Gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • włoska kapusta
  • 1,5 litra bulionu
  • przecier pomidorowy
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól i pieprz, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka papryki w proszku, łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

  1. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy ugotowany wcześniej ryż, wszystko dokładnie mieszamy
  2. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem
  3. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety
  4. Kapustę kroimy na 2 części i wrzucamy do dużego garnka z wrzątkiem, gotujemy przez około 10 minut
  5. Wyciągamy kapustę z wrzątku i rozbieramy ją z liści
  6. Po wystudzeniu do każdego liścia nakładamy przygotowaną wcześniej porcję mięsa. Całość zawijamy jak krokiety
  7. Dno garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, układamy gołąbki
  8. Wyłożone gołąbki zalewamy bulionem. Całość gotujemy przez około 45 minut, aż kapusta zmięknie
  9. Wywar z gołąbków przelewamy do innego garnka i zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy wedle uznania: sól, pieprz, oregano, tymianek oraz papryka. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem
  10. Sos możemy przelać do garnka z gołąbkami lub pozostawić oddzielnie

faaa32009fb4a6c9ff65ca4b4a7e61ce

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest