Dieta dr Budwig – zasady, wskazania i efekty

Dieta dr Budwig to jedna z najlepszych diet, która ma na celu ochronę organizmu przed nowotworami. Została ona wymyślona przez Dr Johanna Budwig. Pani doktor poświeciła lata badań nad lekami i tłuszczami by stworzyć tą dietę cud, która ma być wybawieniem społeczeństwa przed nowotworami. Najważniejszymi składnikami diety są białka i tłuszcze. Podczas wielu badań stwierdzono pozytywne działanie w leczeniu wielu chorób. Miedzy innymi: nowotwory łagodne i złośliwe, arterioskleroza, atak i zawał serca, arytmia, stłuszczenie wątroby, astma oskrzelowa, problemy trawienne, wrzody żołądka, schorzenia prostaty, artretyzm, wszelkie problemy dermatologiczne, schorzenia wieku starczego, problemy z nauką i pamięcią, stwardnienie rozsiane, reakcje autoimmunologiczne, schorzenia woreczka żółciowego, cukrzyca, wady wzroku i słuchu.

Na jakich zasadach działa dieta dr Budwig?

Tak jak wspomniałam w pierwszej części artykuł, dieta to fenomen, jeśli chodzi o leczenie oraz zapobieganie zachorowaniem na raka. Innymi ważnymi plusami diety jest ogólna poprawa stanu organizmu. Dostarcza mu węglowodanów złożonych, błonnik pokarmowy, nienasycone tłuszcze oraz substancje antyoksydacyjne. Podstawą diety jest pozbycie się tłuszczów. Głównie pochodzenia odzwierzęcego oraz olei nierafinowanych.

W diecie dominują tłuszcze roślinne, które są łatwo przyswajalne przez organizm i wykazują licznie właściwości zdrowotne. Zalicza się do nich: olej lniany, kokosowy, lej z kiełków pszenicy oraz oliwę z oliwek. Na początku stosowania diety dr Budwig głównym źródłem tłuszczów jest olej lniany tłoczony na zimno. Jego zalecana ilość w codziennym jadłospisie jest zależna od stanu organizmu. Zaleca się, by przy zaawansowanych stadiach i chorobach o przebiegu ciężkim stosować 6-8 łyżek oleju lnianego w ciągu doby. Przy lekkich schorzeniach wskazane jest 4-5 łyżek na dobę, a w celach profilaktycznych 1-2 łyżki. Ważną zasadą w diecie dr Budwig jest wyeliminowanie z jadłospisu żywności przetworzonej, wzbogaconej o substancje poprawiające konsystencję, wygląd i smak potraw oraz o konserwanty. Dr Budwig zaleca także picie około 2-2,5 litra płynów dziennie – najlepiej wody mineralnej, zielonej herbaty oraz naturalnych soków. Głównym elementem diety jest specjalna pasta. Bardzo ważne jest to żeby wszystkie składniki pochodziły z sklepów ekologicznych. Potrzebujemy:

  • Kilku łyżek oleju lnianego ( ilość zależy od preferencji oraz stanu zdrowia)
  • Taka sama ilość łyżek mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu
  • Około. 3 X więcej łyżek białego twarogu niż oleju
  • 1-2 łyżeczki miodu (koniecznie musi być naturalny i niepodgrzewany)

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem, przy czym ser najlepiej dodawać stopniowo już po uprzednim zmieszaniu oleju z maślanką i miodem. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy kremową jednolitą konsystencję. Pasta może mieć konsystencję lekkiego kremu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest