Tropikalne owoce a detoks

Detoks to inaczej oczyszczenie,swego rodzaju catharsis, którego potrzebuje nasz organizm.Detoks polecany jest szczególnie osobom, które ciągle czuję się przemęczone, ociężałe. Mają też często problemy z układem pokarmowym, cierpią na wzdęcia, zaparcia , biegunki lub przewlekłe silne bóle głowy. Osoby takie przeważnie borykają się również z nadwagą lub cierpią na tzw. „efekt jojo” . Problemy te dotykają coraz większej liczby ludzi, którzy żyją w pośpiechu w stresie w wielkich miastach, gdzie skazani są tylko na żywność z hipermarketów, która jest niestety przetworzona.

ru18 dlaczego warto jesc pomarancze

Nie wszystko, co reklamowane i wyglądające smacznie przynosi naszemu organizmowi korzyści. Czasem potrzebny jest detoks od kawy, herbaty, używek czy też toksycznych substancji, które zalegają nasz organizm. Odkryto, że wspaniałymi detoksami w naszej diecie są tropikalne owoce.

Komu potrzebne jest oczyszczanie?

Każdemu, kto czuje się ciągle zmęczony, ma szarą cerę, problemy z zaparciami lub wzdęciami, cierpi na przewlekłe bóle głowy. Innymi słowy – większości osób żyjących w dużych miastach i jedzących dużo przetworzonej żywności. Okazuje się,że owoce tropikalne doskonale pomogą nam w detoksykacji organizmu,czyli odtruwaniu go ze szkodliwych substancji nagromadzonych wskutek złego odżywania oraz też i w wyniku braku ruchu, czy złej diety. Owoce tropikalne charakteryzują się większą siłą odtruwania niż nasze krajowe. Chociaż naszym krajowym, równie niczego nie brak, jednak badania dowodzą,że owoce tropikalne z racji swego pochodzenia i naturalnego środowiska, w jakim rosną,są o wiele bardziej zasobne w składniki, które potrafią wypędzić z naszego organizmu wiele złogów i szkodliwych substancji .

Jakie owoce tropikalne wybrać i jak stosować detoks ?

Przyjrzymy się paru wybranym owocom,które z powodzeniem można stosować w naszej detoksykacji organizmu:

  1. Pomarańcze – Jest to owoc, który powoduje naturalne oczyszczanie, obfituje on w bogactwo witaminy C, posiada peptydy, błonnik, jak i witaminę P. Składniki te doskonale obniżają poziom złego cholesterolu.
  2. Melon – zawiera ogromne ilości witaminy C, witaminy A, potas i magnez. Dlatego jest wielką podporą dla naszego serca, posiada również właściwości upiększające co wpływa na dobrą kondycję naszej skóry i włosów.
  3. Pitaja – Ten owoc z wyglądu przypomina smoka i nazywana jest smoczym owocem, jego podstawową zaletą jest zwalczanie wolnych rodników,czyli wspomaga odnowę komórkową w organizmie. Owoc ten składa się z miąższu w którym jest tysiące pestek, w smaku przypomina połączenie kiwi i mango.
  4. Jagody acai – Ze względu na bogate właściwości zdrowotne owoc ten jest zaliczany do grona superfoods. Regularne spożywanie jagód akai powoduje szybszy metabolizm i detoksykacje organizmu. Organizm szybciej zostaje oczyszczony ze szkodliwych toksyn. Jagody akai ze względu na dużą zawartość antyoksydantów, usuwają z orgaznimu wolne rodniki przez co zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Przyczyniają się również do obniżania poziomu złego cholesterolu. Jagody akai rosną na drzewach palmowych w swoim naturalnym środowisku.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.