Spis treści
Składniki:
- 700 g mielonej wieprzowiny
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- włoska kapusta
- 1,5 litra bulionu
- przecier pomidorowy
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: sól i pieprz, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka papryki w proszku, łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
- Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy ugotowany wcześniej ryż, wszystko dokładnie mieszamy
- Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem
- Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety
- Kapustę kroimy na 2 części i wrzucamy do dużego garnka z wrzątkiem, gotujemy przez około 10 minut
- Wyciągamy kapustę z wrzątku i rozbieramy ją z liści
- Po wystudzeniu do każdego liścia nakładamy przygotowaną wcześniej porcję mięsa. Całość zawijamy jak krokiety
- Dno garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, układamy gołąbki
- Wyłożone gołąbki zalewamy bulionem. Całość gotujemy przez około 45 minut, aż kapusta zmięknie
- Wywar z gołąbków przelewamy do innego garnka i zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy wedle uznania: sól, pieprz, oregano, tymianek oraz papryka. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem
- Sos możemy przelać do garnka z gołąbkami lub pozostawić oddzielnie