Dieta cytrynowa to kuracja oczyszczająca organizm z toksyn oparta na dość rygorystycznych regułach.Wśród opinii w internecie dostrzec można sporo słów krytyki, głównie ze względu na drakoński sposób żywienia i skrajność powstałego menu. Długotrwałe stosowanie jej jako sposobu na gubienie kilogramów może doprowadzić do efektu jo-jo i niedożywienia.
Spis treści
Cytryna jako źródło wartościowych składników
Sama cytryna to cenne źródło witaminy C, A, B i E. Zawiera w sobie naturalne pektyny, ale także sporo wapnia i żelaza. Świetnie nadaje się dla osób na diecie, które chcą podkręcić swój metabolizm i stymulować regularnie układ pokarmowy. Dodatkowo pomaga pozbyć się wody z organizmu. O ile dodawanie jej do dań czy napojów jest dobrym poczynaniem, o ile traktowanie jej jako główny składnik może być mocno kontrowersyjne.
Zasady diety cytrynowej
Koncepcja została opracowana przez Stanleya Burroughsa, ale rozpowszechnił ją Peter Glicke w książce „Schudnij, zyskaj energię i bądź szczęśliwsza w 10 dni”. Jest to szczególny rodzaj głodówki oparty na zastąpieniu pełnowartościowych posiłków piciem szklanki rozcieńczonego soku z cytryny (klasycznej lemoniady), 5 razy dziennie. Ważne jest by pierwszą szklankę wypijać na czczo, zaraz po przebudzeniu. Jako szybki sposób na zrzucenie wagi pozwala pozbyć się nawet 10 kilogramów w przeciągu 10 dni. Stosować ją można maksymalnie przez dwa tygodnie, ale najbezpieczniej wybrać krótszy przedział czasowy przekraczający 4 dni. Następnie warto stopniowo przyzwyczajać organizm do powszechnie spożywanych produktów, wprowadzając je powoli do jadłospisu. Dłuższe stosowanie diety skutkować może niedoborami, a w przypadku ćwiczeń zasłabnięciem i wycieńczeniem organizmu.
W trakcie diety należy wypić sok z 30 cytryn, stosując podane ilości:
- dzień 1 i 10 – 1 cytryna,
- dzień 2 i 9 – 2 cytryny,
- dzień 3 i 8 – 3 cytryny,
- dzień 4 i 7 – 4 cytryny,
- dzień 5 i 6 – 5 cytryny.
Przykładowy jadłospis diety cytrynowej
- śniadanie – 30 minut przed posiłkiem woda cytrynowa, na śniadanie kromka chleba razowego, łyżka twarożku, herbatka z pokrzywy,
- obiad – 30 minut przed posiłkiem sok z cytryny, gotowany na parze dorsz z brokułem, herbatka miętowa,
- kolacja – 30 minut przed posiłkiem sok cytrynowy, dyniowa zupa krem, herbatka z melisy.
Co ze sobą niesie dieta cytrynowa? Wady i zalety diety
Prawidłowo stosowana dieta cytrynowa usprawnia procesy trawienne i usuwa toksyny z organizmu, ale nie pozostaje bez wpływu na zdrowie. Niedostarczanie wymaganych kalorii spowalnia procesy przemiany materii, co może doprowadzić do wystąpienia efektu jo-jo po kuracji. W trakcie mogą wystąpić nieprzyjemne dolegliwości. Zbyt niskie stężenie glukozy we krwi i niedożywienie komórek układu nerwowego to przyczyny zawrotów głowy, nerwowości oraz nadmiernej ospałości. Niekiedy pojawia się zgaga, nudności albo pogorszenie stanu skóry.Najczęstszymi objawami jednak była biegunka (doprowadzająca do odwodnienia), ospałość i bardzo bolesne migreny (zapewne wynikające z niedoboru witaminy np. B12). Zarejestrowano również wiele przypadków drgawek, osłabień, hipoglikemii i anemii. Dieta całkowicie nie nadaje się dla osób z problemami glikemii, a więc dla cukrzyków, insulinoopornych czy osób z hiperinsulinemią.
Szybka utrata masy ciała jest wynikiem pozbycia się wody z organizmu, tłuszcz zostaje spalony w znikomych ilościach. Efekt więc, jak łatwo się domyśleć, jest spektakularny, ale krótkotrwały. Dietetycy wskazują zatem, żeby postawić na zdrową i racjonalną dietę, która zredukuje zbędne kilogramy i nadmiar toksyn. Dieta cytrynowa jest bowiem pełna wad. Nie zapewnia składników odżywczych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i błonnika, a także uszkadza pracę układu nerwowego przez niedobór kalorii.
Wniosek? Najskuteczniejszą dietą jest racjonalne odżywianie – to w nim odnajdziemy „złoty środek”. Zalecamy picie szklanki wody z cytryną, na czczo, przed właściwym śniadaniem, w celu pobudzenia metabolizmu i zmniejszenia toksyn w organizmie.