Co się stanie, gdy wypijesz na pusty żołądek ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to substancja popularna w świecie kulinarnym. Ocet jest pozyskiwany przez fermentację owoców wywołaną przez bakterie octowe. Okazuje się jednak, ze oprócz właściwości smakowych ten dodatek ma również inne zalety, które mogą pomóc w… odchudzaniu! Rzeczywiście, coraz więcej osób pije ocet jabłkowy na czczo i chwali sobie jego dobroczynne działanie. Sprawdzamy, jakie są efekty takich działań.

Jak działa ocet jabłkowy?

Już wiele wieków temu ludzkość odkryła właściwości octu jabłkowego, które mogą pomóc nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Przyspiesza on przemianę materii, pobudza syntezę enzymów trawiennych oraz wzmaga produkcję enzymów odpowiedzialnych za trawienie pokarmów. Ponadto jest pomocny w oczyszczaniu organizmu ze złogów tłuszczu odpowiedzialnych za nadprogramowe fałdki i kilogramy. W jego skład wchodzi wiele witamin, minerałów oraz pektyn. Działanie octu jabłkowego jest łagodne i zrównoważone, dlatego nie należy spodziewać się po jego piciu natychmiastowej utraty kilogramów.

Jak spożywać ocet, by był skuteczny?

Przede wszystkim pamiętajmy, by nie przesadzać z ilością. Jedną/dwie łyżeczki octu jabłkowego najlepiej zmieszać z łyżką miodu i rozpuścić w szklance wody. Tak przygotowaną miksturę należy pić codziennie po przebudzeniu, na czczo. Miód, oprócz walorów smakowych, wzmacnia także odporność, dzięki czemu zwiększa dodatkowo efektywność całej kuracji. Należy mimo wszystko mieć na uwadze, że ocet jabłkowy może niekorzystnie wpłynąć na samopoczucie osób, które mają problemy z żołądkiem – może on podrażnić jego błonę śluzową. W takim wypadku zalecane jest stosowanie preparatów zawierających ten składnik, zamiast octu w czystej postaci.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest