Ogórki konserwowe – wartości odżywcze i zdrowotne, kalorie

Jesień jest idealną porą roku, podczas której możemy skupić się na domowych porządkach, dekorowaniu pomieszczeń, przyrządzaniu nowych, jesiennych dań z sezonowych produktów. To także świetny czas na przygotowywanie przetworów według sprawdzonych przepisów naszych babci. Jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw są oczywiście ogórki, które można zaprawić i zamienić je w konserwowe lub kiszone. Dziś skupimy się na tych pierwszych, mających dużo wartości odżywczych, a jednocześnie będących dużym wyzwaniem.

Ogórki konserwowe – przepis

Ogórki konserwowe to nic innego jak ogórki, które zostały zamarynowane. Zalewa składa się z wody, octu, cukru, soli i własnoręcznie dobranych przypraw. Wiele osób dodaje do nich między innymi ziele angielskie, czosnek, pieprz, a nawet curry. Do przygotowania ogórków konserwowych według tradycyjnego przepisu potrzebujemy:

  • Ogórki gruntowe
  • Wodę- cztery szklanki
  •  Dwie łyżeczki cukru
  • 75 ml octu
  • Jedna łyżeczka soli
  • Gorczyca
  • Koper
  • Liść laurowy
  • Marchewka

Na początek gotujemy marchewkę tak, aby zmiękła. Kroimy je w plastry. Następnie do słoików wsypujemy  marchewkę i dodajemy do niej umyte dokładnie ogórki. Na koniec dodajemy do słoików resztę produktów. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej sól, cukier, ziele angielskie. Wlewamy ją do wcześniej przygotowanych słoików z ogórkami w środku. Słoiki mocno zakręcamy. Następnie poddajemy je procesie pasteryzacji. Tzn. podgrzewamy nasze słoiki w temperaturze od sześciu stopni Celsjusza do stu. Niszczymy w ten sposób wszelkie drobnoustroje lub enzymy, które przyczyniają się do psucia produktów. Przetwory dzięki temu nadal utrzymują swoje wartości odżywcze i znakomity smak.

Wartości odżywcze i zdrowotne

W zimie naszemu organizmowi brakuje wielu witamin i wartości odżywczych. Dlatego wszelakie przetwory, a już z pewnością ogórki konserwowe, są tak ważne w naszej diecie. Ogórki zawierają wiele witamin, szczególnie dużo witaminy A, C, D i E, a także witaminy K1 oraz witaminy z grupy B. Z innych wartości odżywczych możemy wypunktować również sole mineralne, miedź, wapń, fosfor, żelazo. Wśród innych wartości odżywczych w ogórkach konserwowych występują także magnez, białko, węglowodany oraz błonnik pokarmowy.

Kaloryczność

Mimo że ogórki konserwowe są sycące, nie zawierają tłuszczu i są niskokaloryczne. To z pewnością ich najważniejsza zaleta. Najbardziej sprawdzają się dla osób na dietach odchudzających. Ich głównym składnikiem jest woda. W jednym mniejszym ogórku konserwowym, który waży około 10 gramów, znajdują się tylko 3 kalorie. W stu gramach produktu znajdziemy 26 kalorii.

Przepis na pastę z ogórków i twarożku

Wykorzystywanie ogórków konserwowych, jak i innych domowych przetworów, nie musi być nudne! Przedstawiamy wam przepis na pyszną pastę, która zachwyci wszystkich domowników. Do przygotowania pasty potrzebujemy:

  •  Słoik ogórków konserwowych (powinno ich być około pięciu)
  • 100 gramów twarożku, najlepiej półtłustego
  • 2 jajka ugotowane wcześniej na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • Pół łyżeczki oliwy z oliwek
  • Posiekany szczypior
  • Posiekany koperek i natka pietruszki
  • Pieprz
  •  Sól

Ogórki konserwowe na tarce o grubych oczkach. Twarożek rozgniećcie widelcem. Do twarożku wrzućcie jajka pokrojone w ćwiartki. Zmiksujcie te dwa produkty na masę. Do pasty wsypcie starte ogórki. Następnie resztę składników. Pastę pozostawcie na co najmniej pół godziny w lodówce. Podawajcie z pieczywem, grillowanymi warzywami, serami lub wędlinami.

Ogórki konserwowe są bardzo popularnym przetworem na zimę. Pamiętamy je z dzieciństwa jako przysmak do obiadu. Wykonane przez nas mają znakomity smak, wiele wartości odżywczych, a dodatkowo, odpowiednio przechowywane mogą stać na półkach w naszej spiżarni przez wiele lat.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest