Nie od dziś wiadomo, że jogurty mają wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Powszechnie uznane jako zdrowe dopełniacze naszego posiłku, są idealnym rozwiązaniem na zdrowe śniadanie lub przekąskę w przerwie podczas dnia. Jogurty mają w składzie żywe kultury bakterii uzyskiwane podczas podgrzewania mleka w wysokiej temperaturze. Niestety, zdarza się, że droższe produkty nie muszą być jednoznacznie tak samo zdrowe, jak ich tańsze odpowiedniki. Sprawdźmy, które jogurty są najzdrowsze!
Spis treści
Prawdziwy jogurt naturalny, tylko z mleka?
Prawdziwe jogurty, zdrowe dla naszego organizmu, powinny mieć w składzie jedynie mleko i bakterie. Niestety, producenci odchodzą dzisiaj od proponowania nam produktów z naturalnym, zdrowym mlekiem. Zdarza się, że w ich składzie, znajdziemy mleko w proszku, znacznie podnoszące kaloryczność, poziom tłuszczu i białka. Mleko w proszku jest tanim zamiennikiem dla producentów, którzy chcąc zaoszczędzić pieniądze, narażając nas tym samym na kolejne źródła cholesterolu. Dodatkowo, stosowanie takiego rozwiązania w jogurtach wpływa na jego formę i gęstość. Jeśli chcesz sprawdzić, czy twój jest naturalny bez substancji dodających mu gęstości lub smaku, zaobserwuj czy po jego otwarciu widać na spodzie skrzep wody. Jeśli nie, jogurt może być wykonany z wielu substancji dodatkowych.
Jogurty typu greckiego
Gęste i szczególnie smaczne jogurty greckie, sprzyjają obniżeniu poziomu PH w przewodzie pokarmowym. Jogurty greckie powodują, że lepiej przyswajamy żelazo i wapń. Dla osób, dla których białko w diecie ma szczególne znaczenie, przysmak ten zapewnia o wiele więcej współczynnika jego zawartości niż zwykłe jogurty. Niestety, także i tym wypadku, producenci lubią nas oszukiwać. Musimy pamiętać, że naturalne, zdrowe desery greckie, nie potrzebują żadnych dodatków w składzie. Zagęszczanie tego produktu nowymi metodami, zawiera śmietanę, mleko w proszku, białka mleka, żelatynę, karagen i pektyny. Tak jak w przypadku zwykłych jogurtów, także i w tych, składniki te zwiększają kaloryczność, poziom tłuszczu oraz węglowodany.
Jogurt bez laktozy
Osób nietolerujących laktozę niestety przybywa z każdym rokiem. Kluczowymi objawami są wzdęcia, biegunki i gazy. Laktoza występuje głównie w produktach mlecznych, takich jak: mleko, sery, jogurty i kefiry. Zawartość laktozy w jogurtach powoduje, że stają się one niedostępne dla osób nietolerujących ten składnik. Desery bez dodatku laktozy to prawdziwe wybawienie. Do ich składu producenci dodają enzym laktozę czyli składnik, którego organizm nietolerującego nie potrafi wytworzyć. Niestety, naukowcy zwracają uwagę na część marketingową, która promuje produkty bez laktozy, jako zdrowsze dla naszego ciała. Otóż całkowite wyzbycie się laktozy, niweluje pracę enzymów, odpowiedzialnych za trawienie cukrów pochodzących z mleka. Dlatego też, warto prowadzić zbilansowaną dietę
i nie ograniczać spożycia laktozy do zera.
Jogurt naturalny kcal
Jakie zatem jogurty są najzdrowsze? Te, które są wytwarzane tradycyjną metodą i bez dodatkowych substancji. Oczywiście, ciężko będzie nam się czasem dowiedzieć w jaki sposób producent wytwarza swoje produkty oraz jaki jest pełny skład jogurtów naturalnych. Należy jednak pamiętać o paru zasadach:
- jeśli jogurt zawiera 0% tłuszczu, pobawiony jest witamin A, D, K oraz wapnia.
- najzdrowsze jogurty posiadają od 1,5-2% tłuszczu.
- wybieraj produkty, które w składzie mają owoce, zwane pulpą. Unikaj jogurtów pełnych aromatów i barwników.
- zwracaj uwagę na zapis składu jogurtu. Dla przykładu „Jogurt z truskawek”, będzie mieć największy procent owoców. „Jogurt truskawkowy” będzie mieć 3,5 procent owoców, natomiast: „jogurt o smaku truskawkowym” będzie mieć zawsze mniej niż 3,5 procent truskawek.
- unikaj jogurtów, które w składzie posiadają syrop glukozowo-fruktozowy. Składnik ten zastępuje cukier i powoduje cukrzycę.
Przyjmuje się, że na 100g jogurtu naturalnego przypada 49kcal. Oznacza to, że jogurty są wyjątkowo zdrowe w przypadku diet odchudzających.