Ciasta z owocami w roli głównej

Owoce w cieście? Połączenie idealne, prawda?! Jeśli masz podobne zdanie na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i wypróbuj nasze deserowe propozycje!

Dlaczego warto jeść owoce? Jakie są ich właściwości?

Prócz walorów smakowych, owoce są również źródłem niezbędnych enzymów, soli mineralnych, flawonoidów oraz antyoksydantów. Co więcej, zawierają w sobie błonnik, witaminy A, E i C oraz kwasy, które pozytywnie wpływają na naszą odporność.

Dzięki owocom poziom glukozy we krwi uwalnia się stopniowo, a energia dostarczana jest dłużej. Z tego też powodu są one świetnym pomysłem na śniadanie – poranna aktywność enzymów trawiennych pozwala na wydajne strawienie zawartych w nich cukrów prostych, aby te nie odkładały się w tkance tłuszczowej.

Owoce stanowią idealny dodatek do wszelkich deserów, a przede wszystkim ciast. Pamiętaj, że wybierając je do dietetycznego menu, warto szukać pośród tych, które posiadają niski indeks glikemiczny. Do grupy tej należą m.in.: pomarańcze, grejpfruty, jabłka, truskawki, czereśnie lub brzoskwinie.

Przepisy na przepyszne ciasta pełne owoców!

Jeśli szukasz deserowych inspiracji, poznaj cztery wyjątkowe przepisy na ciasta z owocami. Nasze propozycje obejmują zarówno ciasta bez pieczenia, jak i te, które przygotujesz w tradycyjnym piekarniku. Oto one:

I jak, który z powyższych deserów pierwszy pojawi się na Twoim talerzu? Jesteśmy pewni, że bez względu na wybór, za każdym razem będzie to fantastyczna, słodka uczta!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *