Nie ma wątpliwości, że włoskie jedzenie pokochał każdy z nas. Poczynając od makaronów, zapiekanego ravioli, aż po ulubioną pizzę. Najczęściej w lokalach gastronomicznych spotkamy się z tym przysmakiem w wersji wysokokalorycznej – pizzy tworzonej na bazie pszennej mąki z ogromną ilością sera. Naturalnie jest ona pyszna, kusi wyglądem, smakiem, zapachem.
Nie możemy jednak pominąć faktu, iż standardowa pizza przygotowana w zaciszu restauracji, jest najczęściej wykonywana na ‘ilość’, w mniejszym stopniu przykłada się wagę do jakości oraz gramatury serwowanych do niej, produktów. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z tego przysmaku. Domowa pizza wcale nie musi być kaloryczna oraz niezdrowa, ważne, aby dobrać do niej odpowiednie składniki i wykonać ją we właściwy sposób. Nie potrzebujesz do tego specjalnych umiejętności pizzera, a odrobinę chęci i czasu, poniżej kilka propozycji ode mnie.
Spis treści
Dietetyczna pizza przepis – tuńczyk
Spód pizzy:
- 500 g mąki (może być to mąką pszenna typu 450 mieszana z mąką żytnią, w proporcji 350g mąki pszennej i 150g mąki żytniej
- 40 g drożdży,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 300 ml wody.
Składniki sosu:
- pół puszki pomidorów z puszki
- 1 płaska łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Składniki:
- 50g. sera żółtego/sera feta
- 1 mała papryka czerwona
- pół puszki tuńczyka
- 1 cebula biała/czerwona
- 5 pieczarek
Przygotowanie ciasta:
Do miski włóż wszystkie składniki, oprócz wody oraz drożdży. Kolejno dodaj, przegotowaną, letnią wodę. Mieszając składniki, pomału dolewaj miarką wody, aby stopniowo tworzyła się konsystencja papki. Na samym końcu, dodaj partiami drożdże( drożdże wyjmij z lodówki, godzinę przed rozpoczęciem wyrobu ciasta, aby ich temperatura była pokojowa – zapewni to lepsze łączenie się składników oraz wzrost ciasta).
Przygotowane ciasto rozwałkuj na kształt blachy, delikatnie wgniatając boki do rantu. Nie rób tego zbyt mocno, aby pizza podczas pieczenia nie przyległa do rogów oraz, aby się nie spaliła.
Przygotowanie sosu:
Pomidory z puszki odcedź przed włożeniem ich na patelnię, podgrzej je bez użycia tłuszczu, a kolejno dodawaj wszystkie pozostałe składniki. W pierwszej kolejności zioła, a następnie sól oraz pieprz, na samym końcu. Odstaw sos pod przykryciem, aby mógł ‘przejść’ aromatami przypraw, do momentu wystygnięcia.
Przyrządzenie:
Kiedy ciasto jest już rozłożone na blaszy, rozprowadź sos, nie zahaczając przy tym o ranty pizzy oraz zwróć uwagę na ilość – nie dawaj go zbyt dużo, aby ciasto nie namokło.
Ułóż kolejno składniki – na początek możesz dodać któryś z rodzajów sera na spód lub górę, w tym przypadku kolejność zależy od Ciebie. Wszystkie składniki pokrojone według uznania połóż na cieście w kolejności – tuńczyk, pieczarki, papryka, cebula – dzięki takiej kompozycji, żadne z warzyw nie spali się w piekarniku, a także stworzą idealne połączenie smaków. Jeśli preferujesz zioła, na samym końcu możesz posypać całość, szczyptą oregano, pamiętaj jednak, że podczas pieczenia, zioło zyskuje intensywny smak.
Gotową pizze, włóż do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na około 25 minut.
Pizza dietetyczna przepis – kurczak
Poniżej dodaję inną kompozycje składników, możesz wykonać ją dokładnie na takim samym cieście oraz sosie. Zapewniam Cię, że smak będzie całkowicie różny od pierwszej propozycji, nie zaznasz nudy w kuchni włoskiej!
Pizza z kurczakiem:
- 60g. kurczaka (kurczaka pokrój na cienkie paski oraz przypraw ziołami prowansalskimi oraz papryczką chiilli; odstaw do lodówki na godzinę)
- garść zamrożonego szpinaku(szpinak odsącz z wody, dodaj do niego sól, pieprz oraz dwa ząbki czosnku, całość wymieszaj)
- 5 pomidorków koktajlowych (pomidorki pokrój na ćwiartki)
- 20g. parmezanu na wierz
Ze względu na to, że pizza posiada składnik mięsny możesz zapiec wszystkie składniki, nawet bez dodawania sera, jeśli jesteś na diecie. Jeśli chcesz, możesz posypać wierz, odrobiną parmezanu. Pamiętaj, że ten rodzaj sera jest bardzo intensywny w smaku. Tak jak wyżej, pizze zapiecz w identycznej temperaturze.
Za każdym razem, możesz próbować nowych kompozycji, które połączą Twoje ulubione składniki w doskonałą kompozycję. Obecnie masz szerokie pole do popisu, dostępność warzyw podczas lata staje się idealnym powodem do tworzenia smacznych, a zarazem zdrowych potraw! Smacznego!