Agata Lewandowska „Warzywa, które leczą” – książka okiem redakcji PoradyFit

warzywa które leczą

Czy wiecie, że bataty zastępują chęć na coś słodkiego, a brukselka pod względem ilości białka deklasuje jogurt naturalny? Te i wiele innych ciekawostek oraz cennych faktów na temat warzyw znajdziecie w bestsellerowej książce Agaty Lewandowskiej Warzywa, które leczą. Przeczytacie w niej, dlaczego cebulę  można porównywać z aspiryną, ciecierzycę z afrodyzjakiem, a co ważniejsze – znajdziecie mnóstwo przepysznych przepisów na warzywa. Sprawdzamy, co jeszcze Was zaskoczy w tym książkowym warzywniaku i dlaczego książka jest takim przebojem!

O książce i autorce słów kilka

Agata Lewandowska we wstępie do swojej publikacji zaznacza, że Warzywa, które leczą, to nie jest kolejna książka nakłaniająca do wegetarianizmu; jednak – jak dodaje – podstawą zdrowej diety jest różnorodność, a zatem oprócz mięsa w naszym codziennym menu powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa, ponieważ to właśnie spożywanie ich w dużych ilościach ma udokumentowane działanie prozdrowotne.  Warzywa pomagają zapobiegać poważnym chorobom, wspierają leczenie istniejących i oczywiście spowalniają starzenie!  To udowodniony fakt!  Czy wiesz, że osoby jedzące dużo warzyw mają lepsze samopoczucie, ładniejszą cerę, zdrowsze włosy i mniej zmarszczek?  Warzywa, które wzięła na warsztat autorka, mają potwierdzony korzystny wpływ na zdrowie i urodę.  W swojej książce wyjaśnia jak je najlepiej je przygotować i jaki rodzaj obróbki zastosować by były smaczne, a przy tym nie traciły swoich  cennych właściwości.

spis treści1

spis treści2

Które warzywa leczą?

Jeśli myślicie, że do tak zwanego superfoods zaliczamy egzotyczne i bardzo rzadkie warzywa to jesteście w błędzie! Okazuje się, że najzdrowsze bywają te z pozoru prozaiczne, które  są ogólnodostępne w każdym sklepie.  Autorka opisuje aż 23 najpopularniejsze warzywa,  podając przy tym  sposoby ich podania.  Przepisy są  poprzedzone garścią konkretnych i niekiedy bardzo zaskakujących informacji na temat każdego z nich.  Jednak najważniejsze jest to, że… są po prostu niesłychanie smaczne!

pasta zawokado i rzerzucha

paszt salatka z bobem salatka z ciecierzyca salatka z cykorii i lososia zupa z chrzanem

Warzywna książka kucharska – jakie przepisy w niej znajdziecie?

Oprócz solidnej porcji wiedzy znajdziecie tu mnóstwo bardzo ciekawych i przemyślanych, zdrowych przepisów. Każde warzywo ma swój rozdział, który tworzy garść ciekawych faktów oraz trzy przepisy na każde z nich: jeden zazwyczaj jest łatwy i szybki w wykonaniu, oraz oczywiście niezwykle zdrowy, inny bardziej wykwintny i elegancki: idealny dla tych, którzy lubią gotować i zaskakiwać.  Znajdziecie tu zatem takie potrawy jak pieczone brukselki z orzechami i żurawiną, carpaccio z buraków z kozim serem, jesienną sałatkę z cykorii i łososia, cykorię duszoną z miodem i octem balsamicznym. Trzecią propozycję podania z pewnością polubią amatorzy zdrowych deserów: to warzywo w wersji na słodko! Nas w szczególności urzekły smakiem ciasteczka z batata oraz kakaowe ciastka z bobu,  a także muffinki buraczkowe. Oprócz tego w książce  aż roi się od pysznych zup, takich jak zimowa zupa z chrzanem i koperkiem, wykwintna zupa cebulowa, wegańska zupa z jarmużem albo wyjątkowy i aromatyczny chłodnik z pomidorów i truskawek. Nie brak tu też zdrowych, warzywnych koktajli,  które stanowią świetną przekąskę,  lub doskonały,  szybki i lekki posiłek do pracy. Nas ujęły też wyjątkowe dipy, do podania kapustą. Koniecznie wypróbujcie też szpinakowe gofry z łososiem oraz kurczaka zapiekanego z selerem lub sałatkę z grillowanym bakłażanem. Są po prostu przepyszne!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest