Spis treści
Składniki:
- Mleko sojowe niesłodzone
- ½ łyżeczki ksylitolu
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- Cynamon
- 1 łyżka nasion chia
Sposób przygotowania:
Mleko, ksylitol, banana i masło orzechowe umieścić w naczyniu blendera. Zmiksować na gładką masę. Dodać łyżkę nasion chia, dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki, minimum na 2h – najlepiej na całą noc. Kiedy pudding jest gotowy posypać cynamonem.
Wartość odżywcza:
- Energia: 338 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 17,5 g
- Węglowodany: 29 g
- Błonnik: 5 g
Ciekawostki:
- Masło orzechowe jest źródłem błonnika, magnezu, potasu i witaminy E. Zawiera sporo białka roślinnego oraz kwasów oleinowych obniżających stężenie cholesterolu we krwi.
- Pudding jest doskonałą propozycją na śniadanie, 2 śniadanie czy podwieczorek także dla osób zajętych, ponieważ przygotowujemy go dzień wcześniej.
- Ksylitol zmniejsza apetyty na słodycze, przeciwdziała tworzeniu bakterii gnilnych, likwiduje niemiły zapach z ust, ma działanie przeciwpróchniczo twórcze. Zawiera o połowę mniej kalorii od cukru.