Mąka kokosowa występuje w formie drobniutkiego proszku, który pozyskiwany jest z miąższu orzecha kokosowego. Jest produktem ubocznym wytwarzania oleju kokosowego i mleka. Ma delikatny posmak kokosa, nie jest jednak słodka. Największa produkcja mąki kokosowej występuje na Filipinach. Jest to kraj, z którego eksportuje się najwięcej kokosów do Europy Zachodniej oraz Ameryki. W Polsce coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie mąką kokosową innych rodzajów mąki.
Spis treści
Właściwości mąki kokosowej
Mąka kokosowa nie zawiera w swoim składzie fityn, cholesterolu ani glutenu. Z powodzeniem może więc być stosowana przez osoby cierpiące na cukrzycę czy celiakę. Jest niezwykle bogatym źródłem błonnika, który w naszym organizmie jest składnikiem niesamowicie istotnym. Każdy z nas powinien dostarczać organizmowi około 20-35 gramów błonnika każdego dnia. Zazwyczaj jednak wartości te są znacznie niższe. Rozwiązaniem tego problemu może być wprowadzenie mąki kokosowej do codziennej diety. Zawiera ona nawet 10 razy więcej błonnika od mąki pszennej, którą spożywamy na co dzień.
Jakie zastosowanie ma mąka kokosowa?
Mąka kokosowa jest szczególnie polecana osobom z zaburzoną gospodarką cukrową. Mąka ta zaliczana jest do mąk niskowęglowodanowych. Tłuszcze, które znajdziemy w składzie takiej mąki to nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwbakteryjne. Przyspieszają one tempo metabolizmu, pomagają w szybszym spalaniu tłuszczu, a także mają działanie przeciwwirusowe. Mąka kokosowa zawiera dużo białka, dlatego zalecana jest osobom uprawiającym aktywność fizyczną, a także młodzieży w okresie największego wzrostu.
Zastosowanie mąki kokosowej w kuchni
Wiele osób myśli, że mąka kokosowa jest słodka, dlatego nadaje się przede wszystkim do tworzenia słodkich wypieków. Oczywiście, można takiej mąki używać do pieczenia ciast czy przygotowywania deserów, jednak równie dobrze można używać ją do tworzenia dań wytrawnych. Mąka kokosowa nie jest słodka, a jedyne, co odróżnia ją smakowo od mąki pszennej jest delikatny, kokosowy posmak. Jedyne, o czym należy pamiętać to fakt, że mąka kokosowa wchłania więcej wody niż inne mąki. To ważna informacja podczas pieczenia ciast czy naleśników- mąka kokosowa intensywnie zagęszcza masę, przez co ciasto może nie wyrosnąć zbyt wysoko. Z mąki kokosowej piecze się spody do pizzy, chleby niskowęglowodanowe, a także ciasteczka czy trufle. Ponadto, mąki tej używa się zamiast bułki tartej, a także do zagęszczenia sosów czy zup. Doskonałą propozycją jest mąka kokosowa w sklepie naturalniezdrowe.pl, tworzona z pasją i w zgodzie z naturą.
Mąka kokosowa tworzona w domu
Nie każdy wie, że mąkę kokosową można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy jedynie przygotować do tego celu 200g wiórków kokosowych oraz 1,5 l wody. Wiórki zalewamy wodą i zostawiamy je w niej na noc. Następnego dnia podgrzewamy wiórki z wodą, a gdy są już ciepłe, przelewamy do blendera i miksujemy przez kilka minut. Zmiksowany płyn przelej przez sitko z gazą i dokładnie wyciśnij. odciśnięte wiórki zalej wrzątkiem i miksuj przez kilka minut. Następnie ponownie je odciśnij i wyłóż na blaszkę. Susz w piekarniku w temperaturze 100 stopni, a jeśli posiadasz temoobieg – 80 stopni przez 1,5h. Raz na jakiś czas uchyl drzwiczki piekarnika, by wypuścić parę. Gdy wiórki będą już zupełnie suche, zblenduj je na proszek o dowolnej grubości. Tak przygotowana mąka z pewnością wzbogaci smak przygotowywanych w Twojej kuchni potraw, a jednocześnie bardzo korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie, znacznie poprawiając metabolizm i samopoczucie i dostarczając do organizmu odpowiedniej porcji błonnika każdego dnia.