Jajko jest jednym z najbardziej powszechnych produktów spożywczych i choć zwolennicy diety wegańskiej proponują mnóstwo zamienników jajek, dzięki którym potrawy będą tak samo dobre, większość z nas i tak ciągle nie wyobraża sobie niektórych dań bez dodatku jajek. Jajka dodajemy do ciast, naleśników, omletów, zup, sałatek, jemy w formie jajecznicy, sadzone i ugotowane na twardo. Są dobre na każdy posiłek – śniadanie, obiad, kolację, a nawet jako deser (kto w dzieciństwie nie uwielbiał kogla-mogla?).

Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia tego, że jajek jest tyle ile ptaków. Najpopularniejsze są kurze, ale coraz częściej na naszych stołach pojawiają się również przepiórcze, gęsie, indycze, a nawet strusie. Jest jeszcze proszek jajeczny – często zastępujący jajka w makaronach, majonezach, ciastach, daniach gotowych i instant. Sposobów przyrządzania jajek jest tak dużo, że czasem trudno uznać, która forma jest dopuszczalna na diecie, a która jest tak kaloryczna, że lepiej zrezygnować.

Zatem czas odpowiedzieć na pytanie: ile kalorii ma jajko?

Na początku na tapet weźmy jajko kurze, bo je najczęściej spożywamy. Surowe jajko kurze ma 139 kcal/ 100 g, jednak jedno jajko waży dużo mniej, więc nie jest zbyt kaloryczne. Wszystko zależy od tego w jaki sposób je przyrządzimy. Jajko kurze gotowane ma 155 kcal/ 100 g. Więcej kalorii mają oczywiście jajka do przyrządzenia których użyjemy tłuszczu – i tak jajko sadzone ma 245 kcal/ 100 g, a jajecznica na maśle 216 kcal/ 100 g, oczywiście w zależności od dodatków jej kaloryczność może się zmieniać (np. 100 g jajecznicy z kurkami ma 159 kcal/ 100 g).

Popularny dodatek do kanapek – pasta jajeczna ma 418 kcal/ 100 g. Na imprezach rodzinnych królują przekąski z dodatkiem jajek, zwykle z dużą ilością majonezu, co znacznie podnosi ich kaloryczność – jajka w majonezie mają 274 kcal/ 100 g, a sałatka jarzynowa z jajkami 164 kcal/ 100 g. Skoro jesteśmy przy imprezach rodzinnych – ajerkoniak, czyli likier jajeczny ma 280 kcal/100 g.

co ty wiesz o jajku 3653640

Na koniec informacje o kaloryczności jajek innych ptaków: jajko gęsie ma 185 kcal/100 g, jajo indycze 171 kcal/100 g, jajko kacze 185 kcal/ 100 g, jajko przepiórcze 158 kcal/ 100 g, jajko strusie 158 kcal/ 100 g, a proszek jajeczny aż 579 kcal/ 100 g.
Warto pamiętać o tym, że jajka są ważnym składnikiem naszej diety i dobrze jest je włączyć do jadłospisu, jednak, jak ze wszystkim, dobrze jest zachować umiar i nie jeść ich zbyt często.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest