Sałata – liściasta bomba witamin!

Sałata dla jednych jest tylko „nudną” zieleniną bez smaku, którą równie dobrze można by wyemilinować z diety. Inni zaś uważają ja za podstawę każdej sałatki, śniadania czy lekkiego obiadu. Tak naprawdę sałata, oprócz bycia symbolem zdrowego stylu życia i świadomego odżywiania, ma także szereg innych, wartościowych nowości. Polecamy i odkrywamy pięć zalet tego zielonego warzywa.

Sałata i jej właściwości odżywcze

Sałata to tak naprawdę bardzo ogólne pojęcie. Mamy przecież do dyspozycji wiele jej odmian i wariantów – rukolę, roszponkę czy sałatę lodową. Wszystkie te rodzaje łączy jednak jedno -dobroczynny wpływ na sylwetkę a, co za tym idzie, także na zdrowie. Jakie właściwości sałaty możemy zatem wyszczególnić i jak i kiedy ją jeść, żeby zmaksymalizować efekty? To zielone warzywo dostarcza naszemu organizmowi wielu ważnych witamin, takich jak witaminy z grupy B, E, C, a także jest źródłem kwasu foliowego i potasu. Co więcej, dostarcza również żelaza, manganu, magnezu czy kwasów organicznych.

Sałata – z czym to się… je?

To niby oczywiste, ale… okazuje się, że każdy z rodzajów sałaty ma swoje specyficzne „preferencje”, czas przydatności do spożycia i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Tak na przykład ostry, gorzkawy smak rukoli zdecydowanie pasuje do serów pleśniowych czy orzechów, a z kolei delikatną sałatę masłową śmiało podawać można ze śmietaną i sosem vinegret. Ciekawą odmianą sałaty jest tzw. radicchio – rodzaj sałaty, który dobrze smakuje w mieszance innych sałat. Amerykańskie badania dowodzą, że regularne jedzenie sałaty działa nasennie i uspokajajaco. Jest idealna dla osób pragnących utrzymać linię – 100 gram sałaty ma tylko 15 kalorii! Zalet jest więc wystarczająco dużo, żeby biec do sklepu po jedną z odmian tego zielonego warzywa.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest