Ryż króluje w kuchni azjatyckiej. Jak każdy składnik pokarmowy posiada wiele rodzajów. Jednym z nich jest paraboiled. Czy warto go spożywać? Jakie posiada właściwości, a gdzie znajduje zastosowanie?
Ryż paraboliczny to odmiana pośrednia między ryżem białym a brązowym. Jego ziarna obrabiane są pod wysokim ciśnieniem, a następnie podaje się je działaniu pary wodnej. Taki zabieg sprawia, że część wartości odżywczych zawartych w łusce przechodzi dalej, do wnętrza ziarna, dlatego też warto wzbogacić swoje menu o paraboiled.
Spis treści
Właściwości ryż parabolicznego
Ryż paraboiled swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza przede wszystkim specjalnej metodzie produkcji. Ważne jest to, że podczas gotowania ryż ten nigdy się nie sklei, a pojedyncze ziarenka będą od siebie oddzielone. Poza tym paraboiled wyróżnia się również krótkim czasem gotowania, lekkością, sypkością oraz puszystością gotowego do spożycia produktu.
Ryż ten nie zawiera glutenu, zatem może doskonale stanowić element diety bezglutenowej. Stugramowa porcja dostarcza sporej ilości skrobi i niewielkiej ilości błonnika, dzięki czemu kwalifikuje się go do produktów łatwostrawnych. Ponadto wymienione cechy dają podstawę, aby polecać go sportowcom na posiłki po treningowe, dzieciom oraz osobom starszym, których układ pokarmowy jest mniej wydolny oraz osobom zmagającym się z niedożywieniem lub niedoborem masy ciała. Dodatkowo niska zawartość błonnika oraz krótki czas zalegania w żołądku sprawia, że warto aby zainteresowały się nim i spożywały go również osoby z problemami żołądkowymi np. wrzodami, zgagą, ponieważ nie zwiększa on wydzielania kwasu żołądkowego. Warto zwrócić również uwagę na wysoką zawartość witamin z grupy B, szczególnie niacyny, tiaminy oraz pirydoksyny. Niacyna bierze udział w przemianach białek, węglowodanów, tłuszczów oraz cholesterolu, wzmacnia układ nerwowy i dba o zachowanie skóry w odpowiedniej kondycji. Natomiast tiamina wzmacnia układ mięśniowy oraz nerwowy, zapobiegając tym samym chorobie beri-beri oraz wspomaga przemiany węglowodanów w organizmie zaś witamina B6 reguluje syntezę białek ustrojowych, a tym samym kwasów nukleinowych, hormonów oraz immunoglobulin, dba o dobrą jakość skóry.
Wartość odżywcza ryżu paraboiled
Ryż paraboiled, podobnie jak ryż biały w stu gramach zawiera około 370 kalorii. Ilość węglowodanów waha się w okolicy 80 g, a tłuszczów jest około 1g. Natomiast trzeba wiedzieć, że ryż paraboliczny ma trzykrotnie więcej tiaminy, niacyny oraz pirydoksyny, niż jego niepoddany działaniu pary wodnej odpowiednik. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku składników mineralnych: dwukrotnie wyższa zawartość wapnia, o połowę większa dawka potasu i selenu to kolejne walory tej odmiany ryżu. Poza tym zawiera on więcej białka i błonnika.
Sposób przygotowania ryżu paraboiled
Ryż wsypujemy do zimnej wody (1 szklanka ryżu na 2-2,5 szklanki wody). Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 12 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Cena ryżu parabolicznego
Cena tej odmiany ryżu to jedyne 6,99 zł za kilogram. Natomiast jeśli potrzebujemy większej jego ilości to za pięciokilogramowe opakowanie ryżu zapłacimy około 25,99 zł.
Zastosowanie ryżu parabolicznego
Najważniejszą cechą charakterystyczną pod względem kulinarnym ryżu paraboiled jest to, że nie skleja się on po ugotowaniu i trudno jest go rozgotować. Zatem łatwo rozdzielające się ziarenka dobrze sprawdzą się w sałatkach oraz jako dodatek do dań głównych z sosami warzywnymi oraz mięsnymi. Ponadto ryż paraboliczny świetnie sprawdza się w daniach słodkich oraz deserach na zimno. Jako, że ciężko go rozgotować idealnie nadaje się również do zup warzywnych.
Zatem z czystym sumieniem zwykły ryż możemy zamienić na jego zdrowszy odpowiednik, czyli ryż paraboliczny. Dzięki niemu nasz organizm zaopatrzy się przede wszystkim w większe ilości błonnika, witamin i soli mineralnych, a my zyskamy więcej wolnego czasu oraz smaczne i wartościowe potrawy, z nieklejącym się i nierozgotowanym ryżem.