Jak odkwasić organizm? Poznaj 3 skuteczne sposoby!

Złe nawyki żywieniowe, zmęczenie, stres, papierosy, alkohol, zanieczyszczenie środowiska – to tylko niektóre z negatywnych czynników, które wytrącają nasz organizm z równowagi i prowadzą do jego zakwaszenia. Ten stan niesie ze sobą wiele szkód, jednak jest odwracalny. Wprowadzając kilka zmian możesz przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Jeśli nie wiesz czym odkwasić organizm, skorzystaj z naszych trzech sprawdzonych sposobów.

Pamiętaj!

Zakwaszenie organizmu to stan, w którym równowaga kwasowo-zasadowa zostaje zaburzona, co sprzyja rozwojowi chorób, bakterii i drożdży. Ważne, aby nie lekceważyć dolegliwości towarzyszących zakwaszeniu, gdyż mogą się one przekształcić w schorzenia przewlekłe. Najskuteczniejszym sposobem na odkwaszenie organizmu jest odpowiednia dieta alkalizująca, jednak warto mieć na uwadze również aspekt psychiczny oraz ruchowy.

Sposoby na odkwaszenie organizmu

1. Odkwaszająca dieta

Mimo braku wyraźnego potwierdzenia naukowego, istnieje tendencja do uznawania żywności pochodzenia roślinnego za alkalizującą, natomiast produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności przetworzonej – za kwasotwórcze. To nie znaczy, że powinniśmy jeść tylko i wyłącznie żywność zasadotwórczą. Zaleca się jednak, aby ten stosunek wynosił 80% do 20%. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ poziom pH organizmu powinien utrzymywać się pomiędzy 7,35, a 7,45.

Spójrz na poniższe wskazówki i sprawdź, które produkty powinieneś spożywać w większych ilościach, a których unikać w przypadku zakwaszenia organizmu.

Jedz warzywa i owoce

Świeże warzywa i owoce działają alkalizująco na organizm dlatego staraj się dodawać je do każdego posiłku. Sięgaj przede wszystkim po te wysokozasadotwórcze o pH 9,0-8,1. Są to m.in.: cukinia, dynia, sałata liściasta, ogórek, szpinak, bakłażan, arbuz, ananas, kiwi, a także świeże soki owocowe i warzywne bez dodatku cukru.

Ogranicz spożycie żywności kwasotwórczej

Nie musisz jej całkowicie wykluczać z diety, jednak w przypadku zakwaszenia organizmu powinieneś zmniejszyć jej spożycie. Do produktów wysokokwasotwórczych o pH 5,9-5,0 zalicza się: mięso i wędliny, cukier, biały ryż, mąkę pszenną, kawę, czarną herbatę, kakao i czekoladę, sery żółte oraz sól.

Pij wodę alkaliczną

Zwiększ ilość wody do minimum 2 litrów dziennie. Najlepiej wybrać taką o pH 9,0 lub wyższym, co pomoże w regulacji kwasowo-zasadowej.

Wybieraj naturalne produkty spożywcze

Warto spożywać produkty w ich naturalnej postaci – surowe lub gotowane na parze. Ważne by nie były to potrawy przetworzone.

Wprowadź do swojej diety zdrowe tłuszcze

W twoim codziennym menu nie powinno zabraknąć oliwy z oliwek, awokado, orzechów (przede wszystkim włoskich i migdałów) oraz oleju lnianego, które są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.

Ogranicz spożycie alkoholu

Większość napojów alkoholowych ma wysoką zawartość cukru i jest kwasotwórcza. Nie musisz całkowicie eliminować alkoholu, ale bądź świadomy tego co pijesz.

Ustal konkretne pory spożywania posiłków

Posiłki spożywaj regularnie, najlepiej co 3 lub 4 godziny, co zapewni przede wszystkim właściwe trawienie.

2. Relaks

Problemy w pracy, ciągłe wydatki, brak czasu dla siebie? Stres towarzyszy nam na co dzień i przyczynia się do powstawania kwasów w organizmie. Jeśli jest długotrwały, może wyrządzić wiele szkód, zaburzając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Nie pozwól, aby stres zniszczył twoje zdrowie! Znajdź aktywność, która cię zrelaksuje i pozbądź się go na dobre. Oto kilka propozycji:

  • Ćwiczenia oddechowe np. trening autogenny
  • Medytacja
  • Joga
  • Długie spacery

W tym miejscu warto przypomnieć, jak ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ma odpowiednia ilość snu. Jego niewystarczająca ilość to także stres dla naszego organizmu, prowadzący do jego zakwaszenia.

3. Aktywność fizyczna

Kiedy ćwiczysz, zwiększa się szybkość oddechu i krążenia, co alkalizuje twoje ciało. Pozbywasz się wtedy z organizmu większej ilości dwutlenku węgla oraz toksyn, które mają działanie kwasotwórcze.
Postaw na wysiłek fizyczny o umiarkowanej intensywności – nadmierna aktywność fizyczna również może być przyczyną zakwaszenia organizmu. Zamiast ciężkich treningów siłowych, wybierz pilates, jazdę na rowerze, czy nordic walking. Wystarczy, że poświęcisz 30 minut dziennie na trening, a twój organizm będzie ci wdzięczny. W trakcie treningu nie zapominaj o nawadnianiu – woda alkaliczna będzie w tym przypadku najlepszym wyborem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest