Wiórki kokosowe – wartościowy składnik diety

Choć wiórki kokosowe to niedocenione źródło wielu substancji odżywczych, często stosowane są jako dodatek do różnego rodzaju wypieków, ciast czy słodyczy. Pozyskiwane są z wysuszonego i startego miąższu orzecha kokosowego, stanowią doskonałe uzupełnienie wielu dań, nie tylko tych przygotowywanych na słodko. Warto je włączyć do swojej diety ze względu na zawartość dużej ilości witamin, białka, tłuszczów nasyconych oraz minerałów takich jak potas, magnez i żelazo.

Wiórki kokosowe – właściwości odżywcze

Przede wszystkim wiórki kokosowe mają w swoim składzie sporo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, wspomaga też odchudzanie, reguluje pracę jelit oraz oczyszcza je z toksyn. Wysoka zawartość tłuszczu nie wpływa na odkładanie się go w niechcianych partiach ciała, ponieważ organizm wykorzystuje go do produkcji energii, a tłuszcz kokosowy jest trawiony i metabolizowany inaczej od pozostałych tłuszczów. Pomaga on także regulować poziom cukru we krwi, usprawnia działanie insuliny, dzięki czemu może zapobiegać insulino oporności. Niski indeks glikemiczny wiórek kokosowych przyczynia się do tego, że bez problemu mogą je jeść osoby chore na cukrzycę.

Tłuszcze zawarte w wiórkach kokosowych to aż w 90% tłuszcze nasycone, wspomagają układ krążenia, zapobiegając chorobom serca, pomagają w przyswajaniu witamin i składników odżywczych, mają również swój udział w budowie błon komórkowych. Wiórki kokosowe są bogatym źródłem białka, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Obok potasu i magnezu, które regulują pracę układu krwionośnego i nerwowego, kryją w sobie żelazo, miedź, kwas foliowy, kwas laurynowy, kwas kaprylowy, witaminy B i E. Co więcej, w suszonym kokosie znajduje się mnóstwo substancji antybakteryjnych i przeciwzapalnych, które sprzyjają w walce z infekcjami i drobnoustrojami.

Jak połączyć wiórki kokosowe w diecie?

Wiórki kokosowe można z łatwością wkomponować w codzienną dietę, dodając je do owsianki, naleśników, czy owocowych koktajli. Dla osób, które preferują kuchnię orientalną i są fanami egzotycznych smaków, dobrym pomysłem będzie zastosowanie wiórek jako panierki do mięs chudych. Mimo właściwości zdrowotnych nie należy przesadzać z ilością zjadanych wiórek, są syte i dostarczają dużo energii, już niewielka porcja dostarczy organizmowi niezbędnych substancji odżywczych i witamin.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest