Chleb razowy – czy jest lepszy od zwykłego pieczywa? Sprawdzamy!

Pieczywo jest takim produktem, który jemy na co dzień. Spożywany jest na tyle często, że powinniśmy mieć wyrobione na jego temat zdanie i wybrany swój idealny odpowiednik. Niestety, na rynku spożywczym rodzajów chleba jest coraz więcej. Sprawdźmy czy chleb razowy jest lepszy od zwykłego.

Dlaczego wybieramy chleb?

Pieczywo dostarcza nam naprawdę dużo energii. Należy ono bowiem do produktów zbożowych, które stanowią podstawę w piramidzie naszego żywienia. Bogate jest w skrobię, białko roślinne, z którego organizm buduje nowe komórki, błonnik wspomagający pracę przewodu pokarmowego, a także witaminy z grupy B, dzięki którym dobrze pracuje nasz układ nerwowy. Same produkty zbożowe powinny być przez nas spożywane co najmniej trzy razy dziennie. Wiele chlebów mają dodatkowe składniki, jak np. nasiona. Sprawiają one, że chleb ma jeszcze więcej wartości odżywczych.

Rodzaje chleba

Wśród rodzajów chleba najbardziej znanym jest biały, pieczony z mąki żytniej. Niestety jest najmniej wartościowy. Często wypełniony polepszaczami. Chleb graham pieczony jest z mąki pełnego przemiału. Jest delikatny, ale i wartościowy. Podobnie do chleba razowego, którego podstawą jest mąka żytnia z pełnego przemiału.

Chleb ciemny czy biały?

Pieczywo razowe rozpoznamy przede wszystkim po kolorze. Charakteryzuje się ciemną, lekko szarawą barwą. Pieczywo jest zbite, lekko wilgotne, a także dużo cięższe niż zwykły biały chleb.

Chleb razowy nazywany jest także chlebem ciemnym lub pełnoziarnistym. Ciemne pieczywo różni się od białego głównie wartościami odżywczymi i ilością dobrych składników, wspomagających odpowiednie działanie naszego organizmu.

Białe pozbawione jest włókien. Są one o tyle ważne, że między innymi utrzymują poziom cholesterolu w normie. Są również źródłem witamin z grupy B, a dodatkowo wpływają na florę bakteryjną naszych jelit. Co prawda biały chleb jest trawiony lepiej niż ciemny, za to powoduje zaparcia, ponieważ nie dostarcza organizmowi tak dużej ilości błonnika.

Wady i zalety ciemnego pieczywa

Ciemne pieczywo ma niski indeks glikemiczny, dlatego też jest takie sycące. Zaspokaja apetyt na długi czas. Jest także mniej kaloryczne niż chleb biały. Choć zmiany w kaloryczności nie są znaczne. Im więcej nasion i ziaren w chlebie, tym bardziej jest on kaloryczny. Ziarna co prawda mają swoje zalety, są pełne w wartości odżywcze, a także poprawiają smak pieczywa, ale wybierając chleb z ziarnami musimy mieć na uwadze fakt, by zjeść go mniej.

Chleb razowy to bogactwo błonnika, który usprawnia pracę naszych jelit, obniża poziom cholesterolu i spowalnia wchłanianie cukru. Charakteryzuje się również dużą ilością witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Witaminy te bardzo dobrze wpływają na budowę naszych włosów, skóry, paznokci. Ciemne pieczywo jest także źródłem magnezu, żelaza i cynku. Jego dużą zaletą jest również to, że pozostaje dłużej świeży niż jego biały odpowiednik.

Wadą chleba razowego jest z pewnością trudność w znalezieniu odpowiedniego pieczywa w sklepach. By znaleźć idealny chleb musimy czytać wiele etykiet. Inaczej damy się oszukać kupując pierwsze z brzegu ciemne pieczywo. W sklepach są obecnie dostępne białe chleby, które przedsiębiorstwa zabarwiają na ciemne, a to oznacza, że ich indeks glikemiczny i wartości odżywcze zupełnie różnią się od tych, które znajdziemy w prawdziwym chlebie razowym.

Dla osób ze schorzeniami żołądka i innych części przewodu pokarmowego pieczywo razowe nie jest wskazane, gdyż jest ciężkostrawne. Może powodować wówczas nadkwasotę i zgagę.

Ciemne pieczywo jest z pewnością zdrowsze od pieczywa białego, ponieważ pełno w nim wartości odżywczych, których brakuje innym chlebom. Niestety ma także swoje wady. Chleb – tak jak i inne produkty, które kupujemy – warto za każdym razem sprawdzać czytając etykiety. Tym samym nie damy się oszukać wielkim firmom i piekarniom, które zamiast prawdziwych, wartościowych produktów, chcą nam sprzedać coś zupełnie niepotrzebnego, wręcz niezdrowego.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest