Żelatyna na stawy czy działa? Właściwości, działania oraz przygotowanie

Przez lata spożywanie jej było uważane za sposób na zdrowe stawy, piękne włosy i mocne paznokcie. Na ile ta obiegowa opinia jest zgodna z rzeczywistością? Poznajmy bliżej żelatynę – główną bohaterkę naszego artykułu.

Żelatyna parę słów o żelatynie

Żelatyna jest naturalnym białkiem, które uzyskujemy w wyniku procesu częściowej hydrolizy kolagenu. Kolagen pozyskiwany do produkcji żelatyny pochodzi najczęściej ze skóry, kości, ścięgien, chrząstek, kopyt, a także rogów zwierzęcych. Od kiedy w latach 90 wybuchła epidemia choroby wściekłych krów praktycznie wycofano z produkcji żelatynę wołową i zastąpiono ją żelatyną pochodzenia wieprzowego. Mimo to niechęć do żelatyny pozostała długo w świadomości konsumentów co znaczenie obniżyło jej spożycie. Żelatyna ma szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i farmaceutycznym i kosmetycznym. Stosowana jest jako zagęszczacz, emulgator, stabilizator, używana jest również do produkcji osłonek na tabletki czy do wytwarzania miękkich i twardych kapsułek. Używa się jej w produkcji szczepionek, czasem jest składnikiem szamponów, odżywek do włosów, balsamów do ciała. W przemyśle fotograficznym jest składnikiem roztworu do wywoływania zdjęć. Wchodzi także w skład atramentu, papieru do drukowania banknotów i barwników drukarskich. W przemyśle spożywczym używana jest zarówno w wyrobach cukierniczych, jak i mlecznych czy mięsnych.

Żelatyna właściwości prawdy i mity

Żelatyna przez lata była promowana jako doskonały środek na stawy oraz sposób na poprawę kondycji włosów i paznokci. Jedzenie galaretek czy picie żelatyny rozpuszczonej w wodzie miał być cudownym środkiem na bóle stawów i piękny wygląd. Ile w tym prawdy? Okazuje się, że mniej niż byśmy chcieli. Żelatyna zawiera w sobie m.in prolinę, która rzeczywiście jest aminokwasem odgrywającym ważną funkcję w procesie odbudowy chrząstki stawowej. Stąd jest prawdą, że żelatyna ma pozytywny wpływ na stawy jednak ilość proliny w żelatynie nie jest na tyle duża, żeby było to cudowne lekarstwo na wszystko. Bez problemu mogą ją zastąpić inne produkty spożywcze takie, jak przetwory mleczne, mięso, jajka, również rośliny strączkowe, orzechy, migdały, pietruszka, a także szczypiorek.To samo dotyczy jej wpływu na włosy i paznokcie. Na ich zdrowie i wygląd o wiele większy wpływ mają owoce i warzywa, które spożywamy.

Czy picie żelatyny ma sens?

Żelatynę można spożywać jako galaretkę, można zagęszczać nią zupy, może być również dodatkiem do płatków śniadaniowych i mleka, a także możemy ja spożywać w formie płynu. Aby przygotować roztwór do picia należy rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w wodzie i taką miksturę pić przynajmniej 2-3 razy dziennie. Co prawda żelatyna nie zastąpi urozmaiconej diety i nie jest cudownym lekiem na wszystko, jednak można ją stosować jako kolejne źródło cennych aminokwasów. Innym ciekawym sposobem na wykorzystanie żelatyny jest zastosowanie jej jako dodatek do odżywki do włosów, który dodatkowo wzmocni jej działanie, sprawi, że włosy będą bardziej odporne na wypadanie i zmniejszy się ich łamliwość. Wystarczy zrobić miksturę z łyżki żelatyny, łyżki odżywki i 3 łyżek ciepłej wody. Tak przygotowaną substancję nakładamy na suche włosy i czekamy ok 30 minut. Włosy należy owinąć ręcznikiem lub założyć czepek. Po wskazanym czasie należy dokładnie spłukać włosy.

Żelatyna nie jest najważniejszym i niezastąpionym produktem, który dba i przyśpiesza regenerację naszych stawów. Nie mniej można ją stosować jako uzupełnienie czy urozmaicenie zróżnicowanej diety tym bardziej że jest ona niskokaloryczna.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest