Mascarpone jest wyśmienitym serkiem,który znalazł szerokie zastosowanie w kuchni . Jego delikatna konsystencja i smak przypomina serek śmietankowy. Przeważnie w białym lub lekko żółtym odcieniu. Stosowany do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Serek mascarpone przywędrował do nas z Włoch, jest tradycyjnym serem włoskim a jego korzenie sięgają XVI w. n. e . Pochodzi z regionu Lombardia w północnych Włoszech. Obecnie produkowany jest na szeroką skalę i podbił cały świat.
Spis treści
Sposób wytwarzania Mascarpone
Mascarpone spośród innych serów produkowanych z mleka krowiego wyróżnia fakt, że ten jest wytwarzany ze śmietany, a nie bezpośrednio z mleka. Śmietankę doprowadza się do temperatury około 90o C i stale miesza. Kolejnym krokiem jest dodanie do niej kwasku cytrynowego lub octu w celu zakwaszenia i doprowadzenia do powstania gęstego koagulatu. Proces ten zachodzi po 10 minutach, w czasie których formują się niewielkie grudki, które po pewnym czasie łączą się ze sobą. Gotowy koagulat przelewa się na płótno i przez średnio 24 godziny zaczyna się odsączać serwatkę. Proces ten zachodzi przy temperaturze 8-10o C. To właśnie wtedy dochodzi do dojrzewania sera, które przebiega bardzo szybko.
Wygląd i smak
Ser ten ma białą lub kremową barwę, jego konsystencja jest dość zwarta i sprężysta. Strukturą przypomina gęstą śmietanę lub krem. Jest również tłusty, ponieważ zawiera aż 80% tłuszczu. W smaku jest kremowy, lekko maślany, słodki, z lekką nutą kwasowości i jednocześnie bardzo delikatny.
Właściwości serka mascarpone
Mascarpone jest bogatym źródłem wapnia, wapń nieustannie wypłukiwany jest z naszych kości przez kawę, złą dietę czy też stres. Serek ten można z powodzeniem stosować na różne sposoby, w postaci słodkiej jako deser, jak i też w mniej kalorycznym wydaniu na kanapce, gdzie wspaniała konsystencja serka kusi nas swoją puszystą konsystencją. Porcja masacaprone, czyli ok. 30 g. na dzień zapewnia nam 4% zapotrzebowania dziennego na wapń. Wapń przyczynia się do wzmocnienia naszych kości, jednak reguluje też pracę serca, mięśni oraz nerwów.
Serek ten przeszedł również testy pod względem zawartości sodu i wypad na tle innych najbardziej korzystnie . Mascarpone zawiera ok. 15 gram. na porcję sodu, to bardzo korzystna dla nas wiadomość, gdyż sód, a zwłaszcza jego nadmiar powoduje choroby serca i udary mózgu. W skład mascarpone wchodzą witaminy, a największe ilości witaminy A. Dlatego codzienna porcja serka pokrywa nawet 10% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę. Witamina ta działa korzystnie na nasz wzrok, skórę ,zęby i również kości.
Wady serka mascarpone
Serek ten jednak posiada i swoje wady, porcja tego serka dochodzi nawet do 130 kalorii i zawiera ok.13 gram. tłuszczu i są to w większości tłuszcze nasycone. Nadmiar tłuszczy nasyconych wpływa niekorzystnie na pracę serca co może prowadzić do chorób i zaburzeń a nawet cukrzycy. Jeśli chodzi o cholesterol, serek ten nie zawiera zbyt wiele cholesterolu, bo tylko 45 mg na porcję . Gdy chcemy przygotowywać desery lub potrawy na bazie serka mascarpone możemy sięgnąć po wersje o obniżonej zawartości tłuszczów .Lecz , gdy chcemy cieszyć się oryginalnym i pełnym jego smakiem ,musimy stosować go w odpowiednich ilościach nie przekraczając porcji kalorii i tłuszczu.
Zastosowanie serka mascarpone
Serek ten szybko znalazł swoich wielbicieli. Zaczęto stosować go do wielu dań i na różne sposoby. Można stosować go zarówno na słodko, jak i słono. Bardzo szerokie zastosowanie znalazł w przemyśle cukierniczym ,gdzie wiele deserów powstaje na bazie serka mascarpone. Jednak można dodawać go jednakowo do deserów light o obniżonej zawartości tłuszczu ,wtedy desery są zdecydowanie zdrowsze. Koktajle owocowe cieszą się bogactwem mascarpone, który świetnie współgra z wieloma składnikami i zadziwia puszystą konsystencją .Jest również dodawany jako dodatek do galaretek, biszkoptów oraz coraz częściej zamiast tradycyjnej bitej śmietany jest głównym nadzieniem rurek z kremem.
Mascarpone jest także doskonałym dodatkiem do mięsnych sosów, warzyw. Z powodzeniem można dodawać go jako Deep do kurczaka oraz wszelkiego rodzaju warzywnych czy owocowych sałatek . Z serkiem mascarpone można poeksperymentować w kuchni, zapiekanki czy pasty kanapkowe również na bazie tego serka wzbogacą nas oryginalnym smakiem . Z powodzeniem może on zastąpić tradycyjny ser biały przy tworzeniu różnego rodzaju past, gdyż sama jego konsystencja jest puszysta i nie potrzebuje, by dodawać śmietany czy jakichś dodatkowych spulchniaczy. Pasta z rzodkiewką ,szczypiorkiem, czy koperkiem na bazie serka mascarpone będzie świetnym dodatkiem do kanapek. Serek mascarpone jest świeżym serkiem i należy zbyt długo po otwarciu przetrzymywać go w lodówce ze względu na skwaśnienie.
Przepis na klasyczne tiramisu z mascaprone:
- 8 herbatników
- 100g serka mascaprone
- starta gorzka czekolada
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
- Herbatniki nasączamy kawą ,przykrywamy porcją serka mascarpone i posypujemy czekoladą , na to układamy drugą warstwę tak, aby na wierzchu znalazła się gorzka czekolada .