Parowar – urządzenie, które zdziała cuda w kuchni!

Gotowanie potraw na parze jest jednym z najbardziej polecanych przez dietetyków sposobów przygotowania posiłków. Jest to wynikiem niskiej kaloryczności takich potraw oraz niskiej zawartości tłuszczy nasyconych.

Jak działa parowar?

Parowar to system naczyń połączonych, w najniższym z nich mieści się wrząca woda, dzięki czemu para uwalniana jest przez specjalne otwory do kolejnych pięter. Gorąca para przenika do naszego jedzenia, stopniowo je podgrzewając, dzięki czemu mięsa i ryby będą znacznie bardziej soczyste niż te z piekarnika, oraz zdecydowanie mniej tłuste niż jakby były przygotowane na patelni. Obecnie na rynku mamy dostępne parowary pozwalające na przygotowanie kilku posiłków jednocześnie !

Przepisy na obiad przy użyciu parowaru (porcja dla dwóch osób)

1. Łosoś z warzywami

Składniki:

  • łosoś: 250g
  • ziemniaki: 500g
  • brokuły: 300g
  • fasolka szparagowa: 300g
  • cukinia: 200g
  • marchew: 200g
  • ulubione przyprawy
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

Łososia przypraw ulubionymi ziołami i skrop sokiem z cytryny i odstaw go na pół godziny aby ładnie przesiąkł tymi smakami. Obierz i pokrój drobno warzywa. Ziemniaki połóż na najniższej półce parowaru, na kolejnej rybę a na ostatniej pozostałe warzywa. Gotuj na parze przez 30-40 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Podawaj z ulubioną surówką.

2. Zupa krem z brokuła gotowana na parze

Składniki:

  • brokuły: 500g
  • cukinia: 300g
  • marchew: 100g
  • jedna średnia cebula
  • pieprz, sól, ulubione zioła
  • jogurt naturalny: 100g
  • płatki migdałów: 20g

Warzywa pokrój drobno i gotuj w parowarze około 20 minut. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy. Całość zmiksuj i przelej do miseczek. Taką zupę możesz jeszcze urozmaicić o łyżkę jogurtu i płatki migdałów. Smacznego !

3. Bułeczki na parze z sosem truskawkowym

Składniki (bułeczki)

  • mąka pszenna: 500g
  • 2 jajka
  • cukier
  • masło: 2 łyżeczki
  • mleko (nie tłuste, około 2%): 250ml
  • drożdże: 25g
  • truskawki: 300g

Do podgrzanego uprzednio mleka, dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy. Następnie dosypujemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy do gładkiej konsystencji i zostawiamy na około 30 minut.

W tym czasie do drugiej miski wsypujemy resztę mąki, 2 łyżeczki cukru, jajka i masło i całość mieszamy. Następnie dolewamy powstałą wcześniej masę i całość wyrabiamy dokładnie aż do powstania zwartego ciasta, po czym odstawiamy je na około 1,5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki (kulki z ciasta o średnicy około 4cm) i zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Tak przygotowane bułeczki wkładamy do parowaru na około 8 minut.

W tym czasie możesz przygotować sos. W tym celu zmiksuj umyte uprzednio truskawki na gładką masę i przelej ją do rondelka. Dodaj do tego 2 / 3 łyżeczki cukru i gotuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest