Od kilku lat szpinak jest modnym składnikiem dań. Wielu osobom jeszcze do niedawna kojarzył się z nielubianym dodatkiem, do jedzenia którego gorąco zachęcały mamy i babcie, jednak większość z tych osób dała się przekonać do szpinaku. Być może ze względu na to, że szpinak z najpopularniejszymi dodatkami (czosnek i ser feta) smakuje świetnie i nie wymaga długiego przygotowywania.
Jest świetnym wyborem dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem i dla tych, które potrzebują pomysłu na szybki obiad. Oczywiście szpinak może być też dodatkiem lub głównym składnikiem bardziej skomplikowanych i wyszukanych potraw. Szpinak można wykorzystać jako nadzienie do naleśników, pierogów, zrobić z niego sos, surowe liście podać w sałatce, zmiksować na koktajl, a nawet dodać do biszkoptu i popisać się popularnym w ostatnim czasie ciastem zielony mech.
Szpinak stał się popularny, szczególnie jako składnik diety najmłodszych. Dzięki badaniom, które udowodniły, że zawiera bardzo dużo żelaza – składnika niezbędnego w zdrowej diecie, którego organizm nie produkuje. Więc produkty zawierające żelazo są szczególnie wartościowe. Nie będziemy się na dłużej zatrzymywać przy żelazie, ponieważ okazuje się, że rzeczywiście, szpinak zawiera go bardzo dużo, jednak jest ono zupełnie nieprzyswajalne – po opublikowaniu badań udowadniających tę teorię. Dodatkowo naukowcy dowiedli, że szpinak zawiera szczawiany, bardzo szkodliwe dla ludzkiego organizmu.
Dzisiaj wiemy już na pewno, że bardzo mała część żelaza zawartego w szpinaku wchłania się do naszego organizmu. Warzywo, będące zmorą wielu dzieci jeszcze kilkanaście lat temu, zawiera szczawiany, których nadmierne spożycie może mieć zgubne skutki dla zdrowia. Z drugiej strony wiemy również, że szpinak jest źródłem m.in. witaminy K (podobnie jak spokrewnione z nim zielone warzywa liściaste), która reguluje krzepliwość krwi i jest szczególnie ważna w diecie dzieci (kilogramy zjedzonego szpinaku nie poszły na marne), wapnia, witaminy C i witaminy E.
Dlatego zdecydowanie warto pamiętać o szpinaku w codziennej diecie
Oczywiście nie należy przesadzać (tę złotą zasadę należy stosować wobec wszystkiego), ale zarówno ze względu na smak i wygląd, jak na wartości odżywcze, dobrze pamiętać o szpinaku podczas zakupów.