Ser feta – wartości odżywcze i zdrowotne, kalorie

Feta jest serem, które właściwości oraz wartości odżywcze poznano już w Grecji w VIII wieku p.n.e. Ser feta jest bogatym źródłem białka i wapnia. Zawiera jednak też dużo sodu. Z tego względu, nie każdy może po niego sięgać. Ser feta jest często podrabiany. Należy więc uważać, przy jego zakupie.

Ser feta jest znakomitym dodatkiem do potraw. Feta, ser grecki wytwarzany jest z mleka owczego lub z mleka owczego i koziego. Zawartość mleka koziego jednak nie może przekraczać 30 %. Do produkcji sera feta używa się mleko pasteryzowane. Jednak wykorzystywane jest też mleko surowe. Kultury bakterii, które dodawane są do mleka pasteryzowanego – warunkują odpowiednia kwaskowatość oraz smak. Kolejną czynność, jaką się wykonuje przy produkcji sera feta jest ochłodzenie mleka. Później natomiast dodaje się podpuszczkę oraz kazeinę w celu uzyskania koagulacji. Następnie uzyskane skrzepy rozdrabnia się i przenosi do formy lub woreczka z tkaniny. Czynność ta pozwala oddzielić serwatkę. Pozostawia się ją na kilka godzin. Gdy strzępy uzyskają odpowiednia twardość, poddaje się je zabiegowi solenia i krojenia. Następnie, gdy twaróg już zostanie pokrojony i posolony- umieszcza się go na kilka dni w pokrojonych naczyniach lub drewnianych beczkach. Ser podaje się dojrzewaniu w solance. Przez pierwsze kilka tygodni dojrzewa w temperaturze pokojowej. Później, przez około 2 miesiące powinno się go przechowywać w warunkach chłodniczych w metalowych naczyniach lub drewnianych beczkach.

Właściwości zdrowotne

Ser feta jest źródłem pełnowartościowego białka. Białko zaś jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym. Uczestniczy ono w regulacji ekspresji genów oraz procesów metabolicznych. Wchodzi również w skład układów enzymatycznych. Bierze także udział w transporcie tlenu oraz w procesach widzenia. Co więcej, białko wpływa również na równowagę fizjologiczną wapnia. Zaś jego odpowiednia podaż wiążę się z prawidłowym wzrostem kości u dzieci. Jak i również utrzymaniem masy kostnej u osób starszych.

Ser feta jest również świetnym źródłem wapnia. Wapń zaś uczestniczy w budowie i metabolizmie kości i zębów. Należy pamiętać, że odpowiednia ilość wapnia w młodym wieku zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy w wieku późniejszym. Wapń także jest uczestnikiem procesów kurczliwości mięśni i przewodzeniu bodźców nerwowych. 
W serze feta znajdują się również duże ilości witaminy B12. Witaminy te wpływają na korzystne funkcjonowanie układu nerwowego. Biorą one także udział w produkcji czerwonych krwinek oraz witaminy B2. Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i narządu wzroku.

Feta (ser) – kalorie, wartości odżywcze

W 100 g:

  • Wartość kaloryczna – 265 kcal
  • Białko – 14,21 g
  • Tłuszcz – 21,49 g
  •  kwasy tłuszczowe nasycone – 13,3 g
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 4,623 g
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 0,591 g
  • Cholesterol 89,0 g
  • Węglowodany 3,88 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

  • Wapń – 493,0 mg (49 %)
  • Sód – 1139,0 mg (76%)
  • Fosfor – 337,0 mg (48%)
  • Potas – 62,0 mg (2%)
  • Magnez – 19,0 mg (5 %)
  • Żelazo – 0,65 mg (7%)
  • Cynk – 2,88 mg (26%)
  • Miedź – 0,032 mg (4%)
  • Selen – 15,0 µg (28%)

Witaminy

  • Niacyna – 0,991 mg (6%)
  • Witamina B1 – 0,154 mg (12%)
  • Witamina B2 – 0,844 mg (65%)
  • Witamin B6 – 0,424 mg (33%)
  • Witamina B12 – 1,69 µg (70%)
  • Foliany – 32,0 µg (8%)
  • Witamina K – 1,8 µg (3%)
  • Witamina A – 125,0 µg (14%)
  • Witamina E – 0,18 mg (2%)
  • Witamina D – 0,4 µg (3%)

Ser feta w ciąży

Ser feta należy do rodziny białych serów miękkich. Dawniej sporządzono go z niepasteryzowanego mleka koziego lub owczego. Wtedy właśnie mogła istnieć obawa, że ser zakażony jest niepożądanymi bakteriami. Niepożądane bakterie w takiej sytuacji mogłyby mieć szkodliwy wpływ na płód oraz dla samej kobiety w ciąży. Dlatego ważne jest, by pamiętać o tym, iż kobiety w ciąży nie powinny spożywać mleka i jego przetworów z mleka niepasteryzowanego i niewiadomego pochodzenia. Obecnie, przynajmniej w Polsce, ser typu feta wytwarzany jest najczęściej z mleka krowiego, ale pasteryzowanego!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest