Alergeny – czy trzeba wykluczyć je z diety? Sprawdź jakie!

Obecnie popularne stało się wykluczanie alergenów z diety pokarmowej. Zachęcają do tego instruktorzy fitness lub znani dietetycy. Często słyszy się o tym, że gluten to samo zło i nie powinno się spożywać nabiału. Producenci artykułów spożywczych szybko zwęszyli łatwy zarobek i zaczęli produkować żywność oznaczoną jako gluten free. Dzisiaj osoby, które stosują rygorystyczną dietę, są uważane za bardziej zdrowe i świadome tego, co jedzą. Jednak wyeliminowanie produktów zawierających alergeny pokarmowe nie zawsze jest słuszne. Jeśli nie masz uczulenia na dany produkt, który jest alergenem, to często warto zostawić go w swoim codziennym jadłospisie. W tym artykule odpowiemy na pytanie: Czy trzeba wykluczyć alergeny z diety?

Co to są alergeny pokarmowe?

Na początek warto zacząć od odpowiedzi na kluczowe pytanie. Czym tak właściwie jest alergia i alergeny pokarmowe? Alergia to reakcja immunologiczna organizmu. Polega ona na wystąpieniu różnych nieprzyjemnych objawów po kontakcie z alergenem. Dzieje się tak dlatego, że jeśli jesteś na coś uczulony, to przy kontakcie z tym produktem, Twój organizm odbiera go jako coś potencjalnie niebezpiecznego. Produkuje więc przeciwciała, które powodują niekomfortowe objawy alergiczne. Skutki uboczne po spożyciu produktu, na który ma się alergię to zazwyczaj:

  • nieżyt nosa
  • wysypka (pokrzywka)
  • zapalenie jamy ustnej
  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • wstrząs anafilaktyczny
  • biegunka

Jak przebiega reakcja alergiczna?

Reakcja alergiczna może mieć przebieg łagodny lub bardziej ostry. W przypadku silnego zatrucia konieczne może być udanie się do szpitala. Ogólnie wyróżnia się trzy typy reakcji alergicznych:

  • reakcja typu natychmiastowego
    Objawia się natychmiastową reakcją w postaci pokrzywki lub nawet wstrząsu anafilaktycznego.
  • reakcja cytotoksyczna
    W tej reakcji dochodzi do zniszczenia komórek oraz aktywacji mechanizmów autoimmunologicznych. Reakcja rozwija się zazwyczaj w tkankach i narządach.
  • reakcja kompleksów immunologicznych
    Po spożyciu alergenu objawy kliniczne występują tutaj po upływie paru godzin aż do kilku dni.
  • reakcja komórkowa (opóźniona)
    Może wystąpić nawet po kilku dniach od spożycia alergenu.

Jakie produkty zawierają alergeny pokarmowe?

Produkty, które mogą wywoływać alergię to:

  • mleko i produkty pochodne
  • zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, owies, żyto) i produkty pochodne
  • jaja i produkty pochodne
  • ryby i produkty pochodne
  • soja i produkty pochodne
  • skorupiaki i produkty pochodne
  • mięczaki i produkty pochodne
  • orzechy (orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, migdały, pistacje) i produkty pochodne
  • seler i produkty pochodne
  • nasiona sezamu i produkty pochodne
  • gorczyca i produkty pochodne
  • łubin i produkty pochodne
  • dwutlenek siarki (najczęściej w postaci konserwantów)

Na czym polega dieta eliminacyjna?

Jeśli podejrzewasz u siebie reakcję alergiczną na jakiś produkt spożywczy, to warto wyeliminować go z diety. Po jakimś czasie możesz spróbować włączyć go ponownie do jadłospisu, ale pamiętaj, żeby robić to stopniowo i w niewielkich dawkach. Jednak jeśli stosujesz dietę eliminacyjną, to musisz pamiętać, aby uzupełniać ewentualne niedobory. Oczywiście, nawet jeśli po spożyciu jakiegoś produktu nie wstępuje u Ciebie reakcja alergiczna, to nie znaczy, że nie musisz przykładać uwagi do jedzenia. Czasem może zdarzyć się, że po spożyciu jakiegoś produktu występują u Ciebie wypryski lub wzdęcia. Wtedy warto ograniczyć jego spożycie.

Najważniejsze to czerpać przyjemność z jedzenia. Dlatego spożywaj pokarmy odpowiednie dla Ciebie – to zapewni Ci siłę i zdrowie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest