Czy dieta wysokotłuszczowa jest bezpieczna dla zdrowia?

W pogoni za wymarzoną sylwetką testujemy kolejne diety – cud, które mają sprawić, że w końcu uda nam się schudnąć i uniknąć efektu jo-jo. Jednym z takich cudownych sposobów ma być dieta wysokotłuszczowa, w której drastycznie ogranicza się przyjmowanie węglowodanów na rzecz tłuszczów.

Tzw. dieta ketogenna od lat z powodzeniem stosowana jest u osób cierpiących na epilepsję (po włączeniu diety wysokotłuszczowej u połowy badanych osób obserwuje się obniżenie częstotliwości ataków, a u około 30% – istotną redukcję objawów i nawet 90-cio procentowe obniżenie częstotliwości ataków). Czy jednak dieta wysokotłuszczowa jest dobrym sposobem na zrzucenie nadmiaru kilogramów i czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Na czym polega dieta ketogenna?

Założeniem diety wysokotłuszczowej jest restrykcyjne ograniczenie spożycia węglowodanów – nawet do 20 – 40 g na dobę oraz utrzymanie niskiej podaży białka (na poziomie minimum niezbędnego do utrzymania procesów życiowych i rozwojowych organizmu). Konsekwencją tej zmiany jest zużycie zapasu glikogenu mięśniowego, a następnie zmuszenie organizmu do pozyskiwania energii ze zgromadzonych w naszym ciele tłuszczy – w procesie zwanym ketozą. Taki stan może powodować dość szybką utratę kilogramów, ale wiąże się z wieloma wyrzeczeniami.

Dieta wysokotłuszczowa składa się głównie z produktów o wysokiej zawartości tłuszczy, czyli jej podstawą są: mięso, ryby i skorupiaki oraz jajka i sery, a także dowolne oliwy, masła i śmietany. W celu utrzymania niskiego poziomu węglowodanów w diecie zakazane lub bardzo ograniczone są owoce (najczęściej zakazane w pierwszej, uderzeniowej fazie diety, a dopuszczone do spożycia w później, ale w niewielkich ilościach).

W codziennym menu mogą pojawić się warzywa, ale przede wszystkim te o zielonych liściach i rosnące nad ziemią (mają niską zawartość cukrów). Na liście zakazanych produktów widnieją natomiast warzywa zasobne w skrobię, czyli m.in. fasola, kukurydza i ziemniaki.

Plusy i minusy stosowania diety wysokotłuszczowej

Wprowadzenie naszego organizmu w stan ketozy (pozyskiwania energii z tłuszczy zgromadzonych w naszym ciele) sprawia, że dużo łatwiej odczuwamy sytość i rzadziej czujemy się głodni. To oczywiście duży plus w kontekście walki z chęcią podjadania. Z drugiej jednak strony możemy odczuwać silne łaknienie na produkty zakazane wynikające z radykalnego ograniczenia całych grup spożywczych. (np. owoców, makaronów, kasz itp.).

Utrata kilogramów może być dość duża i gwałtowna, ale bardzo trudne lub wręcz niemożliwe jest utrzymanie efektów diety po jej zakończeniu i powrocie do normalnego, zbilansowanego sposobu odżywiania się. W klasycznej, najczęściej stosowanej, wersji diety ketogennej układając dzienne menu zakłada się stosunek: 4g tłuszczu na 1 g białka i węglowodanów, czyli około 90% kalorii ma pochodzić z tłuszczy, a pozostałe 10% z białek i węglowodanów.

11

Takie założenia stoją w sprzeczności z wszelkimi zasadami dotyczącymi zdrowego odżywiania się. Konsekwencje długotrwałego stosowania diety ketogennej przez osoby nie będące pod stałą kontrolą lekarską nie są znane. Wiadomo jednak, że dieta wysokotłuszczowa może wiązać się z ryzykiem zwiększonego uwalniania się kwasów tłuszczowych do krwi oraz przyczyniać się do wzrostu ryzyka związanego z wystąpieniem chorób serca.

Produkty spożywane w ramach diety ketogennej nie są najczęściej w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu na wszystkie witaminy i makroelementy, dlatego niezbędna może być suplementacja tychże (przede wszystkim wapnia, witaminy C i D oraz witamin z grupy B).

Catering dietetyczny? Doskonały plan!

Najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia i cieszenie się szczupłą sylwetką jest trzymanie się zasad zdrowego odżywiania. Odpowiednio zbilansowana dieta i rezygnacja z niezdrowych produktów spożywczych (słodyczy, jedzenia typu fast-food, produktów wysokoprzetworzonych, potraw smażonych itd.), a także regularne przyjmowanie posiłków oraz właściwe nawadnianie organizmu mogą zapewnić nam osiągnięcie pożądanych rezultatów i utrzymanie ich w dłuższej perspektywie czasu.

Plan żywieniowy powinien być oczywiście dobrany do specyficznych potrzeb konkretnej osoby, uwzględniać ewentualne nietolerancje pokarmowe, czy choroby przewlekłe, a także preferencje smakowe (skuteczna dieta odchudzająca musi być smaczna!) Jeśli chcemy radykalnie zmienić nasz sposób odżywiania się, ale nie wiemy od czego zacząć, albo po prostu nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków – możemy skorzystać z cateringu dietetycznego.

To rozwiązanie umożliwiające dobranie/skomponowanie menu, które będzie nie tylko w stu procentach zaspokajało nasze oczekiwania i potrzeby, ale również pomoże w osiągnięciu konkretnych celów (np. schudnięciu, czy ustabilizowaniu wagi). Tzw. dieta pudełkowa zyskuje w ostatnich latach na popularności, bo umożliwia smaczne i zdrowe odżywianie się każdemu, bez względu na ilość wolnego czasu, czy umiejętności kulinarne (lub ich brak).

Artykuł napisany przy współpracy z portalem cateromarket.pl.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest