprawnić pracę nerek czy łagodzić skurcze mięśni. Dodatkowo właściwości dyni wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

Zawierają:

  • witaminy z grupy B – dzięki czemu pomagają naszemu układowi nerwowemu wspierając jego pracę, poprawiają pamięć i koncentrację
  • witaminę A, D, E oraz C – źródło przeciwutleniaczy, niezbędnych do usuwania wolnych rodników z organizmu, wzmocnienie odporności
  • magnez, cynk, żelazo, potas, selen – redukują skurcze mięśni, poprawiają wygląd skóry, paznokci, włosów, pozytywnie wpływają na pracę układu moczowego

Dzięki dużej zawartości cynku, polecane są głównie osobom borykającym się z problemami skórnymi (np. trądzikiem) oraz mężczyznom – ponieważ obniża on ryzyko zachorowania na raka prostaty. Poza witaminami i minerałami, pestki dyni są świetnym źródłem tzw. zdrowych tłuszczy czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają m. in kwas linolowy, który jest kwasem egzogennym (czyli nieprodukowanym przez organizm ludzki, dlatego musimy go dostarczać z pożywieniem. Kwas linolowy ma właściwości antyoksydacyjne – bierze udział w profilaktyce miażdżycy i chorób nowotworowych.

Kwas oleinowy – również obecny w pestkach dyni – wykazuje zdolność obniżania cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega dzięki temu chorobom serca i cukrzycy. Co ciekawe pestki dyni mają też właściwości przeciwpasożytnicze. Udowodniono, że zawierają w swym składzie kukurbitacynę, wykazującą zdolność porażania układu nerwowego pasożytów. Jest to związek obecny w zielonej, zewnętrznej części nasienia – co za tym idzie -działanie takie mają tylko świeże nasiona dyni!

Interesujący jest również fakt, iż pestki dyni zawierają w swoim składzie duże ilości aminokwasu – tryptofanu, który jest metabolizowany w naszym organizmie jako melatonina.  Jest ona hormonem odpowiedzialnym za regulację snu. Dzięki spożywaniu pestek dyni, możemy zapewnić sobie odpowiednią dawkę snu wysokiej jakości.

Komu polecane są pestki dyni?

Pestki dyni są zalecane w trakcie diet odchudzających, jednakże najbardziej poleca się pestki dyni mężczyznom z uwagi na bardzo wysoką zawartość cynku(zalecana dzienna dawka to 15 mg) i związaną z tym właściwość zapobiegania nowotworowi prostaty. Dodatkowo pestki są pomocne w kontrolowaniu insuliny i zapobiegają powikłaniom wywołanym przez cukrzycę.

Pestki dyni są również zalecane kobietom w okresie menopauzy z uwagi na zawartość fitoestrogenów, które zmniejszają napady gorąca, skurcze, bóle głowy. Natomiast z uwagi na zawartość zdrowych tłuszczy, błonnika i antyoksydantów pestki zalecane są osobom chorującym na serce. W takich przypadkach spożycie pestek może wpływać na zapobieganie nagłemu zatrzymaniu się akcji serca, udarowi lub zawałowi serca, a nawet regulację ciśnienia krwi.

W pestkach dyni znajduje się także tryptofan, przez co zapewniają spokojny sen. Z kolei olej z pestek dyni posiada właściwości przeciwzapalne, co może pomóc osobom, które doświadczają zapalenia stawów. Pestki dyni dodatkowo zmniejszają ryzyko infekcji wirusowych. Natomiast z uwagi na dużą zawartość żelaza pestki dyni zalecane są osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Biorąc pod uwagę liczne właściwości pestki dyni cena nie ma znaczenia.

A co z kaloriami?

Pestki dyni są dosyć kaloryczną przekąską. W 100 gramach zawierają ok 560 kcal (30g. białka, 49g. tłuszczów, 11g. węglowodanów, 6g. błonnika. Pomimo wysokiej kaloryczności nie powinniśmy unikać ich spożywania, ponieważ zawarte w nich tłuszcze nienasycone z całą pewnością nie wpłyną negatywnie na przyrost wagi. Są idealną przekąską lub dodatkiem do potraw zawierającym bogactwo witamin i składników mineralnych.

Ciekawostki o pestkach dyni

Pestki dyni są stosowane jako lek w tradycyjnej medycynie chińskiej, gdyż minimalizują dolegliwości związane z niektórymi chorobami przewlekłymi wywołanymi cukrzycą.

Jak spożywać pestki dyni?

Pestki dyni można spożywać zaraz po wydrążeniu z dyni lub suszone. Można także samemu uprażyć pestki rozkładając na blasze i zapiekać w temperaturze 190 st. C do momentu aż będą suche(około 20-30 minut). Pestki dyni są stosowane w piekarnictwie(zwykle do posypki), cukiernictwie(dodatek do ciast) oraz przy wypiekaniu domowego chleba. Pestki dyni są dostępne w sklepach w formie:

  • łuskanej
  • niełuskanej,
  • surowej,
  • prażonej i
  • niesolonej.

Z uwagi na fakt, że pestki dyni zawierają wysokie stężenie tłuszczu powinny być przechowywane w lodówce, gdyż w innym miejscu mogą zjełczeć.

Podsumowując – pestki dyni powinny zagościć w naszej diecie na stałe. Najlepszą opcją jest wykorzystać pestki znajdujące się w świeżej dyni i samemu przygotować je do spożycia. Należy oczyścić je z włóknistej masy, osuszyć i pozwolić im wyschnąć. Mogą być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemniku w lodówce przez 3-4 miesiące.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest