Jesień jest idealną porą roku, podczas której możemy skupić się na domowych porządkach, dekorowaniu pomieszczeń, przyrządzaniu nowych, jesiennych dań z sezonowych produktów. To także świetny czas na przygotowywanie przetworów według sprawdzonych przepisów naszych babci. Jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw są oczywiście ogórki, które można zaprawić i zamienić je w konserwowe lub kiszone. Dziś skupimy się na tych pierwszych, mających dużo wartości odżywczych, a jednocześnie będących dużym wyzwaniem.
Spis treści
Ogórki konserwowe – przepis
Ogórki konserwowe to nic innego jak ogórki, które zostały zamarynowane. Zalewa składa się z wody, octu, cukru, soli i własnoręcznie dobranych przypraw. Wiele osób dodaje do nich między innymi ziele angielskie, czosnek, pieprz, a nawet curry. Do przygotowania ogórków konserwowych według tradycyjnego przepisu potrzebujemy:
- Ogórki gruntowe
- Wodę- cztery szklanki
- Dwie łyżeczki cukru
- 75 ml octu
- Jedna łyżeczka soli
- Gorczyca
- Koper
- Liść laurowy
- Marchewka
Na początek gotujemy marchewkę tak, aby zmiękła. Kroimy je w plastry. Następnie do słoików wsypujemy marchewkę i dodajemy do niej umyte dokładnie ogórki. Na koniec dodajemy do słoików resztę produktów. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej sól, cukier, ziele angielskie. Wlewamy ją do wcześniej przygotowanych słoików z ogórkami w środku. Słoiki mocno zakręcamy. Następnie poddajemy je procesie pasteryzacji. Tzn. podgrzewamy nasze słoiki w temperaturze od sześciu stopni Celsjusza do stu. Niszczymy w ten sposób wszelkie drobnoustroje lub enzymy, które przyczyniają się do psucia produktów. Przetwory dzięki temu nadal utrzymują swoje wartości odżywcze i znakomity smak.
Wartości odżywcze i zdrowotne
W zimie naszemu organizmowi brakuje wielu witamin i wartości odżywczych. Dlatego wszelakie przetwory, a już z pewnością ogórki konserwowe, są tak ważne w naszej diecie. Ogórki zawierają wiele witamin, szczególnie dużo witaminy A, C, D i E, a także witaminy K1 oraz witaminy z grupy B. Z innych wartości odżywczych możemy wypunktować również sole mineralne, miedź, wapń, fosfor, żelazo. Wśród innych wartości odżywczych w ogórkach konserwowych występują także magnez, białko, węglowodany oraz błonnik pokarmowy.
Kaloryczność
Mimo że ogórki konserwowe są sycące, nie zawierają tłuszczu i są niskokaloryczne. To z pewnością ich najważniejsza zaleta. Najbardziej sprawdzają się dla osób na dietach odchudzających. Ich głównym składnikiem jest woda. W jednym mniejszym ogórku konserwowym, który waży około 10 gramów, znajdują się tylko 3 kalorie. W stu gramach produktu znajdziemy 26 kalorii.
Przepis na pastę z ogórków i twarożku
Wykorzystywanie ogórków konserwowych, jak i innych domowych przetworów, nie musi być nudne! Przedstawiamy wam przepis na pyszną pastę, która zachwyci wszystkich domowników. Do przygotowania pasty potrzebujemy:
- Słoik ogórków konserwowych (powinno ich być około pięciu)
- 100 gramów twarożku, najlepiej półtłustego
- 2 jajka ugotowane wcześniej na twardo
- 1 łyżka majonezu
- Pół łyżeczki oliwy z oliwek
- Posiekany szczypior
- Posiekany koperek i natka pietruszki
- Pieprz
- Sól
Ogórki konserwowe na tarce o grubych oczkach. Twarożek rozgniećcie widelcem. Do twarożku wrzućcie jajka pokrojone w ćwiartki. Zmiksujcie te dwa produkty na masę. Do pasty wsypcie starte ogórki. Następnie resztę składników. Pastę pozostawcie na co najmniej pół godziny w lodówce. Podawajcie z pieczywem, grillowanymi warzywami, serami lub wędlinami.
Ogórki konserwowe są bardzo popularnym przetworem na zimę. Pamiętamy je z dzieciństwa jako przysmak do obiadu. Wykonane przez nas mają znakomity smak, wiele wartości odżywczych, a dodatkowo, odpowiednio przechowywane mogą stać na półkach w naszej spiżarni przez wiele lat.