Chipsy ze sklepu to nie są zbyt zdrowe i dietetyczne. Świetną alternatywą są dla nich domowe chipsy z piekarnika. Świetnie smakują, a przy okazji przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Bez problemu przygotujesz je z warzyw, które posiadasz w domu.
Spis treści
Jak i z czego zrobić zdrowe chipsy?
Przede wszystkim rezygnujemy ze smażenia. Przy pieczeniu zużyjemy dużo mniej oleju, a i tak przekąska będzie smaczna. Zdrowe chipsy można przygotować oczywiście z ziemniaków, ale warto użyć także innych warzyw. Doskonale nadają się: marchew, buraki, seler, czy jarmuż.
Chipsy z jarmużu
Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Są one skarbnicą białka, błonnika, witamin – C i K, wapnia, potasu i sulforafanu. Warto pamiętać, że sulforafan jest przeciwutleniaczem, który ma silne działanie antynowotworowe.
Chipsy z jarmużu będą bardzo zdrową przekąską.
Składniki:
- 4 liście jarmużu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- papryka (wędzona lub słodka),
- chili,
- sól
Liście jarmużu należy umyć i wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wsypać do miski, dodać olej i obtoczyć przyprawami. Potem przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chipsy piec przez ok. 8-10min w temperaturze 160 stopni Celcjusza.
Chipsy z batatów
Batat, inaczej nazywany słodkim ziemniakiem, mają niższy indeks glikemiczny, niż zwykłe ziemniaki. Dodatkowo – w zależności od odmiany – mogą być źródłem likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca; antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy; karotenoidów. Poza tym bataty zawierają dużo wapnia, fosforu, potasu, sodu, magnezu, siarki, chloru, żelaza, jodu, a także witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
Składniki:
- 2 duże bataty,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Bataty dokładnie umyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Następnie umieścić w misce, dodać oleju kokosowego i przypraw, dokładnie wymieszać. Bataty przełożyć na blachę do pieczenia. Chipsy należy piec w temperaturze 170 stopni Celcjusza przez 10 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut. Będą gotowe, gdy nabiorą lekko brązowej barwy i będą chrupiące.
Chipsy z buraków
Buraki są dietetyczne i zawierają dużo żelaza, które ma wpływ na transport tlenu do krwi.
Składniki:
- 3 buraki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz
Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki (najlepiej na tzw. mandolinie). Następnie włożyć do miski, dodać oliwy z oliwek oraz posypać solą i pieprzem. Chipsy wyłożyć na blachy i piec przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni Celcjusza.
Chipsy z marchewki
Marchew jest źródłem karotenów, które są przeciwutleniaczami. Najwięcej zawiera beta-karotenu – prowitaminy A, z której w organizmie powstaje witamina A. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
Składniki:
- gruba marchewka,
- oliwa z oliwek,
- ostra i słodka papryka w proszku,
- sól
Umytą i obraną marchewkę pokroić na cienkie plastry i wymieszać je wraz z oliwą w misce. Przyprawić plasterki papryką. Następnie przełożyć chipsy na blachę do pieczenia i piec w temperaturze ok. 170 stopni Celcjusza przez 30 minut. Gotowe chipsy można posypać szczyptą soli.
Chipsy z selera
Seler należy do najmniej kalorycznych warzyw. Ponad to zawiera witaminę C, naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP.
Składniki:
- seler,
- sól ziołowa,
- oliwa z oliwek
Umyty i obrany seler pokroić na cienkie plasterki. Następnie ułożyć je na blaszce i skropić oliwą. Chipsy piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni Celcjusza przez około 25 minut. Gotowe posypać szczyptą soli.
Domowe chipsy podawane z różnymi dipami, to świetna przekąska na wieczór ze znajomymi. Jak widać są one zdrowe, dietetyczne, idealne dla odchudzających się. A do tego banalnie proste w wykonaniu.