Gotowanie potraw na parze jest jednym z najbardziej polecanych przez dietetyków sposobów przygotowania posiłków. Jest to wynikiem niskiej kaloryczności takich potraw oraz niskiej zawartości tłuszczy nasyconych.
Spis treści
Jak działa parowar?
Parowar to system naczyń połączonych, w najniższym z nich mieści się wrząca woda, dzięki czemu para uwalniana jest przez specjalne otwory do kolejnych pięter. Gorąca para przenika do naszego jedzenia, stopniowo je podgrzewając, dzięki czemu mięsa i ryby będą znacznie bardziej soczyste niż te z piekarnika, oraz zdecydowanie mniej tłuste niż jakby były przygotowane na patelni. Obecnie na rynku mamy dostępne parowary pozwalające na przygotowanie kilku posiłków jednocześnie !
Przepisy na obiad przy użyciu parowaru (porcja dla dwóch osób)
1. Łosoś z warzywami
Składniki:
- łosoś: 250g
- ziemniaki: 500g
- brokuły: 300g
- fasolka szparagowa: 300g
- cukinia: 200g
- marchew: 200g
- ulubione przyprawy
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
Łososia przypraw ulubionymi ziołami i skrop sokiem z cytryny i odstaw go na pół godziny aby ładnie przesiąkł tymi smakami. Obierz i pokrój drobno warzywa. Ziemniaki połóż na najniższej półce parowaru, na kolejnej rybę a na ostatniej pozostałe warzywa. Gotuj na parze przez 30-40 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Podawaj z ulubioną surówką.
2. Zupa krem z brokuła gotowana na parze
Składniki:
- brokuły: 500g
- cukinia: 300g
- marchew: 100g
- jedna średnia cebula
- pieprz, sól, ulubione zioła
- jogurt naturalny: 100g
- płatki migdałów: 20g
Warzywa pokrój drobno i gotuj w parowarze około 20 minut. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy. Całość zmiksuj i przelej do miseczek. Taką zupę możesz jeszcze urozmaicić o łyżkę jogurtu i płatki migdałów. Smacznego !
3. Bułeczki na parze z sosem truskawkowym
Składniki (bułeczki)
- mąka pszenna: 500g
- 2 jajka
- cukier
- masło: 2 łyżeczki
- mleko (nie tłuste, około 2%): 250ml
- drożdże: 25g
- truskawki: 300g
Do podgrzanego uprzednio mleka, dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy. Następnie dosypujemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy do gładkiej konsystencji i zostawiamy na około 30 minut.
W tym czasie do drugiej miski wsypujemy resztę mąki, 2 łyżeczki cukru, jajka i masło i całość mieszamy. Następnie dolewamy powstałą wcześniej masę i całość wyrabiamy dokładnie aż do powstania zwartego ciasta, po czym odstawiamy je na około 1,5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki (kulki z ciasta o średnicy około 4cm) i zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Tak przygotowane bułeczki wkładamy do parowaru na około 8 minut.
W tym czasie możesz przygotować sos. W tym celu zmiksuj umyte uprzednio truskawki na gładką masę i przelej ją do rondelka. Dodaj do tego 2 / 3 łyżeczki cukru i gotuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu.