Wiosną na łąkach czy w ogródkach, na krzaku bądź drzewie zakwitają mirabelki. Wspomniane owoce są oczywiście wytworem śliwy mirabelki, będącą odmianą śliwy domowej, która z biegiem lat stała się jedną z najbardziej niedocenianych i zapomnianych owoców, pomimo jej naturalnego prozdrowotnego bogactwa.
W Polsce możemy spotkać dwie odmiany mirabelek: starsza, francuska odmiana o złotożółtych, słodko-kwaśnych owocach oraz mirabelka Flotowa – sprowadzona do nas z Austrii o malutkich, żółtych mirabelkach z intensywnym, białawym nalotem. Są one kwaśniejsze i mniej soczyste od pierwszych mirabelek. Należy uważać, aby nie pomylić mirabelek ze śliwą wiśniową – bardzo podobną, ale odróżnialną przez czerwony lub winny kolor owoców.
Spis treści
Co kryje bogactwo mirabelek?
W słodkim miąższu mirabelek znajdziemy pokaźną grupę witamin: witaminy z grupy B, korzystnie wpływające na układ nerwowy oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku witamina A oraz E i C. Są to tylko jedne z wielu prozdrowotnych właściwości witamin, bogato występujących w mirabelkach.
Jednak nie tylko one odpowiadają za potencjał antyoksydacyjny owocu, ale i wysoka zawartość flawonoidów, a dokładnie pochodnych kwercetyny – polifenoli. Poprawiają one również szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz łagodzą reakcję alergiczne.
Owoce śliwy mirabelki są także bogate w pektyny – źródło dobrze przyswajalnego błonnika, wspierającego trawienie i funkcjonowanie całego układu pokarmowego. W 100 gramach owoców znajduje się około 2 gramy błonnika spożywczego, a także sorbitol o naturalnym działaniu przeczyszczającym.
Podobnie jak każdy gatunek śliw, mirabelka jest zasobna w mikro oraz makroelementy, takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor i cynk. Są one niezbędne do funkcjonowania organizmu. Kolejnym ukrytym bogactwem owoców są organiczne kwasy takie jak jabłkowy czy cytrynowy. Przeciwdziałają one odwapnieniu kości oraz anemii, która coraz częściej występuje wśród młodych osób, zwłaszcza u tych ograniczających spożywanie mięsa.
Oprócz wspomnianych składników mirabelki oczywiście zawierają cukry: fruktozę, glukozę, sacharozę oraz garbniki, które wykazują (gównie w obrębie układu trawiennego) działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne przez co same mirabelki zyskują zdolności przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.
Z uwagi na wspomniane cukry, osoby chore na cukrzycę powinny je spożywać z umiarem. Ich indeks glikemiczny wynosi 35, a jeszcze więcej jej suszone owoce. Należy również unikać spożywania owoców zerwanych z drzewek rosnących na skraju często uczęszczanej drogi, ponieważ mogą one zaabsorbować większą ilość metali ciężkich ze spalin samochodowych niż zawartych w nich naturalnych bogactw. Lepiej zaopatrywać się w mirabelki z oddalonych od jezdni sadów czy przydomowych ogrodach.
Mirabelki zarówno dla zdrowia jak i urody
Warto wspomnieć, iż spożywanie mirabelek ma również znaczący wpływ na kondycję skóry: redukuje zmarszczki, ujędrnia i odmładza skórę i niweluje przebarwienia. Poza tym posiadają działanie zapobiegające zaparciom, miażdżycy, anemii, osteoporozie, procesom starzenia czy przed wystąpieniem choroby Alzheimera i depresji. Dodatkowo obniżają ciśnienie krwi i poziom szkodliwego cholesterolu oraz łagodzą stany zapalne.
Jak przemycić jej bogactwo do codziennej diety i czy jest to duży wydatek?
Owoce Śliwy mirabelki niestety szybko się psują tuż po zerwaniu, pomimo przechowywania ich w niskich temperaturach, dlatego też powstało niemało pomysłów na domowe przetwory, które pozwalają na dłużej zachować ich smak i aromat. Oprócz znanej wszystkim babcinej konfitury z mirabelek można upiec z nich całkiem niebanalny placek, ciasto czy nawet sos, którym możemy urozmaicić nasze dania. Równie popularny jest mus bądź kiszone, albo zalane w zalewie octowej z goździkiem przetwory słoikowe, chociaż najpopularniejszymi sposobami na przetworzenie owoców mirabelki są z pewnością soki, kompoty, syropy oraz dobrze znana dorosłym – nalewka z mirabelek, likiery czy wino.
Internet pełen jest prostych i smacznych przepisów, dzięki którym możemy włączyć smakowite owoce mirabelki do naszej codziennej diety, chociaż niestety owoc ten nie jest jeszcze zbyt popularny w znanych nam sieciach sklepów. Owoce mirabelki możemy zamówić online, gdzie ich cena waha się od 2 do 3 złotych za kilogram, ale należy pamiętać, iż jest niewiele takich ogłoszeń. Więcej znajdziemy na sprzedaż przetworów takich jak konfitury czy soki, których ceny oscylują od kilku złotych do kilkunastu. Póki mirabelka nie zyska na popularności, najlepiej samemu, w miarę możliwości zasadzić Śliwę mirabelkę (od 24 złotych wzwyż za drzewko) i wypróbować domowych przepisów!