Drożdże znajdują się w kieliszku Twojego ulubionego wina, w chlebie i w aptecznych formułach probiotycznych. Drożdże to rodzaj jednego z około 1500 gatunków grzybów jednokomórkowych. Występują one na całym świecie w glebach i na powierzchniach roślin, a w szczególności w owocach i kwiatach bogatych w słodkie nektary. Właściwości fermentacyjne drożdży są znane ludziom od wieków. Czy wiedziałaś jednak, że niektóre drożdże mogą mieć zbawienny wpływ na cerę, włosy i paznokcie?
Spis treści
Drożdże i ich właściwości zdrowotne i odżywcze
Wyciąg z drożdży zawiera sporo cennych elementów i witamin, takich jak aminokwasy, białka, minerały, przeciwutleniacze i witaminy z grupy B. Wiele marek kosmetycznych, w tym Kiehl’s, REN i SkinCeuticals, używa różnych rodzajów drożdży – w wielu przypadkach nawet drożdży piekarskich, które mają strukturę komórkową bardzo podobną do komórek ludzkich, dlatego działają jako silne składniki aktywne. Gdy stosowane są zewnętrznie na skórę, mają właściwości nawilżające i rozjaśniające, a ponadto spowalniają proces starzenia się i wytwarzają cenny kolagen.
Przepis na maseczkę drożdżową w domu
Składniki
- 3 łyżki soku z marchwi (wyciśniętego w domu lub kupnego)
- 2 łyżeczki mąki owsianej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- Miód (opcjonalnie)
Wskazówki
Ta maseczka domowej roboty jest naprawdę prosta do wykonania. Do soku z marchwi dodajesz sproszkowane drożdże, po czym dobrze obydwa składniki mieszasz. Do roztworu następnie dodajesz mąkę owsianą i tworzysz z tych trzech składników „pastę”. Jeśli twoja skóra jest bardziej sucha, zalecamy dodanie odrobiny miodu.
Zastosowanie maseczki drożdżowej
Rozprowadź równomiernie maseczkę na twarz i szyję, omijając okolice oczu. Twarz umyj po 30 minutach, spłukując maskę ciepłą wodą. Twoja skóra powinna być gładsza i bardziej miękka.
Drugim sposobem na wprowadzenie do codziennej rutyny drożdży jest picie z nich napoju. Nie wszyscy wiedzą, że z drożdży można robić eliksir, który być może nie jest zbyt smaczny, ale korzystnie wpływa na problemy z trądzikiem, wypadanie włosów i słabe paznokcie.
Niektóre osoby uwielbiają smak drożdży i piją je tuż po zalaniu ich wrzątkiem. Inni nie mogą znieść tego bardzo specyficznego smaku i muszą go w jakiś sposób ukryć. Istnieją dwa podejścia: napój można zrobić na słodko lub na słono.
W przypadku słodkiej metody: do zalanych wrzątkiem drożdży dodaj mleko z miodem (tylko do schłodzonych wcześniej drożdży), kakao, cappuccino, puree z owoców, galaretkę owocową, kisiel lub stwórz dowolną kombinację z tych produktów.
Jeśli wolisz spróbować napoju z drożdży na słono: wcześniej zalane wrzątkiem drożdże zalej jeszcze bulionem (rozpuszczoną kostką rosołową) lub chochlą gorącej zupy z obiadu.