Szpinakowy koktajl

Koktajl  – przepis na 1 porcję/400 ml:

  • 1 średni banan
  • duża garść szpinaku
  • 1 średnia pomarańcza
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia

Szpinak, banana i pomarańczę zblendować do połączenia składników dodając stopniowo wodę (w zależności od oczekiwanej konsystencji). Na koniec dodać młody jęczmień, dokładnie wymieszać, spożywać od razu po przygotowaniu.

Wartość odżywcza:

  • Energia: 174 + 13,4 = 187,4 kcal
  • Białko: 3,5 + 0,86 = 4,36 g
  • Tłuszcz: 0,8 + 0,2 = 1,0 g
  • Węglowodany: 48,4 + 0,4 = 48,8 g
  • Błonnik: 6,1 + 2,8 = 8,9 g

Ciekawostki:

  • Koktajl się nadaję na przekąskę w ciągu dnia – 2 śniadanie, podwieczorek
  • Koktajl jest dobrą propozycją dla osób na diecie odchudzającej lub oczyszczającej.
  • Szpinak jest bogaty w potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, kwas foliowy i witaminy. Zawarte w nim przeciwutleniacze biorą udział w zapobieganiu nowotworom i miażdżycy. Jest bardzo niskokaloryczny – 100 g to 16 kcal. Należy pamiętać, aby łączyć szpinak z produktami bogatymi w witaminę C (np. pomarańcze) ze względu na zwiększone wchłanianie żelaza ze źródeł roślinnych w obecności witaminy C.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest