Obecnie popularne stało się wykluczanie alergenów z diety pokarmowej. Zachęcają do tego instruktorzy fitness lub znani dietetycy. Często słyszy się o tym, że gluten to samo zło i nie powinno się spożywać nabiału. Producenci artykułów spożywczych szybko zwęszyli łatwy zarobek i zaczęli produkować żywność oznaczoną jako gluten free. Dzisiaj osoby, które stosują rygorystyczną dietę, są uważane za bardziej zdrowe i świadome tego, co jedzą. Jednak wyeliminowanie produktów zawierających alergeny pokarmowe nie zawsze jest słuszne. Jeśli nie masz uczulenia na dany produkt, który jest alergenem, to często warto zostawić go w swoim codziennym jadłospisie. W tym artykule odpowiemy na pytanie: Czy trzeba wykluczyć alergeny z diety?
Spis treści
Co to są alergeny pokarmowe?
Na początek warto zacząć od odpowiedzi na kluczowe pytanie. Czym tak właściwie jest alergia i alergeny pokarmowe? Alergia to reakcja immunologiczna organizmu. Polega ona na wystąpieniu różnych nieprzyjemnych objawów po kontakcie z alergenem. Dzieje się tak dlatego, że jeśli jesteś na coś uczulony, to przy kontakcie z tym produktem, Twój organizm odbiera go jako coś potencjalnie niebezpiecznego. Produkuje więc przeciwciała, które powodują niekomfortowe objawy alergiczne. Skutki uboczne po spożyciu produktu, na który ma się alergię to zazwyczaj:
- nieżyt nosa
- wysypka (pokrzywka)
- zapalenie jamy ustnej
- refluks żołądkowo-przełykowy
- wstrząs anafilaktyczny
- biegunka
Jak przebiega reakcja alergiczna?
Reakcja alergiczna może mieć przebieg łagodny lub bardziej ostry. W przypadku silnego zatrucia konieczne może być udanie się do szpitala. Ogólnie wyróżnia się trzy typy reakcji alergicznych:
- reakcja typu natychmiastowego
Objawia się natychmiastową reakcją w postaci pokrzywki lub nawet wstrząsu anafilaktycznego. - reakcja cytotoksyczna
W tej reakcji dochodzi do zniszczenia komórek oraz aktywacji mechanizmów autoimmunologicznych. Reakcja rozwija się zazwyczaj w tkankach i narządach. - reakcja kompleksów immunologicznych
Po spożyciu alergenu objawy kliniczne występują tutaj po upływie paru godzin aż do kilku dni. - reakcja komórkowa (opóźniona)
Może wystąpić nawet po kilku dniach od spożycia alergenu.
Jakie produkty zawierają alergeny pokarmowe?
Produkty, które mogą wywoływać alergię to:
- mleko i produkty pochodne
- zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, owies, żyto) i produkty pochodne
- jaja i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- soja i produkty pochodne
- skorupiaki i produkty pochodne
- mięczaki i produkty pochodne
- orzechy (orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, migdały, pistacje) i produkty pochodne
- seler i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- łubin i produkty pochodne
- dwutlenek siarki (najczęściej w postaci konserwantów)
Na czym polega dieta eliminacyjna?
Jeśli podejrzewasz u siebie reakcję alergiczną na jakiś produkt spożywczy, to warto wyeliminować go z diety. Po jakimś czasie możesz spróbować włączyć go ponownie do jadłospisu, ale pamiętaj, żeby robić to stopniowo i w niewielkich dawkach. Jednak jeśli stosujesz dietę eliminacyjną, to musisz pamiętać, aby uzupełniać ewentualne niedobory. Oczywiście, nawet jeśli po spożyciu jakiegoś produktu nie wstępuje u Ciebie reakcja alergiczna, to nie znaczy, że nie musisz przykładać uwagi do jedzenia. Czasem może zdarzyć się, że po spożyciu jakiegoś produktu występują u Ciebie wypryski lub wzdęcia. Wtedy warto ograniczyć jego spożycie.
Najważniejsze to czerpać przyjemność z jedzenia. Dlatego spożywaj pokarmy odpowiednie dla Ciebie – to zapewni Ci siłę i zdrowie.