Najmniej kaloryczne owoce

Uwielbiasz słodki smak, ale musisz uważać na kalorie by utrzymać bądź osiągnąć szczupłą figurę? Tutaj znajdziesz kilka niskokalorycznych owoców, które doskonale uzupełnią dietę nie tylko w aspekcie smaku, ale również dostarczając wielu cennych witamin i minerałów.

Truskawki – 28 kcal w 100g produktu

Truskawki są jednym z najmniej kalorycznych owoców, a jednocześnie zawierają olbrzymie ilości mikroelementów takich jak minerały, witamina C, foliany oraz substancji pozbawionych składników odżywczych, np. antocyjany, flawonoidy oraz związki fenolowe niezbędne dla zdrowia człowieka. Wszystkie to komponenty działają synergiczne na polepszenie jakości życia oraz prewencję chorób.

Maliny – 29 kcal w 100g produktu

Jak widać, maliny nie wiele różnią się od truskawek pod względem kaloryczności. Co jednak wyróżnia je spośród owoców to niezwykle wysoka zawartość dwóch antyoksydantów – antocyjanów i ellagitanin. Owoce te wykazują dużą efektywność prewencyjną chorób przewlekłych, a także przeciwzapalną i przeciwnowotworową.

Czerwona porzeczka- 31 kcal w 100g produktu

Ten owoc jest szczególnie gęsto upakowany witaminą C. Dzięki temu fantastycznie pomaga w zwalczaniu różnego rodzaju infekcji i zwiększaniu odporności. Ponadto ma niższy indeks glikemiczny od innych produktów spożywczych. Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość witaminy K wspomaga zatrzymywanie wapnia w kośćcu człowieka.

Poziomki – 33 kcal w 100g produktu

Poziomki są doskonałym źródłem witamin A, C i E oraz witamin z grupy B, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i jodu. Jednak najbardziej istotne związki znajdujące się w poziomkach to kwasy fenolowe, flawonoidy, pro antocyjanidyny, antocyjany. Dzięki temu można przypisać im właściwości antynowotworowe, antyoksydacyjne, antykoagulacyjne, immunomodulujące, przeciwzapalne oraz regulujące ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.

Arbuz – 36 kcal w 100g produktu

Arbuzy znane są z dużej zawartości cytruliny, aminokwasu często suplementowanego przez sportowców. Co więcej, posiada likopen, znany z właściwości zmniejszających stres oksydacyjny, a także te antyoksydanty, które szczególnie przyczyniają się do obniżonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Grejpfrut – 36 kcal w 100g produktu

Przede wszystkim, grejpfrut jest doskonałym źródłem witaminy C. Znaczenie tej witaminy jest niezwykle istotne w leczeniu wszelkich chorób ze względu na działania silnie wzmacniające organizm. Dodatkowo, podobnie jak arbuz, zawiera likopen.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest