Być może natknąłeś się już na twierdzenie, że sposób odżywiania powinien być dopasowany do grupy krwi. Zgodnie z tą teorią osoby o grupie krwi 0 powinny stawiać na białko zwierzęce, ponieważ w porównaniu do innych typów krwi posiadają doskonałe warunki do jego trawienia. Niestety, z drugiej strony metabolizm tych osób cierpi na spożywaniu produktów mlecznych i zbożowych – to właśnie je osoby z grupą krwi 0 powinny solidnie ograniczyć. To wszystko to tylko podstawowe zasady – jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, czytaj dalej!
Spis treści
Grupa krwi a dieta
Twórcą teorii o odżywianiu związanym z grupą krwi jest Peter D’Adamo. Uważa on, że występowanie poszczególnych chorób związane jest z typem krwi. Co za tym idzie – zachorowalność można ograniczyć, wiedząc, jakie produkty są najlepsze dla danej grupy krwi. D’Adamo sądzi, że najlepszym dla zdrowia jest spożywanie pokarmów, które figurowały w jadłospisie naszych przodków. Kluczem do tego jest zrozumienie, że każda grupa krwi powstawała w innym okresie rozwoju gatunku ludzkiego, z którym nieodzownie związany był odmienny tryb życia i sposób odżywania. Jeśli zbliżymy naszą dietę do tej, którą stosowali nasi przodkowie żyjący za czasów, kiedy powstawała nasza grupa krwi, wówczas będziemy w stanie cieszyć się lepszym zdrowiem i ogólną sprawnością.
U podstaw tej teorii leży założenie, że niewłaściwe dopasowanie typu pokarmów do grupy krwi skutkuje zaburzoną przemianą materii, a co z tym związane: odkładaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie. Należy pamiętać o tym, że produkty, które dla jednej osoby są zdrowe, dla drugiej będą skrajnie szkodliwe. Według autora teorii, w ten właśnie sposób można wytłumaczyć odmienną tolerancję wśród ludzi na różne typy pokarmów.
Dieta dla osób z grupą krwi 0
Grupa krwi 0 jest najstarsza. Pochodzi z czasów, kiedy nasi przodkowie zajmowali się głównie myślistwem i zbieractwem. Nic więc dziwnego, że „typowy” posiadacz grupy krwi 0 ma bardzo dobrą tolerancję na białko zwierzęce. Ponadto, po przodkach odziedziczył ogólnie sprawny układ trawienny oraz układ odpornościowy. W diecie powinien skupiać się na spożyciu białka zwierzęcego. Z drugiej strony – z powodu dobrze przystosowanego do tego typu pokarmów żołądka, należy równoważyć spożycie mięsa warzywami oraz owocami, które skutecznie radzą sobie z problemem nadkwasoty, jaka może doskwierać osobom o tym typie krwi (te osoby naturalnie mają bardzo wysoki poziom kwasów żołądkowych). Należy pamiętać o tym, że w według teorii dla osób o zerowej grupie krwi wysoce niewskazane jest przechodzenie na dietę wegetariańską.
Równie ważna jest kwestia wysokiego ryzyka zachorowalności na niedoczynność tarczycy, które wiąże się z naturalną predyspozycją osób o grupie krwi 0 do posiadania nieprawidłowego stężenia hormonów tarczycy. Z tego powodu ich dieta powinna być bogata w jod, czyli m.in. w ryby (zwłaszcza dorsz i mintaj) oraz brokuły i szpinak.
Produktami o szczególnie niekorzystnym działaniu na metabolizm tych osób są wszelkie produkty mleczne oraz zbożowe. Należy przy tym pamiętać, że zupełne ich wykluczenie z diety mogłoby przynieść więcej szkód niż pożytku. Produkty zbożowe to przede wszystkim bogate źródło błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę jelit oraz zapobiega wahaniom cukru we krwi. Co zaś się tyczy produktów mlecznych – nawet w „zwykłej” diecie warto jest zachować umiar w ich spożyciu, jednak zupełnie odcięcie się od nich może oznaczać spore deficyty w poziomie wapnia w organizmie, co może mieć szczególnie niekorzystne działanie zwłaszcza dla kobiet w ciąży, matek karmiących i osób starszych.
Produkty zalecane dla osób z grupą krwi 0:
- ryby i owoce morza,
- sól jodowana,
- wodorosty,
- czerwone mięso,
- szpinak,
- brokuły,
- kapusta włoska
Produkty niewskazane dla osób z grupą krwi 0
- pszenica,
- kukurydza,
- soczewica,
- fasola,
- mleko i wszelkie produkty mleczne
Warto wspomnieć o tym, że ciągle trwają badania nad skutecznością diety dopasowanej do typu krwi. Trudność w prowadzeniu badań wynika z tego, że niewiele jest osób będących „typowymi” przedstawicielami danej grupy krwi. Są osoby z grupy krwi 0, które będą czuły się dobrze po spożyciu potraw odpowiadającym potrzebom grupy krwi AB (lub też A czy B), zaś przyjmowanie pokarmów przeznaczonych dla ich własnej grupy skończy się nieprzyjemnymi dolegliwościami. Z tego też powodu należy teorię o sposobie odżywiania się dopasowanym do grupy krwi traktować z pewnym dystansem i przede wszystkim kierować się własnym rozsądkiem i odczuciami płynącymi z ciała.