Czy jest ktoś, kto nie lubi świeżego, chrupiącego chleba z masłem? Raczej nie! Jest to produkt bez którego większość z nas nie wyobraża sobie życia. Nic dziwnego, znajduje mnóstwo zastosowań i jest pyszny. Ale co w przypadku, gdy okazuje się, że ten przysmak zawiera o wiele za dużo kalorii niż byśmy tego chcieli? Spokojnie, jest na to sposób – wybór chleba, który zawiera minimalną ilość kalorii. Tylko jaki to chleb i czy w ogóle istnieje?
Spis treści
Najmniej kaloryczny chleb
Zdecydowanie najmniej kaloryczny chleb to chleb żytni, a dokładniej pumpernikiel. Chleb zrobiony z mąki żytniej, zawierający węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, substancje mineralne oraz witaminy. Syci bardziej niż chleb pszenny, co pozwala utrzymać prawidłową wagę. Nie podjadamy między posiłkami, ponieważ porcja takiego chleba spokojnie wystarczy nam do kolejnego posiłku. Zawiera on jedynie 196 kcal w 100g, co jest bardzo dobrym wynikiem. Zdecydowanie powinniśmy unikać chleba jasnego pszennego i bułek pszennych, ponieważ zawierają najwięcej kalorii.
Niestety jest jeden minus, a mianowicie dosyć wysoka cena takiego chleba. Dlatego doskonałym rozwiązaniem jest zrobienie go samodzielnie. Przygotowanie może wymaga trochę czasu, ale efekt końcowy z pewnością będzie tego warty.
Przepis na chleb
1.Chleb na zakwasie
Składniki:
- 250g zakwasu żytniego
- 500g mąki żytniej
- 450g wody
- sól
Wykonanie
Mieszamy w misce wszystkie składniki do konsystencji gęstej śmietany. Ciasto przelewamy do foremki, najlepiej wąskiej i wysokiej, po czym przykrywamy szmatką lub ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej odłożyć ciasto na noc, wtedy będziemy mieć pewność, że dobrze wyrośnie. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy mniej więcej godzinę. Po upływie czasu, wyjmujemy foremkę i od razu wyciągamy chleb.
2.Chleb bezglutenowy
Składniki:
- 500g mąki bezglutenowej
- 450ml ciepłej wody
- 30g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie ziarna, przyprawy, siemię lniane
Wykonanie
Wszystkie składniki mieszamy razem, a następnie przekładamy do foremki. Czekamy do wyrośnięcia ciasta, około godzinę, a najlepiej 40 minut. Po upływie czasu, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy godzinę.
3.Chleb żytni na drożdżach
Składniki
- 500g mąki żytniej
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 300ml letniej wody
- łyżka oliwy
Wykonanie
Wszystkie składniki mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 30 minut.