Ciasta z owocami w roli głównej

Owoce w cieście? Połączenie idealne, prawda?! Jeśli masz podobne zdanie na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj nasze deserowe propozycje!

Dlaczego warto jeść owoce? Jakie są ich właściwości?

Prócz walorów smakowych, owoce są również źródłem niezbędnych enzymów, soli mineralnych, flawonoidów oraz antyoksydantów. Co więcej, zawierają w sobie błonnik, witaminy A, E i C oraz kwasy, które pozytywnie wpływają na naszą odporność.

Dzięki owocom poziom glukozy we krwi uwalnia się stopniowo, a energia dostarczana jest dłużej. Z tego też powodu są one świetnym pomysłem na śniadanie – poranna aktywność enzymów trawiennych pozwala na wydajne strawienie zawartych w nich cukrów prostych, aby te nie odkładały się w tkance tłuszczowej.

Owoce stanowią idealny dodatek do wszelkich deserów, a przede wszystkim ciast. Pamiętaj, że wybierając je do dietetycznego menu, warto szukać pośród tych, które posiadają niski indeks glikemiczny. Do grupy tej należą m.in.: pomarańcze, grejpfruty, jabłka, truskawki, czereśnie lub brzoskwinie.

Przepisy na przepyszne ciasta pełne owoców!

Jeśli szukasz deserowych inspiracji, poznaj cztery wyjątkowe przepisy na ciasta z owocami. Nasze propozycje obejmują zarówno ciasta bez pieczenia, jak i te, które przygotujesz w tradycyjnym piekarniku. Oto one:

I jak, który z powyższych deserów pierwszy pojawi się na Twoim talerzu? Jesteśmy pewni, że bez względu na wybór, za każdym razem będzie to fantastyczna, słodka uczta!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest