Ketchup – fakty i mity

Z ketchupem można zjeść praktycznie wszystko. Niektórzy dodają go do frytek, jajek, burgerów, inni do warzyw takich jak brokuły, ogórki czy do kanapek. Ketchup jest produktem stosunkowo niskokalorycznym i składa się głównie z pomidorów, octu, soli, cukru, pieprzu i innych przypraw. Zawiera też sporo witaminy A i C.

Jednym z najczęściej słyszanych stwierdzeń jest to, iż ketchup jest niezdrowy. Też o tym słyszeliście? A może sami macie takie zdanie?

W rzeczywistości większość składników ketchupu jest w zasadzie zdrowa. Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość antyoksydantów mogą na przykład chronić organizm człowieka przed nowotworami bądź innymi schorzeniami związanymi z działaniem szkodliwych wolnych rodników. Zawarty w pomidorach likopen wykazuje szczególne właściwości antynowotworowe po obróbce termicznej pomidorów. Tym samym znaczy to, iż działa korzystniej w postaci ketchupu niż świeżych pomidorów.

Należy jednak uważać, ponieważ w zależności od firmy ketchup może zawierać dużo cukru, najlepiej jest więc tworzyć swój własny sos pomidorowy. W zasadzie cukier i sól to dwa dość kontrowersyjne składniki ketchupu. Niestety faktem jest, że zwykle produkt ten jest bogatym źródłem oby dwóch wspomnianych składników, dlatego powinny uważać na niego szczególnie osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze bądź inne choroby związane z układem krążenia i sercem.

Co z zawartością konserwantów?

Tak jak napisano wcześniej, generalnie ketchup składa się tylko z pięciu wymienionych składników. Mimo to, coraz więcej firm produkujących ketchupy dodaje różnego rodzaju środki konserwujące, takie jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy bądź dodatki w postaci naturalnych aromatów czy koncentratu pomidorowego. Dlatego też warto sprawdzać etykiety kupowanych produktów i unikaniu tych ze zbyt długim składem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest