Orzechowo-bananowy pudding chia

Składniki:

  • Mleko sojowe niesłodzone
  • ½ łyżeczki ksylitolu
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • Cynamon
  • 1 łyżka nasion chia

Sposób przygotowania:

Mleko, ksylitol, banana i masło orzechowe umieścić w naczyniu blendera. Zmiksować na gładką masę. Dodać łyżkę nasion chia, dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki, minimum na 2h – najlepiej na całą noc. Kiedy pudding jest gotowy posypać cynamonem.

Wartość odżywcza:

  • Energia: 338 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 17,5 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Błonnik: 5 g

Ciekawostki:

  • Masło orzechowe jest źródłem błonnika, magnezu, potasu i witaminy E. Zawiera sporo białka roślinnego oraz kwasów oleinowych obniżających stężenie cholesterolu we krwi.
  • Pudding jest doskonałą propozycją na śniadanie, 2 śniadanie czy podwieczorek także dla osób zajętych, ponieważ przygotowujemy go dzień wcześniej.
  • Ksylitol zmniejsza apetyty na słodycze, przeciwdziała tworzeniu bakterii gnilnych, likwiduje niemiły zapach z ust, ma działanie przeciwpróchniczo twórcze. Zawiera o połowę mniej kalorii od cukru.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest