Mleko migdałowe – czy warto je pić?

Mleko odtłuszczone, sojowe, bez laktozy, migdałowe – te wszystkie nazwy coraz rzadziej kojarzą się ze specjalistycznymi dietami, a coraz powszechniej przywodzą na myśl kolejny żywieniowy trend i przemijającą kawiarnianą modę. Jednak na ostatnie z nich – mleko migdałowe – chcąc być świadomym swojej diety, warto zwrócić szczególną uwagę.

Mleko migdałowe – właściwości

Ten rodzaj mleka jest nieustannie, lecz słusznie porównywany z mlekiem krowim. Nie zawiera bowiem ciężkostrawnego białka i ma znacznie mniej kalorii (jedna szklanka zawiera ich 30, dla porównania: szklanka mleka krowiego – już ok 60-70 kcal).
Zaletą mleka migdałowego jest też niewątpliwie wysoka zawartość minerałów, takich jak selen, magnez, wapń, potas, a także witaminy E, która spowalnia proces starzenia się komórek.

Dla kogo mleko migdałowe?

Mleko migdałowe jest dobrą alternatywą nie tylko dla wegan; osoby nietolerujące laktozy mogą z powodzeniem stosować je jako zamiennik produktu pochodzenia krowiego. Nienasycone kwasy tłuszczowe, w które mleko otrzymywane z migdałów jest szczególnie bogate, czynią je idealnym dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Warto wspomnieć także o alkalizującym działaniu tego rodzaju mleka na układ pokarmowy – jest więc rozwiązaniem dla osób cierpiących z powodu wrzodów, refluksu czy innych dolegliwości trawiennych. Mleko migdałowe ma przyjemny, orzeźwiający smak (można je kupić także w bardziej „finezyjnych” wariantach, np. o smaku waniliowym lub czekoladowym). Należy jednak pamiętać, że mleko migdałowe, podobnie jak każdy produkt zawierający orzechy, może uczulać. Nie ma jednak w swoim składzie laktozy ani glutenu, co znacznie zmniejsza ryzyko alergii pokarmowych.

Z kartonu czy domowej kuchni?

Mleko migdałowe jest stosunkowo drogim produktem (za litrowy karton zapłacimy ok. 13-14 zł), warto więc rozważyć samodzielne przygotowanie go w domu. Potrzebne jest ok. 100 gram migdałów oraz 1 litr przegotowanej wody. Migdały należy zblanszować (lub kupić już zblanszowane), zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia zblendować tak namoczone migdały z wodą, a później odcedzić przez sitko wyłożone gazą lub ligniną. Najlepiej pije się tak przygotowane mleko jako schłodzony, orzeźwiający napój, ale doskonale smakuje też jako dodatek do kawy czy deserów.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest