Kabaczek, popularnie zwany też cukinią, to roślina, której właściwości mogą przynieść wiele dobrego naszemu zdrowiu oraz ogólnej kondycji organizmu. Sprawdź, jak uprawiać kabaczek. Dowiedź się też ile cennych składników odżywczych, witamin i minerałów posiada w sobie to niskokaloryczne, lekkostrawne i łagodnie smakujące warzywo.
Spis treści
Kabaczek a cukinia
Kabaczek i cukinia to wprawdzie dwie nazwy tej samej rośliny, ale pod każdą z nich na sklepowych półkach pojawić się mogą odmiennie wyglądające okazy. W związku z tym konsumenci często przekonani są, że mają do czynienia z dwoma różnymi gatunkami warzyw. Problem z nomenklaturą w przypadku „małej dyni” wynika z faktu, że w różnych regionach kraju uprawiane są jej rozmaite odmiany, które następnie trafiają do sprzedaży pod nazwą handlową określoną przez producenta.
Czym się różni „kabaczek” od „cukinii”? Niektórzy twierdzą, że cukinia jest wydłużona, ciemnozielona, podczas gdy kabaczek jest większy, ma nieregularny kształt oraz żółty, pomarańczowy lub jasnozielony kolor. Inni są zdania, że kabaczek to dojrzała postać cukinii. Niezależnie jednak od nazewnictwa, a także od tego, jak wygląda kabaczek (czyli od wielkości, koloru, kształtu owocu, którym kabaczek jest z botanicznego punktu widzenia), zawsze wymaga on takich samych warunków uprawy, ma porównywalne walory smakowe i wartości odżywcze.
Kabaczek – wartości odżywcze i kaloryczność
Kabaczek jest rośliną bogatą w witaminy i minerały. W każdych 100 gramach kabaczka znajduje się aż 1,2 grama białka, 0,1 grama tłuszczów, 1 grama błonnika, 3,1 grama węglowodanów i tylko od 15 do 20 kalorii.
Wśród obecnych w kabaczku minerałów wymienić należy przede wszystkim:
- magnez
- żelazo
- potas
- fosfor
- sód
- cynk
Z witamin z kolei zawiera:
- witaminę B (B1, B2, B3 i B6) – potrzebną do prawidłowej pracy układu nerwowego, mózgu i układu trawienia
- witaminę C – która wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga przyswajanie żelaza, bierze udział w rozwoju i regeneracji tkanek, wpływa na kondycję zębów i dziąseł
- witaminę E – która chroni płuca i inne komórki przed uszkodzeniem, bierze udział w procesie tworzenia się czerwonych krwinek, zapobiega powstawaniu nowotworów
- witaminę K – która wpływa na układ kostny, zapobiega zwapnieniu żył, wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi
- witaminę A – dla odporności i dobrego widzenia
- witaminę PP – która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz przepływ krwi w naczyniach, a ponadto beta-karoten i kwas foliowy
Na co warto zwrócić uwagę to fakt, że w kabaczku nie odkładają się szkodliwe dla ludzi metale ciężkie. Dzięki niewysokiej kaloryczności kabaczek może być stosowany w codziennej diecie, w postaci różnych potraw. Kabaczek rewelacyjnie sprawdza się w przetworach. Warzywo to nadaje się również do duszenia, pieczenia, grillowania. Można je jeść również na surowo.
Ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, kabaczek polecany jest osobom zmagającym się z otyłością lub nadwagą, chorującym na nadciśnienie i miażdżycę lub z problemami przemiany materii.
Kabaczek – przepisy
PLACKI Z KABACZKA – składniki:
- 1 spory kabaczek lub dwa mniejsze w sezonie
- albo 2 młode cukinie poza sezonem
- około 0.1 kg mąki
- 3 jajka
- 0.2 kg twarogu
- 300 ml jogurtu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz lub inne przyprawy do smaku
- dobry olej do smażenia
Sposób przygotowania: Placki:
Kabaczki (lub cukinię)zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jaja i sól. Całość dokładnie wymieszać. Gęstością powinno być zbliżone do ciasta na placki ziemniaczane. Przyprawić według własnego uznania (sól, pieprz, curry, papryka czy majeranek). Nakładać łyżką na patelnię, formować niewielkie placuszki i smażyć na złoty kolor po obu stronach.
Sos:
Z twarogu, jogurtu i roztartych z solą 2-3 ząbków czosnku przygotować sos: tzw. szachraj, poprzez zmiksowanie lub tylko wymieszanie składników. Najlepiej gdy czynność tą wykonamy przez rozdrobnienie serka widelcem, tak aby wyczuwalne były grudki sera. Podawać jako sos do placków. Jeśli ktoś czosnku nie lubi lub nie toleruje można śmiało użyć jako sosu dobrego keczupu wymieszanego z jogurtem.
ZAPIEKANKA Z KABACZKIEM – składniki:
- opakowanie Makaronu (rurki)
- 150 g szynki
- 5 pomidorów
- 2 średniej wielkości kabaczki
- ser parmezan
- ser żółty
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania: Ugotować makaron. Następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać. Umyte cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut. Smacznego!