Chleb bezglutenowy – jaki wybrać? Sprawdzamy jego skład

Gluten, jest prawdziwym wrogiem, coraz większej liczny osób. Jak pokazują statystyki, z alergiami pokarmowymi, wywołanymi glutenem, cierpi już około 10% populacji. Dlaczego tak jest? Czym jest gluten? Jeśli często po zjedzeniu mącznych potraw, odczuwasz ból brzucha, pieczenie w okolicach żołądka, nudności, wymioty, ból głowy lub nadmierne zmęczenie, być może nie tolerujesz glutenu. Gluten jako połączenie dwóch typów białek, gliadyny i gluteniny, występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i kukurydzy. Dzięki doskonałym właściwościom dodającym ciastu elastyczności i pulchności, jest składnikiem codziennych potraw, takich jak chleb, kasza, płatki, otręby i makaron.

Choroby wywołane glutenem

Gluten, szkodzi zazwyczaj dwóm grupom osób. Pierwsza z nich, należy do osób chorych na Celakię, druga zaś do osób, mających alergie, na ten składnik zbóż. Celakia, prowadzi do problemów z jelitami i wątrobą, które nieleczone mogą prowadzić do znacznego pogorszenia stanu chorego oraz ograniczenia przyswajania składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk czy witaminę D. Nieleczona, może zaatakować każdą część naszego organizmu, zaburzyć działanie układu pokarmowego jak i moczowego. Alergie na gluten, objawiają się przede wszystkim poprzez pojawienie się pokrzywki, biegunki, wymioty lub wodnisty katar.

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest przede wszystkim zaadresowana do osób, u których wstępuje alergia oraz choroba, cekalia. Dieta, pozbawiona zawartości białek roślinnych, staje się coraz popularniejsza, nie tylko wśród osób chorych na te schorzenia, ale także wśród ludzi, którzy tych problemów nie mają. Dlaczego? Istnieją grupy osób, które uważają ją za idealny sposób na zrzucenie paru kilo. Wykluczenie glutenu z codziennego posiłku, wpływa pozytywnie na organizm oraz utrzymanie prawidłowej wagi. Problemem, który może towarzyszyć diecie, jest jej wysoki koszt. Produkty bez zawartości glutenu, są drogie, a ceny nie maleją. W naszej kulturze, jednym z podstawowych posiłków jest chleb. Niestety, jego głównym składnikiem jest mąka, posiadająca duże ilości glutenu. Jak sprawić, aby codzienna śniadaniowa potrawa, była dla nas dostępna w niskiej cenie? Spróbuj, go upiec samemu!

Chleb bezglutenowy przepis

Jeśli chcesz zaoszczędzić parę złotych, a przy okazji mieć pewność, że twój chleb, nie wywoła u ciebie reakcji alergicznej, spróbuj zrobić go sam. Oczywiście, możesz upiec chleb z ziołami, włoski, gryczany, bananowy czy wieloziarnisty. Typów jest wiele. My jednak, proponujemy tradycyjny chleb bezglutenowy na zakwasie. Pieczywo, jest pyszne i proste w wykonaniu.

Składniki:

  • 350 g zakwasu ryżowego,
  • Mąki bezglutenowe: 300 g mąki ryżowej, 100 g mąki gryczanej, 50 g mąki kokosowej
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 50 g ziaren bezglutenowych
  • Sól, olej,

Przygotowanie:

  • Krok 1. Zakwas ryżowy, mąkę ryżową, mąkę gryczaną, mąkę kokosową oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Dodać dwie łyżeczki soli. Jeśli mąki jest zbyt dużo, możesz dolać odrobinę wody.
  • Krok 2. Uformowane ciasto, posmaruj z wierzchu olejem i odstaw przykryte, od 5 do 7 godzin.
  • Krok 3. Po upływie kilku godzin, uformuj ciasto w wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia keksówce.
  • Krok 4. Nagrzej piekarnik do 240 stopni. Po tym czasie włóż chleb do piekarnika i pozostaw na 60 minut.
  • Krok 5. Po upieczeniu, wyjmij i ostudź chleb.

Do urozmaicenia smaku swojego chleba, możesz dodać szereg różnorodnych ziaren oraz pestek dyni. Chleb bezglutenowy, szybciej wysycha niż tradycyjne pieczywo, dlatego warto trzymać je, w odpowiednim opakowaniu. Pamiętaj, chleb bezglutenowy, możesz również upiec bez zakwasu, na drożdżach. Oba jednak, smakują wyśmienicie!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest