Gazy jelitowe – co mogą ujawniać?

Gazy są mieszanką powietrza, które dostają się do układu pokarmowego w trakcie oddychania. Dzieję się tak za pomocą żucia gumy, lub picia napojów gazowanych, albo szybkiego jedzenia.  Produkcja gazów ma też miejsce w dolnej części jelita, dzięki obecności bakterii.

Gazy jelitowe – podział

W przewodzie pokarmowym znajduje się gaz, którego pochodzenie tłumaczy się:

  1. powietrzem, które połyka się w trakcie spożywania pokarmów albo głębokiego oddychania (w czasie dnia można połknąć do 3 l powietrza)
  2. dwutlenkiem węgla, który pochodzi z napojów gazowanych oraz z trawienia (neutralizacji kwasu solnego i kwasów tłuszczowych przez wodorowęglany które są wydzielane w przewodzie pokarmowym)
  3. gazami, które powstają w procesie fermentacji bakteryjnej składników pokarmowych, takich jak np. białka albo węglowodany.

Dzieje się to w trakcie niełatwego dla organizmu zadania –przy rozkładzie cukrów i skrobi. Można wtedy wyprodukować od ok. 500ml do ok. 1560ml gazów, które trzeba wydalić.

Gazy jelitowe a ich zapach

Tylko  1% gazów, które zostały wytworzone przez ludzkie jelita jest bezwonna. Reszta ma zazwyczaj zapach przypominający siarkowodór, powstający w trakcie rozkładu żywności z siarką. Dzieję się tak  także w trakcie  spożywania zdrowej żywności. Jeśli w danym dniu jadło się czerwone mięso, brokuły, kalafior fasolę czy produkty mleczne, można poczuć nieprzyjemny zapach gazów jelitowych.

Nie wszystkie jednak wzdęcia dają  gryzący zapach. Czasem trzeba oddać gazy, które nagromadziły się z powodu połknięcia powietrza w trakcie rozmowy, albo wypicia wody gazowanej. Mają one wtedy oddźwięk zbliżony do „beknięcia” oraz wychodzą z innego miejsca ciała.

Nie można ukryć, iż flatulencji towarzyszy pewien dyskomfort i zakłopotanie, zaś nieprzyjemny zapach może być oznaką alergii pokarmowej. Przy zwiększonej częstotliwość gazów po zjedzeniu produktów mlecznych, albo pszenicy, zaleca się wizytę u lekarza w celu wykluczenia alergii.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest