Czy wiecie, że bataty zastępują chęć na coś słodkiego, a brukselka pod względem ilości białka deklasuje jogurt naturalny? Te i wiele innych ciekawostek oraz cennych faktów na temat warzyw znajdziecie w bestsellerowej książce Agaty Lewandowskiej Warzywa, które leczą. Przeczytacie w niej, dlaczego cebulę można porównywać z aspiryną, ciecierzycę z afrodyzjakiem, a co ważniejsze – znajdziecie mnóstwo przepysznych przepisów na warzywa. Sprawdzamy, co jeszcze Was zaskoczy w tym książkowym warzywniaku i dlaczego książka jest takim przebojem!
Spis treści
O książce i autorce słów kilka
Agata Lewandowska we wstępie do swojej publikacji zaznacza, że Warzywa, które leczą, to nie jest kolejna książka nakłaniająca do wegetarianizmu; jednak – jak dodaje – podstawą zdrowej diety jest różnorodność, a zatem oprócz mięsa w naszym codziennym menu powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa, ponieważ to właśnie spożywanie ich w dużych ilościach ma udokumentowane działanie prozdrowotne. Warzywa pomagają zapobiegać poważnym chorobom, wspierają leczenie istniejących i oczywiście spowalniają starzenie! To udowodniony fakt! Czy wiesz, że osoby jedzące dużo warzyw mają lepsze samopoczucie, ładniejszą cerę, zdrowsze włosy i mniej zmarszczek? Warzywa, które wzięła na warsztat autorka, mają potwierdzony korzystny wpływ na zdrowie i urodę. W swojej książce wyjaśnia jak je najlepiej je przygotować i jaki rodzaj obróbki zastosować by były smaczne, a przy tym nie traciły swoich cennych właściwości.
Które warzywa leczą?
Jeśli myślicie, że do tak zwanego superfoods zaliczamy egzotyczne i bardzo rzadkie warzywa to jesteście w błędzie! Okazuje się, że najzdrowsze bywają te z pozoru prozaiczne, które są ogólnodostępne w każdym sklepie. Autorka opisuje aż 23 najpopularniejsze warzywa, podając przy tym sposoby ich podania. Przepisy są poprzedzone garścią konkretnych i niekiedy bardzo zaskakujących informacji na temat każdego z nich. Jednak najważniejsze jest to, że… są po prostu niesłychanie smaczne!
Warzywna książka kucharska – jakie przepisy w niej znajdziecie?
Oprócz solidnej porcji wiedzy znajdziecie tu mnóstwo bardzo ciekawych i przemyślanych, zdrowych przepisów. Każde warzywo ma swój rozdział, który tworzy garść ciekawych faktów oraz trzy przepisy na każde z nich: jeden zazwyczaj jest łatwy i szybki w wykonaniu, oraz oczywiście niezwykle zdrowy, inny bardziej wykwintny i elegancki: idealny dla tych, którzy lubią gotować i zaskakiwać. Znajdziecie tu zatem takie potrawy jak pieczone brukselki z orzechami i żurawiną, carpaccio z buraków z kozim serem, jesienną sałatkę z cykorii i łososia, cykorię duszoną z miodem i octem balsamicznym. Trzecią propozycję podania z pewnością polubią amatorzy zdrowych deserów: to warzywo w wersji na słodko! Nas w szczególności urzekły smakiem ciasteczka z batata oraz kakaowe ciastka z bobu, a także muffinki buraczkowe. Oprócz tego w książce aż roi się od pysznych zup, takich jak zimowa zupa z chrzanem i koperkiem, wykwintna zupa cebulowa, wegańska zupa z jarmużem albo wyjątkowy i aromatyczny chłodnik z pomidorów i truskawek. Nie brak tu też zdrowych, warzywnych koktajli, które stanowią świetną przekąskę, lub doskonały, szybki i lekki posiłek do pracy. Nas ujęły też wyjątkowe dipy, do podania kapustą. Koniecznie wypróbujcie też szpinakowe gofry z łososiem oraz kurczaka zapiekanego z selerem lub sałatkę z grillowanym bakłażanem. Są po prostu przepyszne!