Dieta wysokobiałkowa i jej zasady

Dieta wysokobiałkowa na masę mięśniową to jedna z najbardziej popularnych diet, która stosują sportowcy, miłośnicy siłowni, trenerzy personalni a także osoby z łamliwości kości, borykające się z osteoporozą, narażone na częste kontuzje. W czym tkwi jej fenomen? Czy na pewno jest zdrowa? Jakie są zasady diety wysokobiałkowej? Sprawdźmy!

Czym jest dieta wysokobiałkowa?

Dieta wysokobiałkowa nazywana też wysokoproteinową (również dieta Dukana) polega na spożywaniu dominującej ilości produktów bogatych w białko z jednoczesnym ograniczeniem spożywania produktów tłuszczowych. Dietę wysokobiałkową stosuje się u osób, którym zależy na szybkiej redukcji masy ciała przy zachowaniu uczucia sytości np. u sportowców.

Jaką rolę pełni białko?

Białko znane ze swych budulcowych właściwości, występuje w każdej najmniejszej tkance naszego organizmu. Obok dwóch najważniejszych makroskładników jakimi są tłuszcze i węglowodany, białko stanowi ok. 20% masy każdego człowieka. Optymalna ilość białka w komórkach ciała gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie narządów, zwiększając siłę mięśni całego organizmu.

Komu dedykowana jest dieta proteinowa?

W zależności od stanu fizjologicznego dieta wysokobiałkowa dedykowana jest sportowcom, osobom borykającym się z nadmierną otyłością, osobom ze stwierdzoną nietolerancją węglowodanów, w rekonwalescencji po przebytych zabiegach operacyjnych, udarach i z niedoczynnością tarczycy. Niewskazana dla osób z chorobami nerek. W zależności od stanu zdrowia, podaż przyjmowanego będzie się różnić. Jej czas trwania nie może być dłuższy niż 3-4 tygodnie, gdyż jej stosowanie bez regularnego monitorowania stanu zdrowia może przyczynić się do powstania szeregu schorzeń w organizmie człowieka.

Dieta wysokoproteinowa – przeciwwskazania do stosowania

Ze względu na znaczne ograniczenie spożywanych tłuszczów, dieta wysokobiałkowa polega na wymienieniu tego składnika na rzecz dużej ilości białka. Należy pamiętać, że nadmierne spożycie białka w skrajnych przypadkach może doprowadzić do chorób nerek, wątroby, układu nerwowego oraz zwiększać ryzyko powstania zaburzeń o charakterze nowotworowym.

Efekty stosowania diety wysokobiałkowej

W diecie wysokobiałkowej zwiększona ilość spożywanego białka przekłada się na kondycję kości, mięśni, skóry i paznokci. Ilość białka w diecie oscyluje pomiędzy 1-1,8 grama na kilogram masy ciała. Wysoka ilość protein zwiększa zużycie energii wykorzystywanej podczas trawienia co wpływa na zwiększenie deficytu kalorycznego.

Zwiększenie zapotrzebowania na białko i przyrządzanie posiłków w oparciu o założenia diety wysokobiałkowej przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów, poprawy trawienia, rozbudowania siły i masy mięśniowej, szybszego powrotu do zdrowia. Dzieje się tak, gdyż po każdym posiłku wysokobiałkowym wzrasta całkowita przemiana materii.
Diety wysokobiałkowe i produkty białkowe – ich pozytywny wpływ na organizm człowieka
Aby tego typu dietę wprowadzić w życie, należy całkowicie zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. Swój jadłospis należy zmodyfikować wprowadzając kilka nadrzędnych produktów białkowych takich jak odtłuszczony jogurt naturalny, mięso z indyka, odtłuszczony serek wiejski, oliwa z oliwek.

Przykłady posiłków wysokobiałkowych

Każdy z pewnością wybierze coś dla siebie – pieczony łosoś z gotowanymi brokułami, grillowany kurczak z gotowanym kalafiorem, kefir z malinami, odtłuszczony twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną, odtłuszczony serek wiejski z pomidorem, odtłuszczony jogurt naturalny z kawałkami banana.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest