Owoce sezonowe to doskonała opcja na wzbogacenie naszej diety. Można dodać je do posiłku, ale też wykonać różnego rodzaju przetwory, które pozwolą im zostać z nami na dłużej. Do grupy takich owoców należą czereśnie, które są nie tylko smaczne, ale też zawierają wiele witamin i właściwości zdrowotnych.
Spis treści
Czereśnie i ich właściwości
Jeżeli chodzi o właściwości czereśni, mają one bardzo pozytywny wpływ przede wszystkim na nasze zdrowie. Mogą okazać się pomocne przy wielu dolegliwościach. Niech nie zmyli nas ich skład, bo pomimo tego, że owoce te w 80% składają się z wody, to 20% zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Możemy tu znaleźć witaminy B5, A oraz C. W kwestii działania można wymienić właściwości oczyszczające i odtruwające organizm, a także pozytywny wpływ na wygląd skóry. Oprócz tego czereśnie zalicza się do przeciwutleniaczy, pomagających w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo owoce dostarczają nam cennych wartości odżywczych, takich jak wapń, żelazo czy jod. Czereśnie działają prozdrowotnie w następujący sposób:
- Poprawiają krążenie, pomagają przy chorobach serca i wątroby
- Mają silne działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe
- Regulują żołądek, usuwają zalegające toksyny, regulują poziom płynów
- Usprawniają perystaltykę jelit
- Przyspieszają tempo trawienia i usuwania produktów przemiany materii
- Oddziałują korzystnie w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych i żółciowych
- Odgrywają istotną rolę w procesie tworzenia tkanki kostnej
- Wspomagają leczenie artretyzmu (opuchnięcia i zniekształcenia stawów)
Dodatkowo jedzenie czereśni zaleca się osobom chorującym na dnę moczanową, ponieważ dzięki zawartości witaminy B5, obniżają one stężenie kwasu moczowego w organizmie. Oczywiście wszystko z umiarem, czereśniami nie należy się zbytnio objadać. Warto też pamiętać, że nie powinno się zjadać ich na czczo oraz popijać „surową” wodą. W przeciwnym wypadku, może się to skończyć biegunką lub ostrym bólem brzucha.
Czereśnie a wartości odżywcze
Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, witaminy i minerały, które zawarte są w czereśniach, wygląda to następująco:
Wartości odżywcze:(w 100g)
- Wartość energetyczna – 63kcal
- Białko – 1.06g
- Tłuszcz – 0.20g
- Węglowodany – 16.01g (w tym cukry proste 12.82g)
- Błonnik – 2.1g
Witaminy:
- Witamina C – 7.0 mg
- Tiamina – 0.027 mg
- Ryboflawina – 0.033 mg
- Niacyna – 0.154 mg
- Witamina B6 – 0.049 mg
- Kwas foliowy – 4 µg
- Witamina A – 64 IU
- Witamina E – 0.07 mg
- Witamina K – 2.1 µg
Minerały:
- Wapń – 13 mg
- Żelazo – 0.36 mg
- Magnez – 11 mg
- Fosfor – 21 mg
- Potas – 222 mg
- Cynk – 0.07 mg
Przepisy z czereśniami
Czereśnie mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy je dodać do ciast, deserów, ale też wykorzystać do różnego rodzaju przetworów, takich jak dżemy czy kompoty. Poniżej zamieszczamy propozycje przepisów, w których możecie wykorzystać te owoce.
1.Zapiekane owoce pod owsianą kruszonką
Składniki (2-3 porcje)
- 600g czereśni (mogą być też inne owoce, które lubicie)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek syropu klonowego lub innego słodzika
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Przygotuj odpowiednio owoce, pozbawiając je pestek i szypułek. Następnie pokrój na kawałki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej syropem klonowym (ok. 3 łyżki). Płatki owsiane umieść w mikserze. Dodaj resztę syropu klonowego, olej kokosowy oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj. Tak otrzymaną kruszonką posyp owoce i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 25 minut.
2.Dżem czereśniowy
Składniki (4 słoiki dżemu po 250ml)
- 50 dag czereśni
- 50 dag agrestu
- 40 dag cukru
- 100ml wody
Przygotowanie:
Owoce umyj, usuń pestki i szypułki. Agrest zmiel w maszynce, posłódź, dodaj wodę, a następnie zagotuj. Dodaj czereśnie. Całość gotuj na małym ogniu przez około
15 minut. Odstaw do następnego dnia. Ponownie gotuj na małym ogniu, często mieszając. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręć i ustaw do góry dnem aż do wystudzenia.