Syrop glukozowo-fruktozowy – czy działa?

Syrop glukozowo-fruktozowy to substancja słodząca powstająca w wyniku połączenia dwóch cukrów prostych – fruktozy i glukozy oraz innych cukrów występujących w syropie w niewielkich ilościach. Jest on powszechnie stosowany do wyrobów cukierniczych, produkcji soków, napojów gazowanych i innych (nie tylko) słodkich produktów spożywczych. Jest to jedna z najczęściej stosowanych przez producentów substancji słodzących z uwagi na niski koszt jej produkcji oraz na poprawę wyglądu produktów. Syrop glukozowo-fruktozowy wpływa bowiem na konsystencję produktu oraz na jego zapach. Warto jednak mieć na uwadze, że ze względu na dużą zawartość fruktozy może być on szkodliwy dla zdrowia. Częste spożywanie fruktozy może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych, cukrzycy typu drugiego, otyłości oraz chorób układu krążenia.

Syrop glukozowo-fruktozowy czym jest?

Wszyscy jednak jesteśmy ludźmi i rozumiemy, że czasem niełatwo jest obejść się bez czegoś słodkiego. W związku z tym, proponujemy zdrowszy odpowiednik syropu glukozowo-fruktozowego, niestety często z nim mylonym, czyli syrop glukozowy.
Jak sama nazwa wskazuje, syrop glukozowy nie zawiera w swoim składzie fruktozy, która może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ponadto, organizm potrzebuje glukozy do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ to dzięki glukozie organizm wytwarza dla siebie energię, która jest nam szczególnie potrzebna zwłaszcza przed dużym wysiłkiem, zarówno fizycznym, jak i intelektualnym. Warto zatem podczas zakupów spożywczych czytać etykiety i wybierać produkty, które zawierają w sobie syrop glukozowy, nie glukozowo-fruktozowy.

Syrop glukozowo-fruktozowy cena

O syropie glukozowym warto pamiętać zwłaszcza przy samodzielnym przygotowywaniu słodkich posiłków. Z powodzeniem może on zastąpić biały cukier, stanowiąc przy tym jego zdrowszy odpowiednik. Syrop glukozowy można kupić gotowy w sklepach cukierniczych. Jego cena jest bardzo różna w zależności od wielkości opakowania. Ceny hurtowe rozpoczynają się już od 5 złotych za kilogram, natomiast na użytek domowy syrop glukozowy można kupić w cenie 15 złotych za 0,5 kilograma.

Syrop glukozowo-fruktozowy jak zrobić?

Jeżeli jednak nie chcemy kupować gotowego syropu glukozowego, można go przygotować w warunkach domowych. Jest to zdecydowanie tańsza alternatywa. Do przyrządzenia syropu glukozowego potrzebujemy jedynie glukozy w proszku (można ją dostać w aptece lub w sklepie spożywczym, a jej cena waha się między 2 a 4 zł) oraz wody.

Przygotowanie:

  • Do glukozy w proszku należy stopniowo dolewać wody (w proporcjach 1:1).
  • Następnie należy całość wymieszać i podgrzać na wolnym ogniu dalej mieszając, aby glukoza się rozpuściła. Nie gotować.

Nie od dziś wiadomo, że cukier może być niebezpieczny dla zdrowia, dlatego oprócz zachowania umiaru, warto wybierać takie substancje słodzące, które w jak najmniejszym stopniu mogą nam zaszkodzić. Jednym ze sposobów, aby uchronić się przed skutkami zbyt dużych ilości spożywanej fruktozy jest zastąpienie syropu glukozowo-fruktozowego syropem glukozowym.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest