Dieta Sirtfood- zasady, efekty,opinie i przykładowy jadłospis

Dieta Sirtfood, popularna również jako dieta długowieczności. Jest to metoda żywieniowa, która polega na wprowadzeniu do codziennego żywienia jak największej ilości produktów zasobnych w przeciwutleniacze, ponieważ wykazują one wysoce korzystny wpływ na ludzki organizm.

Dieta długowieczności jest stworzona przez dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia Aidana Gogginsa i Glena Mattena, którzy w swoim odkryciu posługują się głównie wyrażeniem ‘gen sytości’. Ich założeniem jest pobudzenie genu sytości, który na skutek wieloletniego zaniedbywania diety i odżywiania się byle czym przestał spełniać swoje zadanie. Dieta Sirtfood zakłada łączenie ograniczeń kalorycznych oraz picie zielonych koktajli ma głównie na celu włączenie do diety pokarmów bogatych w substancje aktywujące sirtuiny. Sirtuiny, czyli Białka SIRT należą do grupy enzymów, które odgrywają niezwykle istotną funkcję w regulacji wielu ważnych procesów biologicznych. Przede wszystkim regulują pracę metabolizmu i wzrostu komórek wobec tego mogą wpływać na procesy starzenia, odmładzania i również regeneracji. Dzięki działaniu sirtuiny dochodzi do lepszego wykorzystania energii, szybszego spalania tkanki tłuszczowej i ochrony komórek przed procesami starzenia i chorobami.

Zasady diety Sirtfood

Główną zasadą sirtfood jest przed wszystkim ścisłe trzymanie diety jedynie przez okres trzech tygodni. W kolejnych etapach nie jest już wymagane liczenie kalorii oraz makroskładników. Najbardziej istotny jest dobór produktów jak najlepszych dla zdrowia. Dieta Sirtfood w pierwszej fazie, która trwa trzy dni, zakłada ograniczenie spożycia kalorii do 1000 dziennie, jadłospis w tym czasie składa się z trzech zielonych koktajli i jednego posiłku bogatego w sirtfood. W kolejnych czterech dniach zalecane jest zwiększenie podaży kalorii do 1500. Wzbogacamy nasze menu w dwa zielone koktajle oraz dwa pełne posiłki zasobne w polifenole. Druga faza, która trwa dwa tygodnie zakłada, że każdego dnia powinniśmy zjadać trzy posiłki i pić jeden koktajl. Autorzy twierdzą, iż taki sposób odżywiania może zainicjować spadkiem masy ciała nawet do 3 kg w ciągu tygodnia. Drugi etap trwa 14 dni. Po trzech tygodniach należy zadbać jedynie o spożycie jak największej ilości produktów obfitujących w polifenole, bez restrykcyjnego planu żywieniowego. Podczas stosowania diety sirtfood należy przede wszystkim wykluczyć produkty o wysokim stopniu przetworzenia m.in: słodycze, fast-food, a także słodkie napoje.

Produkty wskazane podczas diety Sirtfood

Kluczową zasadą diety jest nie wykluczenie określonych produktów z diety, lecz wprowadzenie tych odpowiednich. Należą do nich warzywa, owoce, przyprawy oraz orzechy. Do produktów najbardziej aktywnych sirtuin należą: kapary,gryka, papryczka chili, seler, kakao, kawa, zielona herbata, jarmuż, lubczyk, soja oraz truskawki.

Przykładowy jadłospis diety Sirtfood

  • Śniadanie: owsianka z daktylami na mleku kokosowym, zielona herbata
  • II śniadanie: garść orzechów włoskich, zielony koktajl na bazie jarmużu
  • Obiad: pieczony w folii dorsz z papryką i cukinią, kasza gryczana
  • Kolacja: sałatka warzywna na bazie rukoli i cykorii z truskawkami i kozim serem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.

Dieta Sirtfood czy jest skuteczna?

Goggins i Matten przeprowadzili doświadczenie, w którym wykazali, że osoby aktywne fizycznie i które stosują dietę sirtfood schudły średnio 3 kg w tydzień, nie tracąc przy tym masy mięśniowej. U niektórych osób można było zauważyć nawet wzrost masy mięśni, a wszyscy uczestnicy badania zgłaszali wyraźną poprawę samopoczucia. Jednak zdaniem dietetyków, spalenie tkanki tłuszczowej należy do długotrwałego procesu, dlatego nie są oni nastawieni pozytywnie do tej diety.

Oczywiście stosowanie jadłospisu opartego na produktach obfitujących w polifenole jest bardzo korzystne dla zdrowia i z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Jest do dieta, którą warto wprowadzić w swoje życie pod względem sirtuiny, które są aktywowane w organizmie i mogą przyspieszać metabolizm i sprzyjać spalaniu tkanki tłuszczowe oraz odgrywają dużą rolę w wydłużaniu życia komórek powiązanego z niedostateczną podażą energii.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest