Chcecie żyć zdrowo i mieć zgrabną sylwetkę? Pomogą Wam w tym różnego rodzaju urządzenia i gadżety kuchenne! Z ich pomocą z łatwością przygotujecie smaczne i zdrowe jedzenie. Jeżeli nieobce są Wam zasady zdrowego odżywiania, koniecznie przeczytajcie poniższy tekst.
Spis treści
Garnek do gotowania na parze — niezbędnik każdego miłośnika zdrowej diety
Dania na parze to znacznie zdrowsza alternatywa dla ich smażonej wersji. Przyrządzanie potraw w ten sposób ma całe mnóstwo zalet. Garnek do gotowania na parze pozwala zachować cenne witaminy i minerały znajdujące się w poszczególnych produktach spożywczych. Przygotowane tak dania są lekkostrawne oraz niskokaloryczne. Do ich wykonania nie trzeba stosować tłuszczu czy soli, co docenią wszystkie osoby dbające o linię. Garnek do gotowania na parze umożliwia warstwowe rozłożenie przyrządzanych produktów, na przykład ryby, warzyw oraz ziemniaków, co pozwala na znaczące skrócenie czasu przyrządzania posiłków. Czyni to z niego znakomite rozwiązanie dla wszystkich zabieganych osób. Jak wybrać idealny garnek tego typu? Do wyboru mamy między innymi modele ze stali nierdzewnej, które są trwałe, odporne na zarysowania, przez długi czas utrzymują wysoką temperaturę, a co więcej — nie chłoną zapachów i nie przypalają się. Na sklepowych półkach spotkać możemy się również ze szklanymi garnkami, które pozwalają na bieżące kontrolowanie procesu gotowania i nie wchodzą w reakcję żywnością. Wybierając naczynie do gotowania na parze, szczególną uwagę należy zwrócić na obecność pokrywki z otworem do odprowadzania pary oraz wygodnych, nienagrzewających się uchwytów. Bardzo ciekawą propozycją są elektryczne garnki podłączane do prądu oraz modele wyposażone w wbudowany termometr.
Sokownik — obowiązkowy element wyposażenia kuchni fana zdrowych napojów
Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla słodzonych napojów dostępnych w sklepach, koniecznie zaopatrzcie się w urządzenie, jakim jest sokownik. W jego skład wchodzi zbiornik, w którym umieszcza się wodę, naczynie na świeże owoce oraz garnek, w którym zbiera się sok. Dostępne w sklepach sokowniki produkuje się się ze stali nierdzewnej oraz aluminium. Godne polecenia są w szczególności te pierwsze, a to ze względu na ich wytrzymałość, odporność na korozję oraz bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością. Jeżeli chodzi natomiast o aluminiowe sokowniki, są one lekkie, a co za tym idzie — łatwe w przenoszeniu z miejsca na miejsce. Do zalet takich urządzeń zaliczyć można również krótki czas nagrzewania. Co do pojemności, najczęściej spotkać można się z sokownikami o wielkości 5 lub 8 l. Do przyrządzenia soku z ich pomocą wykorzystać można niemalże wszystkie owoce — od jabłek i gruszek, przez wiśnie czy maliny, aż po jagody i agrest.
Słoiki — doskonały sposób na przechowywanie zdrowych przetworów
Jak zdrowo się odżywiać? Pomogą w tym domowej roboty przetwory. Ich główną zaletą jest to, że przyrządzając je samodzielnie wiemy dokładnie, jakiego rodzaju składniki zostały wykorzystane do ich wykonania. Nie musimy się tu obawiać o obecność sztucznych barwników czy polepszaczy smaku. Zdrowe i smaczne przetwory przyrządzać można na bazie zarówno owoców, jak i warzyw. Jak jeść zdrowo? Pomogą w tym przysmaki, takie jak własnoręcznie zrobiona kiszona kapusta, kimchi czy ketchup z cukinii. Do ich przechowywania najlepiej sprawdzą się szczelne słoiki na przetwory.
Przybory, które ułatwią zdrowe gotowanie
Jakiego rodzaju przybory kuchenne posiadać powinien każdy miłośnik zdrowych, niskokalorycznych potraw? Jednym z nich jest wirówka do sałaty, która pozwala na wygodne i szybkie osuszenie świeżo umytych warzyw. Niemniej praktyczny kuchenny gadżet to przecierak, z pomocą którego z łatwością utrzeć można pomidory na sos, warzywa niezbędne do wykonania zupy — krem czy owoce na domowej roboty dżem.
Wymienione powyżej kuchenne gadżety i sprzęty to gwarancja codziennych sukcesów w drodze do zdrowego odżywiania.