Domowe chipsy – 5 pomysłów na zdrowe chipsy z warzyw

Chipsy ze sklepu to nie są zbyt zdrowe i dietetyczne. Świetną alternatywą są dla nich domowe chipsy z piekarnika. Świetnie smakują, a przy okazji przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Bez problemu przygotujesz je z warzyw, które posiadasz w domu.

Jak i z czego zrobić zdrowe chipsy?

Przede wszystkim rezygnujemy ze smażenia. Przy pieczeniu zużyjemy dużo mniej oleju, a i tak przekąska będzie smaczna. Zdrowe chipsy można przygotować oczywiście z ziemniaków, ale warto użyć także innych warzyw. Doskonale nadają się: marchew, buraki, seler, czy jarmuż.

Chipsy z jarmużu

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Są one skarbnicą białka, błonnika, witamin – C i K, wapnia, potasu i sulforafanu. Warto pamiętać, że sulforafan jest przeciwutleniaczem, który ma silne działanie antynowotworowe.
Chipsy z jarmużu będą bardzo zdrową przekąską.

Składniki:

  • 4 liście jarmużu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • papryka (wędzona lub słodka),
  • chili,
  • sól

Liście jarmużu należy umyć i wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wsypać do miski, dodać olej i obtoczyć przyprawami. Potem przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chipsy piec przez ok. 8-10min w temperaturze 160 stopni Celcjusza.

Chipsy z batatów

Batat, inaczej nazywany słodkim ziemniakiem, mają niższy indeks glikemiczny, niż zwykłe ziemniaki. Dodatkowo – w zależności od odmiany – mogą być źródłem likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca; antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy; karotenoidów. Poza tym bataty zawierają dużo wapnia, fosforu, potasu, sodu, magnezu, siarki, chloru, żelaza, jodu, a także witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Składniki:

  • 2 duże bataty,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Bataty dokładnie umyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Następnie umieścić w misce, dodać oleju kokosowego i przypraw, dokładnie wymieszać. Bataty przełożyć na blachę do pieczenia. Chipsy należy piec w temperaturze 170 stopni Celcjusza przez 10 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut. Będą gotowe, gdy nabiorą lekko brązowej barwy i będą chrupiące.

Chipsy z buraków

Buraki są dietetyczne i zawierają dużo żelaza, które ma wpływ na transport tlenu do krwi.

Składniki:

  • 3 buraki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki (najlepiej na tzw. mandolinie). Następnie włożyć do miski, dodać oliwy z oliwek oraz posypać solą i pieprzem. Chipsy wyłożyć na blachy i piec przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni Celcjusza.

Chipsy z marchewki

Marchew jest źródłem karotenów, które są przeciwutleniaczami. Najwięcej zawiera beta-karotenu – prowitaminy A, z której w organizmie powstaje witamina A. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Składniki:

  • gruba marchewka,
  • oliwa z oliwek,
  • ostra i słodka papryka w proszku,
  • sól

Umytą i obraną marchewkę pokroić na cienkie plastry i wymieszać je wraz z oliwą w misce. Przyprawić plasterki papryką. Następnie przełożyć chipsy na blachę do pieczenia i piec w temperaturze ok. 170 stopni Celcjusza przez 30 minut. Gotowe chipsy można posypać szczyptą soli.

Chipsy z selera

Seler należy do najmniej kalorycznych warzyw. Ponad to zawiera witaminę C, naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP.

Składniki:

  • seler,
  • sól ziołowa,
  • oliwa z oliwek

Umyty i obrany seler pokroić na cienkie plasterki. Następnie ułożyć je na blaszce i skropić oliwą. Chipsy piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni Celcjusza przez około 25 minut. Gotowe posypać szczyptą soli.

Domowe chipsy podawane z różnymi dipami, to świetna przekąska na wieczór ze znajomymi. Jak widać są one zdrowe, dietetyczne, idealne dla odchudzających się. A do tego banalnie proste w wykonaniu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest