Banany należą do jednych z bardziej kalorycznych owoców. Ponadto na tą wartość energetyczną składają się głównie węglowodany, a mianowicie skrobia i cukry proste. Jednak wartość ta zmienia się wraz z dojrzewaniem banana, czyli im świeższy i młodszy jest tym mniej cukrów prostych zawiera, a z czasem coraz więcej skrobi ulega przemianie w węglowodany proste. Tym samym od stopnia dojrzałości banana zależeć będzie jego indeks glikemiczny. Warto więc zwracać uwagę na kolor jego skórki, szczególnie w przypadku osób chorujących na cukrzycę, ponieważ ta grupa osób powinna unikać jakichkolwiek produktów bogatych w cukry proste.

Wartości odżywcze banana

Pektyny to błonnik, który w stosunkowo dużych ilościach znajduje się w bananach. Jest on rozpuszczalny w wodzie, więc wraz z trawieniem bananów pektyny zaczynają pęcznieć i zwiększać swoją objętość. W dodatku doskonale regulują one wzrost poziomu cukru we krwi.

Analizując zawartość minerałów i witamin łatwo dostrzec wysoki poziom potasu oraz witamin B6 i C. Chociaż oczywiście banany zawierają również całkiem sporo innych mikroelementów, są one generalnie bardzo bogate w aspekcie odżywczym. Dzięki wysokiej zawartości potasu banany są doskonałym elementem diety obniżającej ciśnienie krwi i ogólnie dobrze wpływającej układ sercowo-naczyniowy. Z badań wiemy, iż spożycie 1,3-1,4g potasu dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób serca aż o 26%.

Innymi istotnym składnikami bananów są dopamina oraz katechina. Ta pierwsza co prawda nie jest w stanie przekroczyć bariery krew-mózg i tym samym nie wpływa na humor człowieka, to gra dużą rolę jako antyoksydant. Katechiny są znanymi antyoksydantami, wykazującymi fantastyczne działania obniżające ryzyko zachorowania na chorobę serca.

Na koniec, przechodząc już do konkretnych liczb, przedstawimy wartość energetyczną bananów.

Składnik odżywczy – Zawartość w 100g bananów
Kalorie – 89 kcal
Białko – 1,1g
Węglowodany – 22,8g
Tłuszcz – 0,3g
Błonnik – 2,6g

Średni banan waży 120g, tym samym zawiera on odpowiednio 106,8 kalorii, 1,3g białka, 27,4g węglowodanów, 0,4g tłuszczu oraz 3,1g błonnika.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest