W szaleństwie związanym ze zdrowym stylem życia coraz więcej ludzi decyduje się przejść na różnego rodzaju diety. Bardzo popularna stała się dieta 1000 kalorii, której głównym założeniem jest obniżenie wartości energetycznej spożywanych przez cały dzień posiłków do 1000 kalorii.
Dzięki diecie 1000 kalorii można poczuć się lepiej i lżej. Jej stosowanie zalecane jest przez 4 tygodnie. Powinno się jeść 4-5 posiłków dziennie mniej więcej co 3 godziny. Każdy posiłek musi posiadać odpowiednią ilość kalorii. Pozostając na tej diecie, należy zrezygnować z wysiłku fizycznego. Dieta 1000 kalorii spowalnia działanie organizmu (w tym przemianę materii). Nie wolno zapominać o spożywaniu dużej ilości wody.
Należy unikać błędnego myślenia, że dwa większe posiłki (ok. 1000 kalorii) przyniosą korzyść organizmowi. Tak się nie stanie. Organizm, zamiast obniżać wagę, zacznie magazynować energię. W przypadku częstych posiłków organizm będzie spalał energię na bieżąco. Aby prawidłowo przejść dietę, musi być ona zróżnicowana. Jadłospis jest w pełni uzależniony od tabel kalorycznych i preferencji osoby przebywającej na diecie. Nie ma jednego określonego menu. Po 4 tygodniach można przejść na dietę 1200 lub 1500 kalorii, co pomoże uniknąć efektu jo-jo.
Spis treści
Najważniejsze zasady diety 1000 kalorii
- Należy piec w folii lub gotować (również na parze), zamiast smażyć.
- Zdrową dietę można (nawet trzeba) połączyć z aktywnością fizyczną (lekki wysiłek fizyczny, jaki można stosować podczas diety 1000 kalorii to gimnastyka w domu, spacer, joga lub nordic walking).
- Spożycie soli trzeba ograniczyć do jednej łyżeczki na dzień. Podobnie jak ostre przyprawy, które zaostrzają apetyt.
- Należy jeść 4–5 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach (np. co 3 godziny).
Dieta 1000 kalorii – efekty
Jedną z niewątpliwych zalet diety 1000 kalorii są szybko widoczne efekty, a dieta jest mocno zróżnicowana. Oczywiście nie jest pozbawiona wad. Jedną z nich jest efekt jo-jo, który może pojawić się po gwałtownych zmianach żywieniowych lub przy powrocie do ,,normalnego” sposobu odżywiania. Dieta 1000 kalorii przy dłuższym stosowaniu może prowadzić do deficytów witaminowych oraz spowolnienia metabolizmu. Należy liczyć kalorie przy każdym spożywanym posiłku, a co za tym idzie, większą uwagę przywiązuje się do kaloryczności niż wartości odżywczych produktów.
Dieta 1000 kalorii – jadłospis
Jadłospis należy rozplanować tak, aby każdy posiłek zawierał określoną liczbę kalorii, np.:
- I śniadanie – 200 kcal
- II śniadanie – 150 kcal
- obiad – 350 kcal
- podwieczorek – 100 kcal
- kolacja – 200 kcal
Kolację trzeba spożyć najpóźniej do 19.
Dieta powinna zawierać produkty na przyspieszenie przemiany materii np. soki ze świeżych owoców, pestki słonecznika/dyni, świeży ananas, siemię lniane, jogurt naturalny lub zioła (takie jak imbir). Można spożywać chude mięso, wędliny drobiowe, ryby, kasze, owoce, warzywa, pieczywo pełnoziarniste, chrupki chleb, odtłuszczony nabiał, białko jaja, zioła. Unikać trzeba cukru i słodyczy, tłustych mięs, masła, majonezu, śmietany, sera, pieczywa pszennego. Nie wolno pić alkoholu. Zupy należy gotować tylko na wywarach warzywnych.
Jeśli dieta będzie ściśle przestrzegana można stracić nawet 8 kg w ciągu 4 tygodni. Jest idealna dla osób, które muszą schudnąć w krótkim czasie np. z powodu imprezy rodzinnej czy wyjazdu na wakacje.