Decydując się na dietę odchudzającą oczywistym krokiem jest wprowadzenie zmian do swojego jadłospisu, a przede wszystkim wdrożenie zasad zdrowego odżywiania oraz uprawianie aktywności fizycznej. Wiele kobiet decyduje się również na zakup drogich preparatów wspomagających metabolizm i tym samym przyśpieszających redukcję tkanki tłuszczowej. Tymczasem nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że ich głównymi składnikami są te pochodzenia roślinnego, tzw. naturalne spalacze tłuszczu. Produkty te są dostępne w każdym sklepie, a koszt ich zakupu jest niewyobrażalnie mniejszy w porównaniu do wspomnianych już specyfików odchudzających, które w swoim składzie mają również wiele dodatków chemicznych, sztucznych barwników i konserwantów. Czy warto korzystać z naturalnych spalaczy tłuszczu? Poniżej przedstawię pięć sprawdzonych produktów, wspomagających organizm w walce o piękną i zgrabną sylwetkę.
Spis treści
Spalacze tłuszczu jak działają?
Naturalne pokarmy spalające tłuszcz tzw.”spalacze kalorii” są bogate w liczne substancje nazywane termogenikami. Przede wszystkim wspierają one pracę naszego układu pokarmowego, oczyszczając go ze szkodliwych substancji oraz przyspieszą metabolizm, a co za tym idzie wzmagają również spalanie zbędnej tkani tłuszczowej. Warto czerpać z dobrodziejstw natury pełnymi garściami, gdyż stanowią one źródło korzyści dla naszego zdrowia i figury. Bardzo często nawet nieświadomie używamy je w trakcie przygotowywania posiłków, gdyż są to produkty szeroko dostępne i popularne.
Spośród wielu naturalnych spalaczy tłuszczu należy przede wszystkim wyróżnić te, które mają kompleksowe działanie i pozytywnie wpływają nie tylko na naszą sylwetkę, ale też na stan zdrowia i samopoczucie. Tzw. spalacze tłuszczu cieszą się bardzo pozytywną opinią wśród osób, które cenią sobie naturalne metody wspomagania walki ze zbędnymi kilogramami i nadmiernym apetytem. Na uwagę zasługuje przede wszystkim pięć sprawdzonych produktów: kurkuma, cynamon i imbir, pieprz cayenne, kofeina oraz ocet jabłkowy. Jak działają i dlaczego warto zacząć je stosować?
5 naturalnych „spalaczy tłuszczu”
1.Kurkuma
Kurkumina jest substancją zawartą w kurkumie i to właśnie ona ma ogromne działanie wspierające walkę z nadwagą, gdyż ogranicza wzrost komórek tłuszczowych oraz wpływa na regulację apetytu poprzez zwiększenie wrażliwości komórek na leptynę. Oprócz tego, posiada bardzo silne działanie antyoksydacyjne, gdyż wspomaga neutralizację wolnych rodników, a tym samym spowalnia procesy starzenia oraz znacznie obniża poziom złego cholesterolu. Posiada ona również działanie przeciwzapalne, przez co wpływa na regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Kurkuma pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych i jest niezwykle pomocna w redukcji niestrawności, łagodzi wzdęcia oraz skurcze jelit, dlatego poleca się jej spożywanie osobom zmagającym się z problemami trawiennymi.
2.Cynamon
Cynamon to bardzo popularna przyprawa, która jest niezbędnym składnikiem wielu dań i deserów. Jest ona szczególnie zalecana osobom chorym na cukrzycę, gdyż stabilizuje poziom insuliny w organizmie, a także pomaga zmniejszyć apetyt na słodycze i zredukować napady wilczego głodu. Należy ona do termogeników, czyli substancji powodujących wzrost przemian metabolicznych i innych procesów fizjologicznych, które są niezbędne do utrzymania stałej temperatury organizmu. Efektem tych procesów jest przyspieszenie materii, a co za tym idzie sprawniejsze spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Imbir podobnie jak cynamon również jest naturalnym termogenikiem, posiadającym bardzo pozytywne działanie na układ trawienny, gdyż wspomaga wydzielanie enzymów oraz ma działanie rozgrzewające organizm.
3.Pieprz cayenne
Pieprz cayenne to prawdziwy pożeracz tłuszczu. Jego główny składnik – kapsaicyna to bardzo silny termogenik przyspieszający przemiany metaboliczne i zwiększający zdolność organizmu do spalania tkanki tłuszczowej. Jest to substancja nasilająca rozpad komórek tłuszczowych oraz znacznie utrudniająca ich rozrost. Pieprz Cayenne jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, gdyż nadaje im wyśmienitego smaku i aromatu. Bardzo popularnym sposobem jest również dodawanie go do napojów i spożywanie w ten sposób.
4.Kofeina
Kofeina jest aktywnym składnikiem zawartym w ziarnach kawy. To substancja działająca pobudzająco na nasz organizm oraz wzmagającą aktywność procesów metabolicznych, których efektem jest zmniejszenie apetytu i spalanie tkanki tłuszczowej. Wedle najnowszych badań spożywanie porcji 100-150 mg kofeiny na kilkadziesiąt minut przed treningiem zwiększa wytrzymałość organizmu, motywację do działania, a przede wszystkim pozwala na efektywniejszą redukcję zbędnego tłuszczu. Zawartość kofeiny w kawie zależy od gatunku ziaren, a także czasu jej zaparzania. Cudowne działanie kofeiny wynika z tego, iż nasila ona aktywność szlaków metabolicznych, a co za tym idzie stwarza korzystne warunki do spalania tkanki tłuszczowej. Jest ona głównym składnikiem wielu tabletek odchudzających dostępnych w aptekach i sklepach sportowych.
5.Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy, a przede wszystkim występujący w nim kwas jabłkowy posiada właściwości hamujące wchłanianie tłuszczu, aczkolwiek nie ma bezpośredniego wpływu na jego spalanie. Pektyny, które zawiera ocet jabłkowy usprawniają pasaż jelitowy oraz znacznie spowalniają wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Niestety spożywany w zbyt dużych ilościach może mieć działanie hamujące wchłanianie witamin, jednak na całe szczęście trudno jest go przedawkować.
Aby móc w pełni cieszyć się ze wspaniałych korzyści płynących ze stosowania naturalnych składników wspomagających odchudzanie, należy pamiętać, aby być konsekwentnym i używać je regularnie, gdyż tylko wtedy będziemy mogli w pełni cieszyć się ich wspaniałymi efektami.